SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 tévhit a látásjavító beavatkozásokról

Családinet [cikkei] - 2023-12-19
Ha az alábbi okok valamelyike tartott volna vissza attól, hogy egy egyszerű beavatkozással újra élesen láss, akkor gondold újra.
10 tévhit a látásjavító beavatkozásokról

Vajon miért ragaszkodnak még mindig százmilliók a szemüveg- és kontaktlencseviseléséhez, miközben a látásjavító beavatkozások egyre megfizethetőbbek és teljesen kockázatmentesek? A tévhitek megcáfolásában dr. Perényi Kristóf, a Saint James Szemészeti Központ szemész-, refraktív főorvosa segít.

dr. Perényi Kristóf

Tévhit #1: Lézeres műtét után már csak császármetszéssel lehet szülni

Tévhit, hogy a lézeres szemműtét után nem lehet természetes úton szülni. Sportolni is lehet, még olyan megerőltető sportágakban is, mint a súlyemelés. „Egyes beavatkozás után kérünk 2 hét óvatosságot, de csak azért, hogy a védőlebeny teljesen meg tudjon gyógyulni. Ha ez megtörtént, azt már semmilyen erőlködés vagy fizikai megterhelés nem fogja onnan elmozdítani” – mondja az orvos.

Tévhit #2: Fájdalmas, amikor lézerrel kezelik a szemem

A lézeres látásjavítás technológiája annyit és olyan gyorsan fejlődött az elmúlt évtizedekben, hogy ma már sem a fájdalomtól, sem a hosszú felépüléstől nem kell tartani. „A műtéthez injekcióra sincs szükség, csak néhány szemcseppet adunk a beavatkozás előtt az érzéstelenítéshez.”

Tévhit #3: A műtét után hetekig a sötét szobám rabja leszek

Valóban javasolt az UV védelemre 2-3 hónapig ügyelni, de ez nem szobafogságot jelent, hanem azt, hogy ezen időszak alatt a szabadban ajánlott napszemüveget viselni, és el kell kerülni a szoláriumot.

Tévhit #4: A kontaktlencse sokkal biztonságosabb megoldás, mint egy lézeres látásjavítás

A közhiedelem az, hogy a kontaktlencse szuperbiztonságos, de időről-időre napvilágot látnak olyan tanulmányokkal, amelyek ennek az ellenkezőjét állítják. Ezek szerint elég magas a fertőzés kockázata a mindennap lencsét viselők körében: 100-ból egy személynél alakul ki súlyos fertőzés rossz viselési vagy tisztítási szokások miatt. Ezzel szemben, mondjuk egy LASIK lézeres látásjavításnál 1500 páciensre jut egy fertőzés, ami azonban könnyen gyógyítható.

Tévhit #5: Multifokális lencse csak szemüvegben létezik

Lencse-csere műtétek során az elöregedő szemlencsét akár nyújtott-fókuszú vagy multifokális műlencsére is tudjuk cserélni, így a műtéttel akár a teljesen szemüveg-függetlenség is elérhető.”

Láss tisztán a szemműtétekkel kapcsolatban

Tévhit #6: Nem tartós a látásjavulás

Ahogy a szem öregszik, szükség lehet olvasószemüvegre, függetlenül attól, hogy valakinek volt korábban lézeres látásjavítása, de a távoli látóélesség akár életünk végéig is megmaradhat. Lencseműtét után azonban még erre sem lesz szükség, az éleslátást a páciens élete végéig élvezheti közelre és távolra is, és még szürkehályog kialakulásától sem kell tartania.

Tévhit #7: Nagy dioptriát nem lehet sikeresen kezelni

„Lézerrel +3.5 és -12.0 dioptria között tudunk másodpercek alatt javítani, de még ennél is nagyobb a tartomány ICL műlencse beültetéssel vagy lencsecsere műtéttel, így akár +10.0 vagy -20.0 dioptriáig is tudunk kezeléseket végezni.”

Tévhit #8: Lézeres kezelés után már nem lehet lencseműtétem

Semmi akadálya nincs annak, hogy lencse-csere műtétet végezzenek valakin, aki korábban már átesett lézeres látásjavításon. Azonban az alkalmassági vizsgálat során ezt feltétlenül jelezni kell, mert a korábbi műtét adatait is fontos belekalkulálni a tervezett kezelés pontossága érdekében.

Tévhit #9: A műtéteket végző helyek nem tudnak kórházi szintű környezetet biztosítani

Valóban nem minden klinika rendelkezik steril műtővel, de a lézeres kezeléseknél ez nem is előírás, csak a látásjavító lencse és a szürkehályog műtéteknél kötelező. Érdemes azonban olyan helyet választani, ahol ezek a beavatkozások is steril műtőben zajlanak, mert így érhető el a legnagyobb biztonság a kezelések alatt és után.

Tévhit #10: A szembetegségem miatt alkalmatlan lennék a műtétre

„Természetesen vannak szembetegségek, amelyek miatt nem javasoltak egyes beavatkozások. Azért végezzük klinikánkon a látásjavító szemműtétek hazai legszéleseb spektrumát, hogy szinte mindenkinek tudjunk megoldást kínálni” – tájékoztat dr. Perényi.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja