SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan válasszuk ki a megfelelő vitaminforrást az egész család számára?

Családinet [cikkei] - 2022-09-18
 [X]

Sokak számára a vitaminhiány valódi probléma. Egyes becslések szerint világszerte 2 milliárd embernek van valamilyen vitaminhiánya, ami súlyos betegségekhez vezethet. Éppen ezért fontos, hogy már gyermekkorban gondoskodjunk a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen vitaminok és ásványi anyagok pótlásáról – egészen életünk végéig.
Hogyan válasszuk ki a megfelelő vitaminforrást az egész család számára?

Ismerjük a vitaminokat!

A vízben oldódó vitaminok rövid távú vitaminok, amelyek nem maradnak meg sokáig a szervezetben, éppen ezért gyakrabban kell bevinni őket. Fontos vízben oldódó vitaminok a folsav, a riboflavin, a niacin, a tiamin, a pantoténsav, a biotin, a B6-vitamin, a B12-vitamin, valamint a C-vitamin. A zsírban oldódó vitaminok tovább maradnak a szervezetben, más zsírokkal együtt felszívva elraktározódnak benne akár hónapokon át. Négy kulcsfontosságú zsírban oldódó vitaminra van szüksége a szervezetnek: ezek az A-vitamin, a D-vitamin, az E-vitamin és a K-vitamin.
 
A gyermekeknek sok alapvető vitaminra és ásványi anyagra van szüksége a növekedéshez, fejlődéshez és jó egészséghez. Ezekben segíthet az A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamin, valamint az olyan ásványi anyagok, mint a kalcium, a vas, a jód, vagy a cink.

A-vitaminra van szükség a megfelelő látáshoz, az egészséges bőrhöz, a növekedéshez, fejlődéshez és az immunrendszer hatékony működéséhez. A B1-, B2- és a B3-vitamin segít az élelmiszerekből származó energia felszabadításában, így az idegrendszer és az izmok megfelelően működnek.
 
A B6-vitamin szintén energiát szabadít fel a fehérjékből és segíti a vörösvérsejtek termelését, valamint az agyműködést. A B12-vitamin hatékonyan hozzájárul a növekedés serkentéséhez, míg a C-vitamin kollagént épít, segít a fertőzések leküzdésében, illetve a vas felszívódását segíti elő az élelmiszerekből. Ezenkívül egészségesen tartja a fogakat, a csontokat és az ínyt, így a család összes tagja számára hasznos segítség lehet.
 
A D-vitamin segít a kalcium felszívódásában, hogy a csontok erősek és egészségesek maradjanak, ezért idősebb korban különösen fontos ennek megfelelő mennyiségű bevitele. Az E-vitamin erősíti az immunrendszert és gondoskodik a bőr, valamint a szemek egészségéről. A K-vitamin pedig rendkívül fontos a véralvadás elősegítésében.
 
A folsav segít felszívni a fehérjéket és új vérsejteket, valamint DNS-t képez. A megfelelő folsavbevitel a terhesség előtt és alatt segíthet megelőzni az idegcsőzáródási rendellenességeket, ezért várandós kismamák számára különösen ajánlott a fogyasztása.

Tippek, hogy a megfelelő vitaminforrásokat válasszuk ki

Sokakat foglalkoztat a kérdés: hogyan győződhetünk meg arról, hogy a megfelelő vitaminokat és étrend-kiegészítőket szedjük? A kulcs az, hogy tisztában legyünk azzal, milyen alapvető vitaminok és tápanyagok bevitelére kell odafigyelnünk. Emellett fontos, hogy felmérjük az étrendünket, és mérlegeljük, hogy hosszú távú egészségügyi céljainkat hogyan érhetjük el ezen keresztül.
 
Fontos tudni, hogy a vitaminok és étrend-kiegészítők önmagukban nem helyettesítik az egészséges táplálkozást. A tápanyagokon túl a friss gyümölcsök és zöldségek antioxidánsokat, fitokemikáliákat és rostot is biztosítanak, amelyek mind fontosak a szervezet egészséges működése számára.
 
A leggyakoribb okok, amelyek miatt az étrend-kiegészítő szedése javasolt lehet, a következők:
 

  • Életkor: az életkor előrehaladtával nő a D-vitamin-hiány kockázata
  • Gyógyszerek: a protonpumpa-gátlók megakadályozhatják a B12-vitamin felszívódását
  • Egészségügyi állapot: a cöliákia tápanyaghiányt okozhat a bélrendszer károsodása miatt
  • Ételallergia: néhány allergiás embernek korlátozott az étrendje, így nem tudják bevinni az összes szükséges tápanyagot az élelmiszerből
  • Különleges étrend: nehéz lehet elegendő B12-vitaminhoz jutni például vegán étrend követésével
  • Terhesség: minden teherbe esni szándékozó nőnek folsav-kiegészítőt érdemes szednie.

A vitaminhiányt felmérhetjük egy átfogó vérvizsgálattal is, amely pontos képet ad arról, elegendő-e a szervezetünk számára az ételekkel bevitt vitamin- és ásványianyag-mennyiség. Ez alapján megalapozott döntést hozhatunk arról, hogy milyen típusú kiegészítésre lehet szükségünk.
 
Vitaminhiány esetén nagyszerű megoldást kínálnak a Life Extension étrend-kiegészítői. A Life Extension termékek segítségével az egész család számára megtalálhatjuk életkorra, egészségügyi állapotra, és egyéb tényezőkre tekintettel a legideálisabb vitamin összeállítást.

Maradjunk sokáig egészségesek együtt!

Életünk során a boldogságunk, számításaink megtalálása mellett fizikai- és mentális egészségünk megőrzése is fontos célunk. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy gondoskodjunk szervezetünk megfelelő működéséről, amelyhez az egészséges, kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás, valamint a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása jelentősen hozzájárulhat.
 
A Life Extension étrend-kiegészítői az élet meghosszabbításának érdekében az egészségünk magas szinten tartására törekednek, hogy életkortól és életmódtól függetlenül minél hosszabb ideig lehessünk fiatalok testben és lélekben egyaránt.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
A szerkesztő ajánlja