SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

COPD: miért kell a kontrollvizsgálat, miért nem elég felíratni a receptet?

Családinet [cikkei] - 2017-07-09
A krónikus betegséggel élők számára fontos, hogy bizonyos időnként kontrollvizsgálaton is találkozzanak kezelőorvosukkal. A betegség tartós kezelése ugyanis nem merül ki a receptek megadott időnkénti felírásában, a diagnózis megállapítását követően beállított terápiát olykor módosítani kell annak érdekében, hogy tartós tünetmentességet és jó életminőséget lehessen elérni a segítségével. Ezért nem elég csak időnként beszaladni és felkapni az előre kiállított recepteket.
COPD: miért kell a kontrollvizsgálat, miért nem elég felíratni a receptet?

Mi a COPD?

A COPD krónikus, nem gyógyítható betegségcsoport, ami a hörgők krónikus gyulladásával, a légúti áramlás, így a légzési kapacitás fokozódó beszűkülésével jár – ismertette dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa. Elsősorban a dohányzók betegsége, de ritkábban nemdohányzóknál is előfordul.  Kezdeti tüneteinek főleg a dohányosok gyakran nem tulajdonítanak jelentőséget, ám az egyre erősödő panaszok - terhelési nehézlégzés, krónikus köhögés, köpetürítés- fokozatosan rosszabbodnak, így előbb-utóbb orvoshoz viszik a beteget.


Milyen vizsgálatokkal diagnosztizálható?

A COPD diagnózis felállításához részletes tüdőgyógyászati vizsgálat szükséges, ami az általános kikérdezésen, tüneti socre megállapításán, fizikális vizsgálaton kívül kötelezően légzésfunkciós vizsgálatot is tartalmaz. A légzésfunkciós vizsgálaton észlelhető eltérések és tünetek alapján történik a betegség súlyossági besorolása, ami a kezelést alapvetően meghatározza.


Miért szükséges a kontrollvizsgálat?

A betegség kezelésére egyre jobb hatású- döntően direkt belégzéssel a légutakba juttatható gyógyszerek állnak rendelkezésre. Ezek kiemelt- 90%-os támogatással történő rendelhetősége rendszeres, legalább fél évente történő szakorvosi vizsgálathoz, légzésfunkciós állapotfelméréshez kötött. A legalább félévente történő kontroll az állapotváltozáshoz igazított terápia megítéléséhez- szükség szerint változtatásához is szükséges.

„Rendeletileg megszabott, hogy a COPD fenntartó speciális gyógyszerelése fél évente szakorvosi, légzésfunkciós felülvizsgálatot igényel. E nélkül az orvos nem írhat fel támogatásra gyógyszert. De ez a betegnek is fontos kell, hogy legyen a légzési tartalékainak minél további megtartása érdekében, hogy mindig az állapotához igazított kezelést kapja.”


Amikor nem szabad a kontrollra várni, hanem azonnal orvoshoz kell fordulni

A betegség jellemzője, hogy fellángolások következhetnek be - megfázás, légúti fertőzés, stb. miatt, ami kiegészítő kezelést is indokol. Tehát ha ilyen van, a panaszok fokozódnak a fenntartó gyógyszerek használata ellenére, soron kívül is orvoshoz kell fordulni, mert nem megfelelő kezelés mellett a fellángolás gyógyulása után már csak egy alacsonyabb szinten stabilizálódik a betegség.

Forrás: Tüdőközpont
Fotó: Rhoda Baer / Free Stock Photos.biz

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja