SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Családinet [cikkei] - 2024-04-22
Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

A dohányzás és a tüdőrák kialakulása közötti kapcsolat már régóta bizonyított. Tudjuk ugyanakkor azt is, hogy valaki több évtizeden át tartó cigarettázás ellenére sem lesz beteg. Mitől függ az, hogy egy dohányosnál kialakul-e a betegség?

A tüdőrák kialakulásának valószínűsége leginkább a dohányzással töltött évek számával van összefüggésben. Fontos körülmény, hogy milyen fiatalon kezdett el valaki rendszeresen dohányozni, illetve milyen intenzitással teszi azt: hány cigarettát szív el naponta, milyen mélyen szívja le a füstöt, mennyi ideig tartja bent a tüdejében, és milyen gyakorisággal szív bele a cigarettába. Mindemellett az is számít, hogy milyen káros vegyületeket tartalmaz a dohánytermék. A dohányzás az összes tüdőrákos eset 80-90%-áért felelős. A dohányzóknál 30-szor nagyobb valószínűséggel alakul ki tüdőrák, mint azoknál, akik nem dohányoznak.

A tüdőrákon kívül mik azok a legfontosabb betegségek, amelyeknél jól megalapozott a dohányzás szerepe?

A leginkább elterjedt, égetéssel járó dohányzásnak kiemelkedő szerepe van a négy legnagyobb halálozási arányt mutató betegség – a daganatos betegségek, a szívbetegségek, a krónikus légzőszervi betegségek és a cukorbetegség – kialakulásában. Az égetéssel járó dohányzás következtében több mint 7000 mérgező és legalább 70 ismert daganatkeltő vegyület jut a szervezetbe, amelyek szinte minden szervrendszerben károsodást idézhetnek elő.

Dr. Cselkó Zsuzsa
Dr. Cselkó Zsuzsa

Magának a nikotinnak a fizikai függőség kialakítása mellett számos más egészségkárosító hatása ismert: a legfontosabbak között említendő, hogy befolyásolja a magzati növekedést és fejlődést, az immunrendszer, a szív- és érrendszer, a tüdő, valamint az idegrendszer működését, illetve többféle mechanizmuson keresztül hozzájárul a daganatképződés folyamatához.

A felvilágosító kampányoknak, az egészségtudatosság terjedésének köszönhetően az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a dohányzás visszaszorulása. A fejlett országokban a csökkenő dohányzási kedv a dohányipart olyan új termékek – mint az elektronikus cigaretta és a hevített dohánytermékek – kigondolására késztette, amelyekkel ellensúlyozni lehet a cigarettafogyasztás visszaesését. Milyen elven működnek ezek az új termékek?

Az elektronikus nikotinbeviteli rendszerek (electronic nicotine delivery system, ENDS) kategóriájába tartozó eszközök közül az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) a legelterjedtebb világszerte. Ennek működése a készülék tartályában lévő folyadék fűtőszállal történő felmelegítésén és aeroszollá porlasztásán alapszik. Az e-cigaretta-patronokban lévő folyadék legfontosabb összetevői a nikotin, az oldószer (a folyadék alapja, amely leggyakrabban propilén-glikol vagy glicerin), a víz, valamint a különböző adalékanyagok és ízesítő aromák. Megjegyzendő, hogy Magyarországon tilos nikotint és ízesítő anyagot egyszerre tartalmazó e-cigaretták forgalmazása. Egyes készülékek nikotint és egy gyenge savat (pl. benzoesav, tejsav) tartalmaznak, amelyek a melegítés során nikotinsót képeznek, és ez aeroszol formájában belélegezhető (pl. JUUL, Elf Bar, Poco Bar).

A hevített dohánytermékek ezzel szemben olyan dohánytermékek, amelyek a dohány hevítésekor vagy egy dohányt tartalmazó készülék aktiválásakor nikotint és más vegyületeket tartalmazó aeroszolt termelnek. Az aeroszolt a felhasználók az eszközt szívva vagy szipkázva lélegzik be. Az eszköz által előállított aeroszol nikotin mellett adalékanyagokat és gyakran ízesítőket is tartalmaz. A hevített dohánytermékek működési elve a dohányleveleknek a hagyományos cigarettánál alacsonyabb hőfokra való hevítésén alapul. A hevített dohánytermékek által termelt aeroszolban a cigaretta füstjéhez hasonlóan – bár többnyire alacsonyabb koncentrációban – jelen van a szén-monoxid és számos egyéb füstösszetevő, ami arra utal, hogy egy alacsony fokozatú égési folyamat zajlik az aeroszol előállítása során.

Kik használják leginkább ezeket az új termékeket?

Az e-cigaretta elterjedését követő években a készüléket kizárólag dohányzók használták, azonban az elmúlt pár évben mind nagyobb számban választják a leszokott dohányzók, illetve a korábban nem dohányzó fiatalok. A hagyományos cigarettának megfelelő korlátozás hiányában sok országban elterjedt a kettős használat gyakorlata: zárt térben az e-cigaretta, szabadtéren a hagyományos cigaretta fogyasztása. Az Eurobarometer szerint az e-cigaretta használatának okaként leggyakrabban a leszokást vagy a dohányzás mértékének csökkentését nevezik meg a fogyasztók. A hevített dohányterméket használóknál ez a második leggyakoribb indok az után, hogy kevésbé károsnak hiszik, mint a hagyományos cigarettát.

Az Európai Unió tagországainak dohányzási szokásait felmérő tanulmány (Eurobarométer) 2020. évi adatai szerint az európai tagállamok 15 éven felüli válaszadóinak átlagosan 14%-a számolt be arról, hogy használt már e-cigarettát, Magyarországon ez 9% volt. 2020-ban a hevített dohánytermékek kipróbálása az EU és Magyarország 15 éven felüli lakosainak körében 6%, illetve 5%, a rendszeres használat 1-1% volt. Ismert azonban, hogy 2021 óta legalább a négyszeresére nőtt a hevített dohánytermékek forgalma.

Komoly gondot jelent, hogy miközben a hagyományos dohánytermékek fogyasztása Magyarországon nem az elvárt ütemben csökken, az új típusú dohány- és nikotintartalmú élvezeti termékek világszerte, így hazánkban is terjednek. A technológiai újdonság, a sokféle, kedvelt ízesítésű termék, valamint a dohányipar reklámtevékenysége hatására vonzóvá válhat, és ösztönözheti a termék kipróbálását a korábban nem dohányzó fiatal, magasabb jövedelmű, városi lakosság körében is.

A rendszeres használat bizonyítottan növeli a hagyományos cigarettára való rászokás valószínűségét, a már kialakult nikotinfüggőség pedig hajlamosít a többféle dohánytermék együttes használatára, illetve a további droghasználatra. Felnőttekhez képest serdülőknél a nikotin- és dohányfüggőség jelei gyorsabban jelentkezhetnek a nikotintartalmú termékek akár már kevés vagy időszakos fogyasztása esetén is. A nikotintartalmú termékek használatának veszélye fiatalkorban az is, hogy jelentősen megemeli a szorongásos kórképek és a pánikbetegség kialakulásának valószínűségét.

Az új típusú dohánytermékeket előszeretettel állítják be kevésbé káros, egészségesebb alternatívának. Beszélhetünk-e esetükben kisebb egészségügyi kockázatról?

A dohányipari érvelés kiindulópontja, hogy az alacsonyabb hőfokra hevítés során nem történik égés, ezáltal nem képződik dohányfüst, ezért a hevített dohánytermékek „kevésbé káros” alternatívát jelentenek a cigarettához képest. A dohányhevítés hatására képződött aeroszol összetételét megvizsgálva azonban kimutatták, hogy a hagyományos cigaretta füstjében jelen lévő vegyületek többsége ebben is megtalálható, bár többnyire alacsonyabb koncentrációban, ami arra utal, hogy a hevített dohánytermékek működésekor alacsony fokozatú égéshez hasonló folyamatok zajlanak. Mi több, egyes, úgynevezett káros és esetlegesen káros vegyületek – amelyek között számos mérgező és rákkeltő is van – akár 2-10-szer nagyobb mennyiségben találhatók a képződött aeroszolban, mint a hagyományos cigaretta égésekor keletkező füstben. Némely, az aeroszolban lévő rákkeltő vegyületek szintje alacsonyabb ugyan, mint a hagyományos cigaretta füstjében mért érték, azonban egyelőre nincs kellőképpen feltárva, hogy ez mit jelent a daganatkeltő kockázat szempontjából. A WHO hangsúlyozza: nem jelenthető ki, hogy a hevített dohánytermékek biztonságosak, és használatukkal csökkenthető az egészségkárosodás kockázata.

Mit tudunk jelenleg az új dohány- és nikotintartalmú termékek egészségre gyakorolt rövid és hosszú távú hatásáról?

Az e-cigaretta-folyadékból számos összetevő változatlanul kerül az aeroszolba, és így a légutakba, míg mások a magas hőmérséklet hatására lebomlanak, átalakulnak, és mérgező – többek között rákkeltő, nyálkahártya-irritáns, tüdőszövet-károsító – vegyületek jönnek létre. Vizsgálatok igazolják, hogy az e-cigaretta káros hatással van az érrendszerre, a légutakra és az immunrendszerre, ugyanakkor hosszú távú és szakmailag megfelelően felépített vizsgálatok hiányában továbbra sem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték az e-cigaretta használatával kapcsolatos egészségügyi kockázatok megfelelő becsléséhez. A rendelkezésre álló bizonyítékok alátámasztják, hogy az e-cigaretta növeli a nikotinmérgezés, az aeroszol belélegzéséből származó toxicitás, az égési sérülések, a tüdőszövet-károsodás, a nikotinfüggőség és – különösen fiatalok körében – a dohányzásra való rászokás kockázatát.

A hevített dohánytermékek által előállított és a légutakba kerülő vegyületek közül egyes, úgynevezett káros és esetlegesen káros vegyületek ugyan kisebb mennyiségben vannak jelen, mint a hagyományos cigaretta égésekor keletkező füstben, ugyanakkor mások – amelyek között számos mérgező és rákkeltő is van – nagyobb mennyiségben találhatók. Több olyan vegyület is előfordul továbbá a képződő aeroszolban, amely a hagyományos cigaretta füstjében nem. Ezek – az e-cigarettához hasonlóan – az ízesítő adalékanyagokból és az oldószerből származnak, és hevítés hatására mérgező vegyületekké alakulhatnak (pl. formaldehid, acetaldehid, akrolein). Az eddigi laboratóriumi és klinikai vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy a hagyományos cigarettához hasonlóan károsítják a tüdőt, az immunrendszert és az érrendszert. Hangsúlyozandó a WHO álláspontja: a kevesebb károsanyag-kibocsátás nem jelenti azt, hogy az egészségkárosodás kockázata csökkenne a hevített dohánytermékek esetében.

Mennyiben kíméli a környezetében lévőket egy hevített dohányterméket használó?

A passzív dohányzáshoz hasonlóan a hevített dohánytermékek által előállított aeroszolt passzívan belélegzők is ki vannak téve az egészségkárosító vegyületek hatásának. Ez igaz az e-cigarettára is: a használat során a kilélegzett párában jelen lévő részecskék minden, zárt térben tartózkodó személy egészségére ártalmasak.

Sokan a leszokás reményében használják a hevített dohánytermékeket vagy az e-cigarettát. Vannak-e meggyőző bizonyítékok a tekintetben, hogy ezek segítenek a dohányosoknak a leszokásban?

Továbbra sincs elégséges bizonyíték arra, hogy az e-cigaretta alkalmas volna a dohányzás okozta fizikai, pszichés és motivációs függőség kezelésére, ezért leszokás támogatására nem javasolt. A leszokásra motivált személyeknél a készülék típusától és a nikotintartalomtól függően az e-cigaretta használata csökkentheti az elszívott cigaretták számát, de ezzel együtt a nikotin tartós bevitele fenntartja a nikotinfüggőséget. Az e-cigaretta és a hevített dohánytermékek a fizikai függés mellett a lelki függést is megerősítik a termék használatának napi többszöri ismétlődésével. A hagyományos dohányzásról ezen termékek használatára való áttérés nem jelent leszokást, csupán másfajta termékből eredő nikotin- és szokásfüggést, azaz átszokást.

A függőség természete tekintetében az új típusú termékek nem különböznek a hagyományos cigarettától. Egyes új típusú termékek – különösen az e-cigaretták és a nikotinos tasakok között találunk ezekre példát – magas nikotintartalma miatt azonban a függőség kialakulása sokkal gyorsabb lehet a korábban nem dohányzók esetében.

Az erős függőség alapja a nikotin. Milyen hatásai vannak ennek a központi idegrendszerben és máshol a szervezetben?

A nikotin egy erősen addiktív vegyület, amely elsődleges szerepet játszik a dohányzásra való rászokásban. A belélegzett nikotin hét másodperc alatt eljut a tüdő révén az agy artériás vérkeringésébe. A nikotin az agyban stimulálja különböző ingerületátvivő anyagok felszabadulását, így például a dopaminét és a noradrenalinét, amit a dohányzó örömként él meg. A nikotinfüggőség ismérve, hogy az ismételt nikotinbevitellel a dohányzó szeretné megtapasztalni a nikotin kedvező gyógyszertani hatásait (pl. összpontosítás, figyelem, a rövid távú memória és a finommotorikus képességek javulása), és elkerülni az esetleges megvonási tüneteket (szorongás, ingerlékenység, düh, szomorúság). Hangsúlyozandó, hogy hosszú távú nikotinbevitel esetén igazolt a kognitív képességek romlása.

Mit tegyen a leszokni vágyó dohányzó? Milyen biztonságos és hatékony módszerek vannak a leszokásra?

A hosszú távú absztinencia életmód-változtatást igényel, amely szakemberi segítséggel és a nikotinmegvonási tünetek kezelésére alkalmazott gyógyszerrel együtt valósulhat meg a leghatékonyabban. A leszokásra motivált dohányzó az intenzív leszokástámogatási programon való részvétellel kaphatja meg a legtöbb segítséget a leszokáshoz. Az intenzív leszokástámogatási programok elérhetők személyesen az egészségfejlesztési irodákban (https://www.eljtisztatudovel.hu/tamogato-pontok/) és egyes tüdőgondozókban, telefonon pedig az ingyenes telefonos tanácsadáson keresztül (06-80-44-20-44).

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja