SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Utazó fogorvosok tanítják a helyes fogmosást

Családinet [cikkei] - 2005-10-03
A Colgate Szájápolási Hónap folyamán Fogsor Doktor országos roadshow keretében több száz kisdiákkal találkozik.
Utazó fogorvosok tanítják a helyes fogmosást

Budapest, 2005. szeptember 21. - Ismét útjára indult Fogsor Doktor: az immáron hetedik éve megrendezett Colgate Szájápolási Hónap keretében a Colgate fogorvosa és a régóta ismerős Fogsor Doktor, azaz Colgate nyuszi újra meglátogatja az ország több általános iskoláját. A Colgate Egészségnapon játékos előadások és érdekes vetélkedők várnak az ország több száz kisdiákjára. A program célja a helyes szájápolás ás szájhigiéné népszerűsítése a diákok körében, hiszen köztudott, hogy ezen a területen már gyermekkorban komoly problémákkal küszködünk: a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján 2003-2004-ben végzett kutatás szerint hazánkban az ép fogazatúak száma 1 % alatt van, vagyis csaknem mindenki szenved valamilyen fogászati vagy szájüregi megbetegedésben. Az 5 évesek alig 30 százalékának hibátlan a fogsora, a 12 évesek 12 százaléka - saját bevallása szerint - soha nem mos fogat.

Szeptember 21-én a győri Arany János Általános Iskola kisdiákjai is találkozhattak a Colgate nyuszival, s leshették el tőle a hosszú életű fogakat biztosító alapos fogmosás és helyes táplálkozás fortélyait. Az egészségnap a Colgate Szájápolási Hónap országos eseménysorozatának része, amely a gyermekek esetében a Fogsor Doktor programmal, a felnőttek számára pedig 900 magyar fogorvos közreműködésével a szájápolás, a fogmegtartó kezelések és a rendszeres fogászati szűrővizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet.

Köztudott, hogy hazánk fogápolás tekintetében az európai rangsor végén kullog. Felmérések szerint Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében is első helyen áll Európában. Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium, a Magyar Fogorvosok Egyesületének és a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának támogatásával hetedik éve megrendezésre kerülő felnőtt prevenciós program az ország több mint 250 településének 332 kijelölt fogorvosi rendelőjének közreműködésével zajlik.

Az 1999 óta hagyományosan megrendezett Colgate Szájápolási Hónap keretében eddig több mint 330 ezren keresték fel a kijelölt fogorvosi rendelőket, hogy meggyőződjenek fogaik épségéről. A rendezők abban reménykednek, hogy ez a szám jelentősen növekszik az idei kampány során is.



A program célja ismételten felhívni a lakosság figyelmét a szájhigiéné fontosságára, illetve arra, hogy a fogak épsége az általános egészség igen fontos része. A Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján 2003-2004-ben végzett kutatás szerint hazánkban az ép fogazatúak száma 1 % alatt van, vagyis csaknem mindenki szenved valamilyen fogászati vagy szájüregi megbetegedésben. Az átlag magyarnak 10 foga hiányzik, csaknem 3 foga tömött és 1,3 foga szuvas. A lakosság 15 százaléka 5 éven belül nem járt fogorvosnál, az 5 évesek alig 30 százalékának hibátlan a fogsora, a 12 évesek 12 százaléka - saját bevallása szerint - soha nem mos fogat. A kutatás szerint az emberek 70 százaléka csak panasz esetén keresi fel a fogorvost és ez adat 20 év alatt nem változott.

Hazánkban az alacsony fogkefe-és fogkrém használat is a rossz szájápolási szokásokat tükrözi. Tavaly egy fő átlagosan csupán 3 tubus fogkrémet és 1 fogkefét használt szemben a magyar fogorvosok által javasolt minimum 6-8 tubussal és 3-4 fogkefével. Ezekkel a szájápolási adatokkal hazánk az EU-s átlag alig egynegyedét éri el.

Szakemberek szerint a helyes fogápolás tanítását nem lehet elég korán kezdeni. A rosszul rögzült szokások, vagy az elhanyagolt fogak számos olyan, elsősorban felnőttkorban jelentkező betegséghez vezethetnek, mint például a fogszuvasodás, a fogágybetegségek, és az ijesztő mértékben növekvő számú szájüregi daganatok. Mindannyiunk felelőssége, hogy megóvjuk a gyermekeket az ezek által okozott későbbi szenvedésektől, s minden lehetőséget megadjunk számukra, hogy megtanulják, hogyan őrizhetik meg életük során minél tovább ép és egészséges fogsorukat. A Szájápolási Hónap iskolai programja során a Colgate fogorvosa játékos formában nem csupán a helyes fogmosás lépéseit mutatja be a gyerekeknek, hanem a fogak megőrzését segítő életmódbeli, táplálkozási tanácsokkal is szolgál.

"Szeretnénk, ha minél kevesebb gyermek gondolna félve a fogorvosi vizitre, hiszen az időben megkezdett, helyes fogápolás ezeket a látogatásokat kellemes élménnyé változtathatja." - mondta el dr. Irmes Ferenc, fogorvos, a Colgate Szájápolási Hónap szakmai vezetője. Hozzátette, hogy a Fogsor Doktor csapatának sajnos minden iskolába, minden gyermekhez nincs lehetősége eljutni, de ha már az emberek hallanak és beszélnek az eseményről, akkor elérték céljukat: felhívni a figyelmet a szájápolás fontosságára.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja