SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Télen se nyugodjunk bele, ha mindig fázunk - pajzsmirigy alulműködést jelezhet!

Családinet [cikkei] - 2017-02-10
Idén télen sorra dőlnek meg a hidegrekordok, így sokan vannak, akik a réteges öltözködés ellenére is folyton dideregnek a szabad levegőn. Igen ám, de sokaknál a panasz az otthon melegében is megmarad, és pulóverben, vastag pléddel betakarózva is fáznak, így folyton emelnek a lakásban a hőmérsékleten.
Télen se nyugodjunk bele, ha mindig fázunk - pajzsmirigy alulműködést jelezhet!

Amennyiben te - vagy valamely családtagod - is a fagyoskodók közé tartoztok, akkor érdemes ellenőriztetnetek a pajzsmirigy funkcióit, ugyanis a tünet sokszor pajzsmirigy alulműködésre utalhat! A témában dr. Békési Gábort, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.


Hidegben sem normális, ha álladóan fázunk

A téli hónapokban sok esetben 0 fok alá csökken a kinti hőmérséklet, ezért a meleg, réteges öltözködés elengedhetetlen a betegségek elkerülése céljából, valamint azért, hogy még egy rövid séta alkalmával se kelljen dideregni. Persze, ha valaki hosszabb időt tölt a mínuszokban, akkor egy idő után természetes, hogy el kezd fázni – pláne ha közben nem mozog-, ám ha a megfelelő ruházat ellenére nap mint nap reszket a hidegtől, és még az otthon melegében is a több réteg ruhában érzi komfortosan magát, akkor érdemes utánajárni, mi okozza a problémát, ugyanis betegség is állhat a háttérben.
 

Pajzsmirigy alulműködés is lehet a csökkent hidegtűrés hátterében

Sokan csupán alkati sajátosságnak fogják fel a csökkent hidegtűrést, és belenyugszanak, hogy bizony számukra a tél kész szenvedés. Pedig sok esetben pajzsmirigy alulműködés okozhatja a panaszt.

A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint, és sajnos nagy számban vannak azok is, akiknél bár fennáll a hormonzavar, nem tudnak betegségükről. Ennek oka, hogy legtöbbször igen általános tüneteket produkál (pl. túlsúly, menstruációs zavar, hajhullás, depresszió, fáradékonyság, székrekedés). Érdemes tudni, hogy az állapot olykor csökkent hidegtűréssel is jár – mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

A pajzsmirigy ugyanis részt vesz a test hőszabályozásában, hiszen a szerv elsődlegesen az anyagcsere folyamatokért felelős, és a lebontó folyamatok hőt termelnek. Pajzsmirigy alulműködés esetén az anyagcsere lelassul, így a beteg az átlagnál jobban kezd el fázni, ráadásul az alap testhője is alacsonyabb lesz, valamint a végtagjai is hideggé válnak.
 

Egyszerű vérvétellel megállapítható a pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködés kezelése nagy jelentőséggel bír, hiszen az anyagcsere-folyamatok befolyásolása révén kellemetlen tüneteket és komoly szövődményeket is okozhat (pl. meddőség, vetélés). Éppen ezért, amennyiben valakiben felmerül a pajzsmirigyzavar gyanúja, fontos, hogy vérvétel útján megbizonyosodjon TSH, T4, T3 és ATPO szintjéről, melyek alapján a betegség diagnosztizálható.

Gyógyszeres kezeléssel – vagyis a hiányzó pajzsmirigy hormonok pótlásával- a panaszok rövid időn belül megszűnhetnek, így a téli hónapokban is jól érezheti magát, és akár szabadtéri programokra is bátran vállalkozhat.

Forrás: Budai Endokrinközpont
Fotó: PublicDomainPictures/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja