SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A bőrgyógyász 9 tanácsa télre

Családinet [cikkei] - 2017-01-16
A tél, az extrém hideg, a fűtött lakások szárazabb levegője és a kinti-benti hőmérséklet közti különbség megviseli a bőrünket. Dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa 9 hasznos tippel szolgál a bőr védelmében.
A bőrgyógyász 9 tanácsa télre

Mire figyelmeztet a bőrgyógyász?   

A központi fűtés, a hideg, a szél, és a kinti-benti hőmérséklet közti jelentős különbség csökkentik a bőr nedvességtartalmát és erősebben igénybe veszik azt. A bőr legfelső rétege kiszárad, berepedezik, kipirosodik, ellenálló képessége csökken, fokozódhatnak az ekcémás, rozáceás panaszok. Dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa olyan hasznos tanácsokkal szolgál, amelyek segítenek a problémás, viszkető bőrt újra selymessé, hidratálttá tenni. 

  1. Mindennap hidratáljunk! Télen a zsírosabb, sűrűbb állagú krémek sokkal jobbak, mint a könnyű testápolók, az úgynevezett lotion-ok. Az érzékeny bőrűeknek ajánlott kerülniük az illatosított, lanolint tartalmazó készítményeket. A testápolót közvetlenül fürdés után kell felvinni az enyhén nedves bőrre, hogy még a felületi nedvességet is magába zárja. 
  2. Bánjunk csínján a forró vízzel és a szappannal, ugyanis mindkettő szárítja a bőrt! Különösen a „téli viszketéssel” küzdőknek ajánlott a langyos vizes, gyors zuhanyozás nem irritáló készítménnyel, javasolt szappannal vagy speciális tusfürdővel fürdeni. Utána feltétlenül testápolót ajánlott használni.
  3. Ne fürödjünk naponta többször! Napi egyszeri fürdés tökéletesen elég, sőt, a karokat, a lábat és a törzset nem is kell feltétlenül szappanozni, vagy tusfürdővel sikálni, az öblítés is megteszi, így nem „radírozzuk le” a bőr természetes védelmét.
  4. Párásítsunk! A száraz levegő nedvességet von el a bőrtől, ezért a szobai párásítók jó szolgálatot tehetnek télen. Fontos, hogy ezeket rendszeresen tisztítsuk és cseréljük bennük a vizet, hogy kivédjük a penészgombák megjelenését.
  5. Védekezzünk a szél ellen! Tekerjünk sálat az arcunkra (de ne a szánk elé), hordjunk kesztyűt és sapkát és az ajkakat is védjük hidratáló készítményekkel. A gyakori kézmosás és a hideg miatt különösen fontos a gazdag, tápláló kézkrémek gyakori használata is. Az arcot is érdemes védeni, kifejezetten e célból kifejlesztett „cold krémekkel”, vagy egyéb arcápolókkal.
  6. Télen is fontos felkészülni a napsütésre! A 15 faktoros naptejek a mindennapi kint tartózkodáshoz elegendőek, de ha például szabadtéren sportolunk, ennél erősebb védelemre is szükség lehet. Síelésnél – főként tél végén – érdemes emelni a faktorszámot és ajkak fényvédelméről is gondoskodni. A túl sok és túl erős sugárzásnak kitett bőr a korai öregedés jeleit mutathatja és megnő a bőrdaganatok kialakulásának esélye is. Ugyanez érvényes a szoláriumozásra is. Az önbarnítókról pedig érdemes tudni, hogy szárítják a bőrt.
  7. Pótoljuk a D-vitamint! Mivel ezt a hormonként viselkedő vitamint nyáron a bőrünk állítja elő a napfény segítségével, télen nyilván alacsonyabb mennyiséghez jutunk belőle. Mielőtt azonban bármilyen mennyiségű és minőségű készítményhez fordulnánk, érdemes egy egyszerű vérvétellel ellenőriztetni a D-vitamin szintünket.
  8. Vegyük észre és kezeljük a hideg okozta problémákat! A hideg bőrelváltozásokat okozhat, érzékenyebbeknél, kisgyermekeknél akár fagyási sérüléseket is. Azonnal forduljunk orvoshoz, ha megváltozik a kezünk vagy a lábunk színe, ha fájdalmat vagy érzéskiesést tapasztalunk.
  9. Kérjünk segítséget szakembertől! Dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy ha a szárazság nem szűnik, esetleg fokozódik, a bőr viszket, kivörösödik, kiütések, növedékek jelennek meg rajta, romlik az ekcéma, a rozácea állapot - feltétlenül forduljunk orvoshoz!  

Forrás: Oxygen Medical
Fotó: Petru_Lucian/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja