SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Időben felfedezhető a vastagbélrák

Családinet [cikkei] - 2017-08-10
A legjobban szűrhető daganatos betegségek közé tartozik a vastagbélrák, a tüdőrákot követően mégis a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak itthon. Tünetei sokfélék lehetnek, melyeket egytől egyig érdemes komolyan venni, a szűrés fontosságára pedig nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, pláne, ha a családban már előfordult a betegség - hangsúlyozza Dr. Szőnyi Mihály, a Budai Magánorvosi Centrum gasztroenterológusa.
Időben felfedezhető a vastagbélrák

A vastagbélrák gyakorisága az elmúlt években Magyarországon is növekedett, itthon jelenleg évente nagyjából 6000 új esettel, és 4000, a betegséghez vagy szövődményeihez tartozó halálesettel számolnak a szakorvosok.
 
"Az esetek felében már távoli áttétet adó, lényegesen nehezebben kezelhető esettel találkozunk, pedig a betegségnek számos tünete már a kezdeti fázisban tapasztalható. A puffadás, az új keletű hasi fájdalom és a székletrend megváltozása - székrekedés és hasmenés is előfordulhat - már jelzi, ha valami gond van. Az étvágytalanság, fogyás, éjszakai izzadás, és a véres széklet is a betegségre utal, ha ezeket tapasztaljuk, azonnal orvoshoz kell fordulni" - mondja a gasztroenterológus.
 
„A legfontosabb, hogy a statisztikai adatok alapján a 40 év feletti korosztályban 10 évenként egy vastagbéltükrözés megtörténjen, ha pedig polipot távolítunk el, annak a szövettani feldolgozása során kapott eredmény szerinti, nemzetközi iránymutatások alapján, a kontrollt időben végezzük el. Ha a családban előfordult a betegség, a szűrés fontossága még inkább hangsúlyozandó" - teszi hozzá Dr. Szőnyi Mihály.

A szűrés egy- vagy kétlépcsős lehet: a kétlépcsős verzió esetében első körben a széklet vérvizsgálata történik, majd pozitivitás esetén vastagbéltükrözés; az egylépcsős esetben pedig kolonoszkópiát végeznek.


Kép: Pinterest

"Az országos szűrőprogram kidolgozása, melyben én személyesen is részt veszek, folyamatban van. Az országos szűrés nálunk jövő év elejétől indul, a környező országokban jól kidolgozott programok működnek már. Nagyon jók az eredmények, a megmentett életek száma évről évre nő. Egy megmentett élet ára számokban nem kifejezhető, a szűrésre pedig nem lehet elégszer felhívni a lakosság figyelmét. Ez a népbetegség szűréssel 90%-ban megelőzhető. Úgy gondolom, nagy luxus nem megtenni mindent, hogy csökkentsük a számokat. Képesek vagyunk rá!" - mondja a szakember.

Forrás: Budai Magánorvosi Centrum, purecom
Indexép: Pinterest

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja