SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan kezeljük a méh- és darázscsípést? - Meghökkentő, de hasznos praktikák rovarcsípések ellen

Dr. Sebő Zsuzsanna [cikkei] - 2017-07-18
Ugye ismerős kép az esti babaszobai szúnyogvadászat, a tópartján pihenő emberek csapkodása, a sörözgetők, falatozók méh és darázs hessegetése? De ismerős a csípéseit véresre vakaró, vagy feldagadt kezű, lábú kisgyermek képe is. A napjainkat nem egyszer megkeserítő méhek, darazsak, szúnyogok, hangyák és egyéb rovarok nagyon régóta velünk vannak, és legalább olyan régóta próbálunk küzdeni mind a támadásaik, mind azoknak következményei ellen.
Hogyan kezeljük a méh- és darázscsípést? - Meghökkentő, de hasznos praktikák rovarcsípések ellen

Bár a rovarcsípések többsége inkább kellemetlen, mint veszélyes, de az ennek kapcsán fellépő, különböző mértékű fájdalom, duzzanat, majd az ezt követő viszketés, ami miatt olykor ellenállhatatlan késztetést érzünk a vakarózásra, mellyel nemcsak a rovar által bejuttatott méreganyagot passzírozzuk szét a bőrben, de adott esetben az apró hámsérüléseken keresztül kaput nyitunk a fertőzéseknek - mégis csak jelentős egészségügyi problémává léptetik elő.

(Kapcsolódó cikkünk: Hogyan válhat egy ártatlan rovarcsípés súlyos betegséggé?)

A rovarcsípések kapcsán a bőrünkbe többek között idegen fehérjék kerülnek, melyet az immunrendszerünk támadásnak vél, és egy bonyolult láncolatú mechanizmussal igyekszik a „betolakodótól” (idegen fehérje) megszabadulni. Ennek a folyamatnak egyik igen domináns résztvevője a nagy mennyiségben felszabaduló hisztamin, mely a szöveteket izgatja (viszketés), értágulatot okoz (bőrpír), a kis erek falának áteresztő képességét fokozza (duzzanat). A hisztamin hatásának csökkentésén alapulnak a viszketés és kiütés elleni hagyományos szerek.


Természetes praktikák a csípés kezelésére

Nos, nézzünk néhány természetes praktikát, melyek egy része már nagyanyáink idejében is ismert volt, a csípések utáni kellemetlen tünetek enyhítésére.

  • Mielőtt a szúrás helyére bármit is feltennénk, érdemes szappanos, langyos vízzel megtisztítani a bőrfelületet. Bármilyen rovarcsípést kenhetünk körömvirágból, hegyi árnikából készült kenőccsel, mert gyulladás- és duzzanatcsökkentő hatásuk révén gyorsan enyhítik a panaszokat.
  • A vöröshagyma a legtöbb esetben segít a csípések gyógyulásában, mert a benne lévő anyagok képesek lebontani a rovarcsípés okozta gyulladás elemeit. Legjobb, ha egy karikányit kicsit szétnyomunk és mintegy 15 percre a csípés helyére felhelyezzük. Hasonlóan hat a zúzott fokhagyma is.
  • A papaya nevű gyümölcs szintén tartalmaz olyan anyagokat, melyek közömbösítik a rovarmérgeket, ezért tehetünk egy szeletet a csípés helyére (kb. 1 órára).
  • A papayánál gyakrabban megtalálható a háztartásokban az aloé nevű növény, húsos levelének nedve csökkenti a gyulladást, gyorsan enyhíti a fájdalmat, a viszketést.
     

Méh- és darázscsípés

Az esetek többségében veszélytelen, de talán az egyik legkellemetlenebb csípés. (Veszélyessé válhat, ha az áldozat allergiás a méh vagy darázscsípésre, ha fejet, nyakat, arcot, szájat csípik meg, vagy ha egyszerre több szúrás éri a beteget. Ilyenkor azonnal orvosi segítséget kell hívni.)
A beszakadt fullánkot mihamarabb el kell távolítani, de nem csipesszel, mert ezzel a fullánkhoz csatlakozó méregzsákból újabb adag toxint passzírozunk a bőrbe. Kés élét, vagy lapos, kemény kártya szélét (pl. hitelkártya, személyigazolvány) a csípéshez nyomva oldalirányból, kifordíthatjuk a fullánkot. Ezt követően jegelhetjük a fájdalmas területet, majd teafaolajjal bekenhetjük.

A méhek váladéka savas kémhatású, így a lúgos szerek a leghasznosabbak, mint a szódabikarbóna, vagy az abból készített paszta. A darázs váladéka ezzel szemben lúgos, ezért az ecetes (főleg almaecetes), vagy citromos vizes lemosás a leghatékonyabb. Ugyancsak jó hatású lehet a megáztatott Aszpirin tabletta sebre helyezése, mely a darázscsípés nyomán kialakult gyulladást csökkenti. Gyermekeknél és az aszpirinre allergiás betegeknél nem ajánlom ezt a praktikát.


Hangyacsípés

Az áldozatba hangyasavat bocsájtó hangyacsípések hólyagos, viszkető következményei ellen a már előbb említett lúgos lemosások a leghasznosabbak, ez lehet akár egy lúgos szappanos lemosás, vagy a szódabikarbóna paszta, vagy a higított szalmiákszesz.


Viszketés

A különböző rovarcsípések későbbi és igen kellemetlen folytatása a viszketés, melynek csillapítására számos külsőleg alkalmazható házi praktika létezik.

  • a csípés hűtése, jegelése, hideg kanállal nyomása (ez a duzzanatot is csökkenti)
  • összetört petrezselyem levél
  • morzsolt bazsalikom levél
  • levendulaolaj (akár aloé géllel keverve)
  • citromfű levél
  • teafaolaj
  • banánhéj belső felével való bedörzsölés (bármilyen meghökkentő is)
  • fogkrém: különösen a gyógynövényesek jók, de a mentolos is hűsít (homeopátiás szerek alkalmazásakor ez utóbbi kerülendő)
  • ecetes, szódabikarbónás, citromos lemosás
  • kakukkfű olaj (gyulladást is csökkenti)
  • eukaliptusz olaj
  • borsmenta olaj (nem csak hűsít, de a gyógyulást is gyorsítja)
  • aloe vera nedve (gyulladást csökkent, fertőtlenít)
  • szegfűszeg olaj
  • alkohol (70%-os)


Homeopátiás szerek a csípésekre

A bevezetőben leírtuk, hogy a csípések kapcsán fellépő hisztamin döntő szerepet játszik a panaszok kialakulásában. Éppen ezért a legáltalánosabban használható homeopátiás szer a Histaminum, mely igen hatékonyan és rövid időn belül csökkenti a duzzanatot, a viszketést, az égő érzést. Érdemes a C, CH 15-30 potenciát tartanunk, melyből akár naponta kétszer, háromszor is elszopogathatunk 5-5 golyót, a tünetek súlyosságától függően. Gyakran egyetlen egy adag elegendő belőle.

Nagy és látványosan ható szer az Apis, amit a nagyfokú duzzanat, fájdalom és bőrpír esetén ajánlok, főleg akkor, ha ezek a panaszok csökkennek a hideg borogatásra (ugye mindenkinek a méh- és darázscsípés ugrik be elsőnek).

A körömvirág nem csak kenőcsként, de homeopátiás szerként – Calendula - is hasznos a rovarcsípéseknél, mert sebgyógyulást elősegítő, fertőzés megelőző, gyulladáscsökkentő hatása érvényesül. Naponta többször bevehető C,CH 15-30 potenciában.

A Ledum palustre nevű homeopátiás szer a csípések jó szere, különösen, ha azok közepe halvány, vagy kékes elszíneződésű, hűvös tapintatú. Ilyen esetekben C, CH 9-15 potencia választása a legjobb. Nagy előnye ennek a kiváló szernek, hogy alacsony (D6, C,CH 5) potenciában szedve biztosan megvéd a szúnyogcsípésektől.

A viszkető, apró göbös csípések megfelelő szere az Urtica urens C,CH 15 potenciában.

A Dapis gél nevű készítmény külsőleg használható és Apis és Ledum kiindulási anyagából készült, nagyon hasznos kenőcs.


Elkerülhetőek-e a rovarcsípések?

Szerintem aligha, de az esély jelentősen csökkenthető néhány praktikával.

(Kapcsolódó cikkünk: 4 természetes trükk, amivel megvédheted gyermeked a rovarok támadásától)


A rovarcsípések elkerülése házi praktikákkal:

A rovarok nem szeretik a fokhagyma szagát, így annak rendszeres fogyasztása valamelyest távol tartja az embertől őket. Az más kérdés, hogy csak a rovarokat tartja-e távol. Kicsit illatosabb megoldás a tiszta alkoholba cseppentett levendula és rozmaringolaj permete a bőrre. Az édes illatú parfümök vonzzák a szúnyogokat, míg a citrus illatokat inkább elkerülik.

A szójabab olaj sem kedves a rovaroknak, így ha a bőrünkre kenjük, elkerülnek minket egy időre. Megpróbálható a citrom-, borsmenta-, eukaliptusz, citromfű kivonatok alkalmazása is.

A méh- és darázscsípés esélyét növeli az élénk ruha viselése, a parfüm, az arcszesz, az illatosított testpermet, testápoló használata. Az asztalon hagyott ételmaradék, fonnyadó, rohadó gyümölcs, szörp, fröccs vonzza a darazsakat.

A különböző rovarriasztó spray-k, kenőcsök nem nagyanyáink fegyvertárából származnak, és ettől még használhatóak, de gondosan olvassuk el a használati utasítást, különösen akkor, ha csecsemőnél, gyermeknél akarjuk alkalmazni.

A felsorolt praktikák eszközeiből érdemes néhányat előre beszerezni a házi patikánkba, nyaraláskor, vakáció alatt készenlétben tartani, hogy egy rovarcsípés vagy szúnyoginvázió ne keserítse meg a napjainkat. 

Fotó: César Rincón / flickr

Dr. Sebő Zsuzsanna


Dr. Sebő Zsuzsanna
Gyermekgyógyász, homeopátiás tanácsadó

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/922-93-09
E-mail: sebozsuzsa@gmail.com
Honlap: www.homeoduo.hu (fejlesztés alatt)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja