SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mire figyeljünk cukorbetegség okozta fekély esetén?

Családinet [cikkei] - 2017-05-11
A diabéteszes fekély a cukorbetegség egyik rettegett szövődménye, mely elhanyagolt esetben az adott végtag amputálását is indokolttá teheti. A nem gyógyuló seb kezdetben alig látszik, később egyre nagyobb területet érint. Hogy mi mindenre kell ilyenkor ügyelni, azt dr. Pop Gábortól, a Cukorbetegközpont sebészétől kérdeztük.
Mire figyeljünk cukorbetegség okozta fekély esetén?

Milyen gyakori a diabéteszes lábszárfekély?

A cukorbetegség okozta lábszárfekély közel minden 8. diabéteszes beteget érint, és a végtag amputációk vezető oka. Ezért olyan fontos, hogy mind az orvosok, mind a betegek különös odafigyeléssel kezeljék a problémát, mivel az állapot megfelelő terápia és prevenció nélkül könnyen súlyosbodhat, amit már lényegesen nehezebb orvosolni. Kialakulásának oka, hogy a tartósan magas vércukorszint károsítja az ereket, így a keringést is, ezért a szövetek, a bőr vérellátása zavart szenved és ezért a sejtek nem jutnak elegendő mennyiségű oxigénhez.

A fekély súlyosbodásához ezen kívül hozzájárul a cukorbetegségkor fennálló fokozott fertőzésveszély is, ezért a seb tisztántartására nagy gondot kell fordítani. Eleinte a probléma alig észrevehető, hiszen először egészen apró foltok, sebek alakulnak ki, melyeket a beteg egyszerű sérülésnek vél, ám figyelemfelkeltő, hogy nem mutat tartós gyógyulási hajlamot, vissza-visszatér, valamint egyre növekszik. Leggyakrabban a talp elülső részén, a lábujjaknál jelentkezik, de kialakulhat a boka környékén is.
 

Mi mindenre kell ügyelni diabéteszes fekély esetén?


Normalizáljuk a vércukorszintünket

Az első lépés az a vércukorszint normalizálása, mivel enélkül hiábavaló az összes többi terápiás kezelés, hiszen a magas glükózszint, az ami folyamatosan károsítja az ereket, a keringést. A kezelés történhet gyógyszerrel és inzulinos injekcióval is, természetesen diabetológus szakorvos által meghatározott dózisban, rendszeres ellenőrzések mellett.


Fertőzés megszűntetése

Fekély esetén… fontos lépés a fertőzés megszűntetése, hiszen a sebben káros mikroorganizmusok telepedhetnek meg, melyek tovább rontják az illető állapotát és fokozzák a gyulladást. Ekkor antibiotikumos kezelés indokolt, ami megszűnteti a fertőzést. Természetesen emellett léteznek még olyan eljárások, melyek antibakteriális hatással bírnak (pl. mézes sebkezelés), így ezeket érdemes lehet egymással kombinálni.
 

Intelligens kötszerek

Léteznek ún. intelligens kötszerek a fekély terápiájában, melyek nagy előnye, hogy lényegesen nagyobb a nedvszívó képességük a hagyományos kötszereknél, így a kötéscserét is ritkábban kell végezni, ráadásul növelik a beteg komfortérzetét is. Segítik a seb sarjadzását, fertőtlenítenek, felfogják a váladékot, ezáltal elősegítik a gyógyulást, ráadásul a kellemetlen szagok ellen is hatásosnak bizonyulnak.
 

Alternatív terápiák (lökéshullám kezelés, mézes sebkezelés)

Kutatások szerint a mézes sebkezelés és a lökéshullám terápia igen hatásos módszer a fekély kezelésében. Mindkét eljárás elősegíti a sebgyógyulást, csökkenti a fertőzést, javítja a vérellátást és beindítják az öngyógyító folyamatokat. Bár mindkét terápia kúraszerűen történik, már az első pár alkalom után lényeges javulás tapasztalható- mondja dr. Pop Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze.
 

Megfelelő lábbeli viselése

Fekély esetén külön gondot kell fordítani a megfelelő lábbeli viselésére, mivel fontos odafigyelni arra, hogy a kóros nyomáspontokon ne alakuljanak ki sebek.

Erre a célra ma már speciális, terápiás cipők/talpbetétek kaphatóak. Viseljen megfelelő méretű cipőt, hogy legyen elég hely a lábfejének, lábujjainak, és minden felvétel előtt győződjön meg róla, hogy nincs-e apró kavics benne!
 

Seb tisztán tartása

Fontos, hogy a beteg nagy figyelmet fordítson a mindennapos lábápolásra. Ez magában foglalja a szakember utasítása által végzett kötéscserét, sebkezelők használatát. A sebet testmeleg vízzel le kell mosni, hogy a fertőzések elkerülhetőek legyenek, valamint hogy az elhalt szöveteket eltávolítsa. A fekély tisztításához sokszor az orvos speciális készítményeket ajánl, emellett lábmosás után érdemes hintőport használni a lábujjak közé!


Megfelelő láb- és körömápolás

A cukorbetegeknek fokozottan oda kell figyelniük a megfelelő láb-és körömápolásra, hogy csökkentsék a fertőzések kialakulásának rizikóját. A körmöket fontos rövidre vágni, ügyelve a szélekre is, nehogy felsértse a mellette lévő bőrt. Emellett a bőrkeményedéseket is el kell távolítani- amennyiben nem biztos a dolgában érdemes pedikűröshöz fordulni!

Forrás: Cukorbetegközpont
Fotó: Myriams-Fotos/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja