SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A nyers tejtől is megbetegedhetünk vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásban

Családinet [cikkei] - 2016-09-24
A kullancsencephalitis vírus a nyers kecske- és tehéntejben is fertőzőképes marad, ezért ezeket csak megfelelő pasztörizálás, forralás után ajánlott fogyasztani. Az elmúlt években több nyers tej okozta járványt is jelentettek Magyarországon.
A nyers tejtől is megbetegedhetünk vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásban

A veszélyes betegségeket terjesztő kullancs egyre gyakrabban fordul elő városi környezetben, családi házak kertjében, parkokban, ráadásul az enyhe időjárás miatt a kullancs okozta betegségek szezonja ősz végéig is eltarthat - mutatnak rá a szakemberek. Hozzáteszik: a gyermekekhez képest a felnőttek körében lényegesen gyakoribb a kullancs okozta vírusos agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis), melyben szerepet játszhat többek között a kisgyermekkori szülői testkontroll és az egyre közismertebb védőoltásos védekezés lehetősége. A kullancsencephalitis vírus a nyers kecske- és tehéntejben is fertőzőképes marad, ezért ezeket csak megfelelő pasztörizálás, forralás után ajánlott fogyasztani. Az elmúlt években több nyers tej okozta járványt is jelentettek Magyarországon.

● Az enyhe időjárás kitolhatja a kullancs terjesztette betegségek szezonját

● A kullancs encephalitis vírus a fertőzött kecske és tehén nyers tejében is fertőzőképes marad[1] - az elmúlt években ez két járványt is okozott hazánkban

● A kullancsencephalitist védőoltással meg lehet előzni,[2] ám hazánkban becslések szerint alacsony az átoltottság[3]

Sokkal több a felnőtt beteg, mert a gyerekeket a szülők alaposabban átvizsgálják

● Az immunitás fenntartása érdekében emlékeztetőoltásokra is szükség van

A többféle veszélyes betegséget – kullancsencephalitist (vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás), illetve a Lyme-kórt – is terjesztő kullancs előfordulása az elmúlt években időben és térben is egyre inkább kiterjedt.

“A téli hónapokat leszámítva egész évben találkozhatunk a vérszívókkal, a tavaszi-nyár eleji szezont az egyre hosszabb őszi periódus követi, ami akár november végéig is eltarthat - mutatott rá dr. Schneider Ferenc infektológus, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház osztályvezető főorvosa. Mindez elsősorban az enyhe teleknek, a változó globális éghajlatnak köszönhető,  a hatalmas távolságokat megtevő vándormadarak pedig új területekre is elviszik a fertőzést, ezzel is hozzájárulva az endémiás határok kiterjedéséhez.”

A WHO szerint[4] a betegség egyre nagyobb problémát jelent a kontinensen, hiszen a központi idegrendszert támadó vírus egész Kelet-, Közép- és Észak-Európában jelen van. Folyamatos terjedését a klímaváltozás mellett a szabadtéri sportok növekvő népszerűsége is elősegíti. Riadalmat okozott, hogy idén olyan országban (Hollandiában) is előfordult kullancsencephalitis, ahol erre korábban nem volt példa.[5]


Nem kell csípés a fertőzéshez

Kevesen tudják, hogy a nyers tej is lehet vírushordozó[6]. Egyre divatosabb a nyers tehén- és kecsketej fogyasztása, sokan családi gazdaságokból vásárolják a friss tejet, amit nem forralnak fel fogyasztás előtt. Hazánkban több járványos megbetegedés is lezajlott az elmúlt évtizedben. 2007-ben Zala és Vas megyében okozott tömeges megbetegedést egy kecskefarmról származó kecsketej, a pasztörizálatlan tejben lévő kullancsencephalitis vírustól 25 ember betegedett meg, köztük a gazdaság tulajdonosai is. Az állományból egy kecske hordozta a vírust, de teje az egész mennyiséget megfertőzte. A kecskén egyébként nem jelentkeznek a betegség tünetei, a tej pedig viszonylag hosszú ideig, kb. 9-10 napig fertőző marad.[7]

2010-ben az Őrségben a nyers, termelői tehéntej fertőzött meg sokakat, négy embert súlyosabban, ők kórházi kezelésre is szorultak.[8] Néhány évvel ezelőtt egy nyugat-magyarországi gazda termelői tehéntejet árult a közeli falvak lakóinak, összesen 41 család vásárolt tőle nyers, pasztörizáltalan tejet. 2011 őszén legalább 7 embernél diagnosztizálták a kullancs okozta agyvelőgyulladást, ők mind az említett gazdától vett nyers tejet fogyasztották.[9] A nyers tej valószínűleg sokkal több embert fertőzhet meg minden évben, ám mivel a betegség többnyire enyhe lefolyású, sokan nem is fordulnak orvoshoz.

Az Egyesült Államok vezető közegészségügyi intézete, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) tanulmányban ismertette[10], hogy 2012-ben három embert fertőzött meg kullancsencephalitis vírussal a nyers kecsketej fogyasztása Szlovéniában. A negyedik személy azonban, aki be volt oltva a betegség ellen, nem fertőződött meg.

Dr. Schneider Ferenc infektológus hangsúlyozta: “A családi gazdaságokból származó nyers kecske-, illetve tehéntejet csak felforralás után ajánlott fogyasztani. A pasztörizálás során a nyers tejben található kórokozók nagy része elpusztul, így fogyasztása biztonságosabbá válik. Találkoztunk olyan esettel is, amikor a nyers tejet csecsemőknek, gyerekeknek adták, de pasztörizálás nélkül ez felelőtlenség.”

Hazánkban a magas rizikójú területek a nyugati, délnyugati megyék közül főleg Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Vas és Veszprém megye, északon elsősorban Nógrád és Borsod megye, illetve az Északi-középhegység.[11]

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az elszaporodó kullancsok miatt ma már nemcsak az erdőben, hanem a parkokban, játszótereken, hobbikertekben[12] is megfertőződhetnek, akik nem védettek. A dús aljnövényzetet kedvelő parazita akár egy erdei túrázás, vagy kutyasétáltatás alatt is utat talál az emberhez.
 

Súlyos fertőzéseket hordozó élősködő

A kullancs által terjesztett Lyme-kór ellen megelőző oltás nincs: a kullancs elleni védekezéssel kerülhetőek csak el a későbbi krónikus szövődmények. Az év eleje óta regisztrált Lyme-kór megbetegedések száma augusztus végéig 1003 eset volt, amely gyakorlatilag azonos a korábbi évek első 34 hetét jellemző mediánnal (1022).[13]

A kullancsencephalitis a Lyme-kór mellett a másik legsúlyosabb, ízeltlábú terjesztette betegség Magyarországon.  A kullancs által okozott vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásos megbetegedésekből éves szinten mintegy 10-12 ezer esetet regisztrálnak világszerte[14], de a WHO szerint ez csak a jéghegy csúcsa, számos fertőzéses eset felfedezetlen és regisztrálatlan marad.

A kullancsencephalitis megelőzésének fontosságát a hazai és nemzetközi egészségügyi szervezetek[15] is szorgalmazzák, a védőoltás több éve az Országos Epidemiológiai Központ által ajánlott oltási körben van.

„A védekezés szempontjából nagyon fontos, hogy az oltási sort idejében, de az influenzaszezont lehetőleg elkerülve – akár már a tél legelején – elkezdjük. Így a kullancsok koratavaszi aktivizálódása előtt a teljes oltási sort be lehet fejezni és a szezonra biztosan kialakul a védettség” – emlékeztetett Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Hozzátette: Magyarországon kétféle oltóanyagot forgalmaznak, mindkettőnek van gyermek és felnőtt változata is. Az alapimmunizálás három adag oltással történik, az első oltást követő 1-3 hónap múlva kell felvenni a másodikat, majd oltóanyagtól függően újabb 5-12 hónap, vagy 9-12 hónap elteltével a harmadik részoltást[16]. A hosszútávú védettség fenntartásához önmagában egy oltás nem elegendő, a teljes alapimmunizálási sort (3 védőoltás) be kell adatni.

Az alapimmunizálást követően emlékeztető oltásokkal tartható fenn a védettségünk, amelyet alap esetben a harmadik oltást követően 3 év múlva kell először beadatni.  A további emlékeztető oltások időpontja az oltóanyagtól és életkortól függően eltérő, ezekkel kapcsolatban a családorvos adhat részletes tájékoztatást[17].

Bár számos ország oltási programja tartalmazza a kullancsencephalitis elleni védőoltást, Európában az átoltottság alacsony szintű. Kivétel csak a szomszédos Ausztria, ahol a kiemelkedően magas, 80% feletti átoltottságnak köszönhetően drasztikusan csökkent a kullancsencephalitis esetek száma[18].

Annak ellenére, hogy hazánk is a közepesen veszélyeztetett országok közé tartozik, itthon becslések szerint még mindig alacsony az átoltottsági arány[19], de az oltás előnyeit egyre többen ismerik fel. Örvendetes módon itthon is csökkenésnek indult a kullancsencephalitis fertőzések száma, az OEK adatai szerint tavaly összesen 24 jelentett megbetegedés volt,[20] bár szakemberek szerint a tényleges esetszám ennek többszöröse lehet.

„Alapvetően két oka lehet annak, hogy évről-évre csökken a kullancs által okozott vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásos esetek száma – mondta el dr. Schneider Ferenc infektológus főorvos. Az emberekben egyrészt az elmúlt évek felvilágosító kampányainak hatására tudatosult, hogy figyelni kell a kullancsokra, és ha mégis hazavisznek egyet, azt minél gyorsabban el kell távolítani. Másrészt pedig egyre többen kérik a kullancsencephalitis elleni védőoltást, ami valóban hatékony védelmet biztosít a betegség ellen. Ezek miatt a ‘90-es évekhez képest látványosan visszaesett a megbetegedések száma.”

Hozzátette: A betegséget inkább felnőttekben diagnosztizálják, elsősorban férfiakban, aminek talán az lehet az oka, hogy a gyermekeket szüleik alaposabban átvizsgálják a szabadban töltött idő után, mint önmagukat. A gyermekek világos bőrén, fejbőrén könnyebb is észrevenni a kis élősködőket.

Habár a kórházi kezelést igénylő, súlyos esetek száma alacsony, a bejelentett esetszámnál valószínűleg sokkal többen fertőződnek meg. Sokan ugyanis észre sem veszik az enyhébb tüneteket, orvosi kezelés nélkül is átesnek a betegségen. A veszélyt ugyanakkor nem szabad bagatellizálni: az izombénulás és egyéb súlyos maradványtünetek[21] életre szólóak lehetnek. A Magyarországon jellemző vírustörzs csak az esetek csekély arányában (körülbelül 1%-ában) okoz halált.

A védőoltás hatékonyságát bizonyítja, hogy egyre több szakma művelőjének a munkáltató adatja be a vakcinát. Ide tartoznak többek között a vadászok, erdészek, mezőgazdasági dolgozók és szó van róla, hogy a szabadban dolgozó közmunkások is részesüljenek az oltásban.

Dr. Schneider Ferenc hangsúlyozta: „A csípés megelőzése érdekében fontos a szellős ruha, védőruha, a rendszeres fűnyírás a hobbikertekben is. Érdemes tudni, hogy a kullancs kerüli a közvetlen napfényt, így a tartósan napsütötte réteken, ösvényeken kisebb eséllyel találkozhatunk vele.  Az infektológus főorvos hozzáfűzte: Sok tévhit kering a kullancs eltávolításával kapcsolatban. A vérszívót kíméletesen, lehetőleg csipesszel kell eltávolítani, fojtogatni, nyomogatni nem szabad. Az esetlegesen bennmaradt maradványokat ne akarjuk kiszedni, kevesebb kárt okozunk azzal, ha a természetre bízzuk a kilökődést.”

A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás első fázisának tünetei (fejfájás, fáradtság, rossz közérzet) a fertőzött kullancs csípését követően leggyakrabban 7-14. napon jelentkeznek[22]. Ezek a tünetek azonban nem specifikusak, ezért az induló betegség felismerése nem lehetséges ebben a fázisban. A betegek egyharmadánál a kullancscsípést követően azonban kialakulhat a betegség agyhártya- és agyvelőgyulladással járó második fázisa is. Tünete a magas, 39°C fölötti láz, tarkómerevség, aluszékonyság, koordinációs zavarok, heves fejfájás, hányás, szédülés, eszméletvesztés[23].

Forrás:

[1] Balogh, Z., Ferenczi, E., Szeles, K., Stefanoff, P., Gut, W., Szomor, K. N., et al. (2010) Tick-borne encephalitis outbreak in Hungary due to consumption of raw goat milk. J. Virol. Methds 163, 481-485. doi:10.1016/j.jviromet.2009.10.003
[2] WHO. Weekly Epidemiol Rec 2011; 86: 241–56;
[3] Kollaritsch, et al. Vaccine 2011; 29: 4556–64
[4] WHO. Weekly Epidemiol Rec 2011; 86:241-56.
[5] http://www.rivm.nl/en/Topics/T/Tick_borne_encephalitis
[6] Balogh, Z., Ferenczi, E., Szeles, K., Stefanoff, P., Gut, W., Szomor, K. N., et al. (2010) Tick-borne encephalitis outbreak in Hungary due to consumption of raw goat milk. J. Virol. Methds 163, 481-485. doi:10.1016/j.jviromet.2009.10.003
[7] Széles, K., Oroszi, B., Sustik, T., Somfalvi, Á., Szilvágyi, Cs., Kalamár-Birinyi, E., Ferenczi, E.: Kecsketej által közvetített kullancs-encephalitis járvány – 2007. augusztus, Lakhegy (Zala megye). Epinfo, 38. 449-455, 2008.
[8] Schneider Ferenc-Pergel Rita: A kullancsencephalitis előfordulása és kimenetele Vas megyében 1988-1998 között Vasi Szemle 2000. 6. sz.827-838
[9] Tick-Borne Encephalitis Transmitted By Unpasteurised Cow Milk In Western Hungary, September To October 2011.            S Caini, K Szomor, E Ferenczi, Á Székelyné Gáspár, Á Csohán, K Krisztalovics, Z Molnár, J K Horváth http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=20128
[10] http://wwwnc.cdc.gov/eid/article/19/5/12-1442_article
[11]  ECDC. Epidemiological situation of tick-borne encephalitis in the European Union and European Free Trade Association countries, 2012. http://www.ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/TBE-in-EU-EFTA.pdf [Accessed October 2015]
[12] CDC Yellow Book, 2015. Chapter 3: Infectious Diseases Related to Travel http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2016/infectious-diseases-related-to-travel/tickborne-encephalitis  [Accessed October 2015];
[13] Epinfo, 23. évfolyam 34. szám 2016. szeptember 2.

[14] WHO. Weekly Epidemiol Rec 2011; 86: 241–56;
[15] Hum Vaccin Immunother. 2013 Feb;9(2):362-74. Epub 2013 Jan 4. Recommendations for tick-borne encephalitis vaccination from the Cetral European Vaccination Awareness Group (CEVAG).
[16] Az OEK Módszertani Levele a 2016. évi védőoltásokról 23. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM
[17] Az OEK Módszertani levele a 2016. évi védőoltásokról 23. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM
[18] Heinz et al. Emerging Infectious disease Vol. 19, No. 1, January 2013 69-75.
[19] Kollaritsch, et al. Vaccine 2011; 29: 4556–64
[20] Az Országos Epidemiológiai Központ adatai a 2015. évben bejelentett fertőző megbetegedésekről  http://www.oek.hu/oek.web?nid=509&pid=1
[21] WHO. Weekly Epidemiol Rec 2011;86:241-56.
[22] http://www.who.int/immunization/position_papers/WHO_pp_tbe_2011_presentation.pdf; p.3
[23] WHO. Weekly Epidemiol Rec 2011;86:241-56.
Fotó: Couleur/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja