SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fogyókúra műtéttel

Kókai Kata [cikkei] - 2006-06-13
Sok olyan dolgot kaptunk már Amerikától, ami nem nyerte el tetszésünket. Ezek közé tartozik a tengerentúlon már szinte divattá vált gyomorgyűrű is.
Fogyókúra műtéttel

A fogyókúra hosszú évtizedek óta az egyik legnépszerűbb téma a nők körében. A huszadik század számtalan diétás módszert hagyott ránk, melyek többsége legalább annyira ártalmas, mint maga a túlsúly. Az amerikanizálódásnak köszönhetően pedig egyre-másra újabb divatok érkeznek hazánkba. Először csak a nagyobb ünnepeket vettük át, majd nemsokára megérkeztek a hatalmas eszmék is, miszerint egy nő akkor szép, ha makulátlan a bőre, arányos a testalkata, s olyan sovány, hogy éppen csak vastagabb egy tíz éves kisgyermeknél.

A legújabb trend a gyomorgyűrű, az egyik legdrasztikusabb fogyókúrás eszköz, melynek használata csak szélsőséges esetekben indokolt. Amerikában már elterjedt módszer, hiszen az ottani életmód, a mesterséges, kalóriadús étrend miatt sokan küzdenek nagy túlsúllyal.

Az egészséges fogyókúra

Az egészséges fogyókúra kategóriájába semmiképpen nem sorolható a gyomorgyűrű. Nem csak azért, mert drasztikus beavatkozást jelent, de azért is, mert behelyezését követően a normális táplálkozás (és ezáltal a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel) lehetetlenné válik. Az egészséges fogyókúra lassú, egyenletes fogyást, teljes életmódváltást jelent. A hagyományos táplálkozásról át kell térni a reform ételekre, a rostban és vitaminokban gazdag táplálékokra. Emellett a testmozgás sem elhanyagolható.

A túlsúly oka

Legtöbbször az energia bevitel és annak felhasználása közötti egyensúlyzavar okozza a túlsúlyt, vagyis nem életmódunknak megfelelően táplálkozunk, túl magas energiatartalmú ételeket fogyasztunk. Olykor az öröklött tulajdonságok is közrejátszanak. A gyomorgyűrű használata csak akkor indokolt, ha nem pajzsmirigy vagy hormonprobléma okozza a túlsúlyt.

Mikor indokolt a gyomorgyűrű használata?

A műtéti megoldás nem javasolható minden túlsúlyos személynek, csupán szélsőséges esetekben alkalmazandó, amikor minden más módszer csődöt mondott, s a nagy mértékű túlsúly akár életveszélyes problémákat is okozhat. A módszer akár 50 kg fogyást is eredményezhet, s ez már önmagában bizonyítja, hogy nem a megszokott ütemben történik a súlyvesztés, s elég drasztikus beavatkozásról van szó.

Általában akkor helyeznek be gyomorgyűrűt, ha a páciens több mint öt éve kóros túlsúllyal küzd, s a fogyókúrás módszerek mindegyike eredménytelennek bizonyult. Emellett feltétel a 65 év alatti életkor, a 40 feletti testtömeg index. A műtétnek lehetnek ellenjavallatai, melyek közül a várandósság, a pajzsmirigy problémák a legsúlyosabbak.

A műtét, és az életmód változása

Az egy-két órás műtét során a gyomrot egy gyűrű segítségével két részre osztják, egy kisebb, és egy nagyobb területre. A műtét után az étkezés során a táplálék először a kisebb részbe kerül, mely nem képes nagyobb mennyiségű étel tárolására. Emiatt a páciens kénytelen kevesebb ételt enni, s azt jobban megrágni. Ha ezt nem tartja be, órákon át tartó gyomorfájdalom következhet be. Ez azonban további problémákat okozhat, hiszen a túl kevés táplálék nem biztosít megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot, így ezeket táplálék kiegészítőkkel kell pótolni.

A gyomorgyűrű tehát egy életre szóló, drasztikus módszer, mely csak ritka esetben ajánlott. Nem elegendő a műtét, hatalmas akaraterő is kell ahhoz, hogy a túlsúlyos ember megváltoztassa életmódját és táplálkozási szokásait.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja