SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mitől lehet idegentest-érzés a szemben?

Családinet [cikkei] - 2022-02-16
Meglehetősen általános problémának számít, amikor úgy érezzük, mintha lenne valami a szemünkben. Az idegentest-érzés kísérő tünete lehet a vörös szem, a fájdalom, az égő vagy szúró érzés és a könnyezés. De vajon mi lehet az oka?
Mitől lehet idegentest-érzés a szemben?

Amikor szempilla, smink maradvány, homok- vagy pollenszemcse került a szemünkbe, azonnal megérezzük. Ez azért van így, mert a szaruhártya, vagyis a szemgolyónk elülső védőburkolata a testünk legérzékenyebb része. Körülbelül 400-szor érzékenyebb a bőrünknél. Ezért lehetséges, hogy a látószervünkbe hulló szempilla miatt azonnal a szemünkhöz kapunk, de ha ez a szempilla az arcunkra esik, azt észre sem vesszük.

 

Szúr, de nincs benne semmi

Az idegentest-érzés leginkább pislogáskor okoz kellemetlen tüneteket, amelyek akár napokig is megmaradhatnak. Leggyakrabban a következő okokra vezethető vissza a kellemetlen érzés:

 

1.  Kontaktlencse probléma

„A kontaktlencse nem megfelelő használata vagy túlhordása az egyik leggyakoribb oka annak, ha idegentest-érzet alakul ki a szemben" – kezdi a listát Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.  „Ha ugyanis sérült a lencse, könnyen megsértheti a szaruhártyát, ami kellemetlen, szúró érzettel társulhat."

 

2. Szemszárazság

A szemszárazsággal is összefüggésbe hozható ez az érzés, ami kiváltképp azoknál jelentkezik, akik számítógép előtt dolgoznak, vagy túl sokat mobiloznak. A digitális szemszárazság egyre több fiatalt érint, mivel az elmúlt időszakban extrém módon megnövekedett a képernyő előtt töltött idő. Ha legközelebb elkezdünk a számítógépen dolgozni, mobilozni vagy sorozatot nézni, figyeljük meg kicsit magunkat. Számoljuk meg, hogy hányszor pislogunk, és ha nagyon alacsony számot kapunk, akkor ez problémát okozhat. A pislogás ugyanis egyet jelent a szemünk nedvesítésével, ami elengedhetetlen annak egészséges működéséhez. Ha nem pislogunk eleget – percenként 22-24 alkalommal – az azt jelenti, hogy nem biztosított a szemünk folyamatos nedvesítése. Ez pedig szemszárazságot, idegentest-érzetet, sőt látóélesség-romlást idézhet elő.

 

3. Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakrabban előforduló szemészeti megbetegedés, amit baktérium, vírus vagy allergia okozhat. A szem fehérje ilyenkor vörösessé, rózsaszínessé válik, és ebben az esetben is azt érezhetjük, mintha lenne valami a szemünkben.

 

4. Szemhéjszéli gyulladás

A szemhéjszéli gyulladás egy szintén gyakori szemészeti probléma. Akkor alakul ki, amikor a szempillák tövében lévő, olajos anyagot termelő mirigyek eltömődnek és elfertőződnek. Ilyenkor a szemhéj megduzzadhat, vörössé válhat, ami a következményeként kialakuló száraz szem miatt idegentest-érzéssel társulhat.
 
Amikor úgy érezzük, hogy van valami a szemünkben, elsőként mindenképp műkönny használatával vagy a szemhéjak borogatásával próbáljuk megszüntetni a kellemetlen tüneteket. Ha néhány nap után sem múlik a probléma, forduljunk szemész szakorvoshoz.
 

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Kép: Budai Szemészeti Központ

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja