SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rúzs, fogkrém és fogtömés is okozhat szájüregi allergiát

Családinet [cikkei] - 2016-10-21
Kellemetlen viszketés, szájszárazság, égő, csípő érzés, sebek vagy fekélyszerű elváltozások? A szájüregben, vagy az ajkak környékén jelentkező allergiás tünetek néhány lehetséges kiváltó okát vesszük sorra dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosának segítségével.
Rúzs, fogkrém és fogtömés is okozhat szájüregi allergiát

Pattanások, berepedezett szájszélek

Főként az ajkak-, torok- és szájszárazság formájában megnyilvánuló allergiás tünetek okozója lehet a fogkrém, az ajakápoló, rúzs, szájfény egyik, vagy több összetevője. A tünetek az ajkak környékén és az orr körüli területen is jelentkezhetnek: kiütések, pattanásra emlékeztető dudorok, apró sebek, a szájszélek berepedezése okozhatnak panaszt. A kiváltó ok a termékekben felhasznált adalék-, vagy ízesítő anyag: borsmenta, fodormenta, fahéj, de sok esetben a fluorid a felelős a tünetek megjelenéséért. A kozmetikumok szintén hasonló panaszokat okozhatnak. A sminkszerekben található összetevők, színezőanyagok, de a rúzstok fémtartalma, vagy a gyöngyházfényt eredményező bizmut miatt is megjelenhetnek a tünetek.


Ételadalék is okozhatja

Panaszok esetén javasolt allergia vizsgálatot végeztetni, így a felelős könnyen beazonosítható – javasolja dr. Balogh Katalin. A száj környékén, vagy testszerte jelentkező bőrpírt, csalánkiütést a kozmetikumok mellett valamilyen ételadalék is kiválthatja. A tünetek megszűnéséhez lényeges az allergén pontos azonosítása, a továbbiakban az allergiavizsgálat eredményétől függően kell majd az adott összetevőt tartalmazó terméket lecserélni, vagy bizonyos ételek fogyasztását mellőzni a javulás érdekében.


Fogászati kezelés után is jelentkezhetnek allergiás tünetek

A fogászati allergiákat két csoportba soroljuk: a kezelés során azonnal, vagy nagyon rövid időn belül fellépő reakciók, illetve a késői, több hét, hónap vagy akár év múlva megjelenő allergiák. A rövid időn belül jelentkező allergiás reakció jellemző tünete a beavatkozás helyén, vagy közvetlen környezetében kialakult vizenyő. Ezeket elsősorban helyi érzéstelenítők, fertőtlenítők, helyi kezeléshez használatos szerek, vagy fényre kötő tömőanyagok is kiválthatják.  A késői allergiás reakciók okozói döntően a fémek, elsősorban nikkel, de lehet króm, kobalt, arany, réz, ritkán titán, és a már ritkán használt amalgám és higany is. Az előző csoportban említett fényre kötő tömőanyagok okozhatnak késői allergiás reakciót is. A tünetek ez esetben a szájban elhúzódóan jelenlévő sebek, fekélyszerű elváltozások, más esetben - igen gyakran - tartósan fennálló égő, csípő érzés formájában jelentkeznek.

A panaszokat rendszerint az őket kiváltó pótlás vagy tömés eltávolítása teljesen megszünteti. A tüneteket kiváltó okok epicutan (rátevéses) teszt elvégzésével vizsgálhatók. A teszt elvégzése során a beteg tünetmentes hát bőrére készen kapható kamrás tapaszok segítségével a vizsgálandó anyagokat felragasztjuk. A leolvasás a felhelyezést követő 24., 48., 72., 96. órában és 7 nap múlva történik.

Forrás: Budai Allergiaközpont
Fotó: Ana Amaral/FREEIMAGES

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja