SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 meglepő tény az asztmáról és a szezonális allergiáról

Családinet [cikkei] - 2017-06-19
Hogyan befolyásolja az időjárás a tüneteket? Meglephetjük-e virágcsokorral allergiás ismerősünket? Miért tart egyre tovább a pollenszezon? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adunk választ, szakértőnk segítségével.
5 meglepő tény az asztmáról és a szezonális allergiáról

A pollenek a legnagyobb utazók

Aki allergiás a parlagfűre, számolnia kell azzal, hogy sem a vidéki sem pedig a nagyvárosi környezet nem nyújt biztonságot a növény pollenjei ellen. Ha nem látunk a közelben elhanyagolt, parlagfüves területeket, akkor azt gondolhatjuk, hogy fellélegezhetünk, pedig ez sajnos nincs így – magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A parlagfű pollenek ugyanis akár többszáz kilométert is képesek a széllel megtenni, ez a képessége segítette abban, hogy az I. világháború idejére tehető megjelenését követően gyorsan elterjedjen hazánk területén.


Bátran vegyünk virágcsokrot allergiás ismerősünknek!

Tavasszal-nyár elején sok növény virágba borul, a színkavalkádban pedig könnyen gyanúba keverednek egyébként teljesen ártalmatlan, színes virágok is. Ha valakinek ebben az időszakban allergiás tünetei vannak, azt sokkal inkább okozzák a füvek, fák vagy gyomok, mint a különböző, vágott virágként, ajándékként is kedvelt virágfajok. Allergiásként egyébként a szélbeporzású fajoktól kell inkább óvakodnunk, ezek ugyanis jóval nagyobb mennyiségben bocsátanak polleneket a levegőbe, mint az illatukkal, vagy színes virágzatukkal a figyelmet magukra felhívó növényfajok, melyek beporzását rovarok végzik. Azért nem árt az óvatosság, mert sok asztmás beteget az erős illatok -  így erős virágillat is irritálhat és tünetet válthat ki, de ez nem allergiás eredetű. Aki ebben érintett, erős illatú virágot ne tartson tartósan zárt légtérben – teszi hozzá dr. Potecz Györgyi.


Még tovább szenvedünk a pollenektől

A klímaváltozás egyik kellemetlen velejárója, hogy az évszakok határai eltolódtak. Az utóbbi években észrevehettük, hogy egyre rövidebb az átmeneti időszak. A télből kilépve hirtelen köszönt ránk a tavasz, a gyors felmelegedés miatt a fák – egy időben több faj is – virágba borulnak, ontják magukból a polleneket. Emiatt tavasszal szinte egyik napról a másikra törnek ránk az erős allergiás tünetek. Nyár végén az enyhe idő is egyre tovább tart, amit rendszerint hirtelen, gyors lehűlés követ. Ez az elnyúló indián nyár főleg a parlagfű allergiásoknak megterhelő, az ő tüneteik akár október közepéig is erősek lehetnek.  


Az időjárás is befolyásolja az allergiás, asztmás tüneteket

A légúti betegeknek az aktuális pollenjelentés mellett fontos figyelni az időjárás változásait is. Pollenallergiások számára a meleg, szeles napokra jobb szabadtéri programokat nem tervezni, mert a pollenkoncentráció ilyenkor a legmagasabb. A asztmás betegeknél a párás, esős időjárás és a magas légszennyezettség fokozhatja a panaszokat, de az asztmás rohamok száma nagy viharok idején is megemelkedhet.


A stressz rontja a tüneteket

Mint minden betegségnél, úgy allergia és asztma esetén is felerősíti a tüneteket a stressz. Ha idegesek és feszültek vagyunk, a légzésünk felületesebbé, rövidebbé válik, ami egyik betegség esetén sem előnyös. Az erős stresszhatás asztmásoknál akár rohamot is provokálhat. A megerőltető, intenzív sírás, félelem vagy a harag is negatívan hat a betegek légzésére.


Mit tanácsol a szakember?

- Utazás, szabadéri programok szervezése előtt mindig tájékozódjunk az aktuális pollenhelyzetről és várható időjárásról. Programjainkat lehetőleg ezek figyelembe vételével szervezzük meg.
- Allergiások, asztmások számára ideális nyaralási helyszín a tengerpart, vagy a hegyvidék, ahol pollenmentes környezetben pihenhetnek.
- Ahhoz, hogy a vakáció valóban pihentető legyen, vigyük magunkkal a szükséges gyógyszereinket, hogy ne a tüneteink határozzák meg a nyaralás alatt a mindennapjainkat. Ne felejtsük el indulás előtt a szükséges mennyiséget felíratni kezelőorvosunkkal!
- Ha nem boldogulunk a stresszhelyzetek kezelésével, gyógytornász segítségével célzott légzőgyakorlatokat is elsajátíthatunk, amelyek segítségével – a gyógyszeres kezelést kiegészítve - a tüneteinket is kordában tarthatjuk.
- Ha úgy érezzük, hogy az allergiánk folyamatos alkalmazkodást kíván tőlünk és a gyógyszeres kezelés mellett sem élhetünk teljes életet, akkor érdemes elgondolkodni az allergén immunterápia lehetőségén. Ez a terápia tartósan képes megszüntetni az allergiát, akár 8-10 évre is. A kezelést az allergén növény virágzása előtt legkésőbb 2 hónappal kell megkezdeni, így parlagfű allergia esetén erre még egy évet várni kell, de a nyírfa allergiások már ősz végén- tél elején elkezdhetik, hogy a következő szezont könnyebben viseljék.

Forrás: Budai Allergiaközpont
Fotó: jill111 / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja