SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Asztmás vagyok, életem végéig gyógyszert kell szednem?

Családinet [cikkei] - 2016-03-23
Az asztma a légutak krónikus gyulladásával járó betegség. Nem gyógyítható, de jól beállított gyógyszeres kezeléssel a legtöbb beteg lényegében tünetmentessé tehető. Emiatt az érintettekben felmerül a kérdés, hogy meddig lesz szükségük az asztmaellenes szerekre, abbahagyhatják-e valaha a gyógyszerek szedését?
Asztmás vagyok, életem végéig gyógyszert kell szednem?

Jól kontrollált asztma

Az asztma gyógyszeres kezelése során a célunk, hogy úgy állítsuk be a dózist, hogy az a betegnél tartósan jó életminőséget, a tünetek megszűnését eredményezze és meggátolja a rohamok kialakulását. A terápia ezért minden esetben személyre szabott – magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Mivel az asztma változékony, jelentős mértékben függ a környezet és a páciens állapotának változásaitól is, a kezelésben nagyon fontos szerepe van a betegoktatásnak és az állapotváltozáshoz igazított terápia módosításnak. 


Asztma triggerek és akcióterv

Az asztmát provokáló légszennyezettség, pollenek, dohányfüst, fizikai aktivitás mellett az időjárás változásai, a párás, hideg levegő, a fizikai, lelki megterhelés, légúti fertőzés, megfázás is váratlan rosszabbodást idézhet elő a betegek állapotában. A jól beállított kezelés azt is jelenti, hogy a beteg ismeri a provokáló tényezőket és az asztma akció terv birtokában képes felismerni a kezdeti rosszabbodás jeleit. Tudja, milyen gyógyszereket kell használnia, hogy a roham kialakulását megelőzze.


Gyógyszer = biztonságérzet?

Aki már egyszer is tapasztalta magán, vagy családtagján az asztmás rohammal járó légszomjat, félelmet, fulladásérzést, az próbál mindent megtenni annak érdekében, hogy a jövőben elkerülje. A jól beállított gyógyszeres kezelés ezt a biztonságot nyújtja, ám sokan ennek ellenére is ódzkodnak a tartós, akár élethosszig tartó gyógyszer használattól és minél előbb szeretnék elhagyni, vagy csökkenteni a készítmények szedését. „A személyre szabott terápia manapság lehetséges és elvárható asztma kezelésében is. A terápia változtatása, esetleg a gyógyszerek elhagyása természetes az asztma több lépcsős kezelésében. Az egyes lépcsők a kezelésben eltérő gyógyszereket, rohamoldók és fenntartó kezelések kombinációját jelenti. Attól függően, hogy a beteg a lépcső melyik fokán áll, annak megfelelő terápiát alkalmazzuk nála. Az egyes fokokról fel-és le is léphetünk, a kezelésben így van létjogosultsága a step down-nak is, (a gyógyszeres kezelés csökkentése) a step up-nak (kezelés folytatása a következő lépcsőn) is, sőt létezik, un. MART (Maintenance and Reliever Therapy - fenntartó és rohamoldó terápia ugyanazon belégzővel) kezelési forma is.”


Fokról-fokra haladva

Asztmában a kontroll eléréséig - a tünetek megszűnése, rohamok megelőzése - szükséges a kezelést módosítani. Ezt követően alapvető cél a kontrollált asztma esetén minimális szükséges gyógyszeres kezelés fenntartása. Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy alapesetben minden betegnek fél évente szükséges részt vennie kontroll vizsgálaton. Az akkor mért eredmények és a beteg beszámolója alapján van lehetőség módosítani a kezelést. „Ha a legalább 6 hónapja alkalmazott gyógyszeres kezeléssel a perzisztáló asztma 6 hónapja kontrollált, a gyógyszerelést lehetőleg csökkenteni kell. A gyógyszerelés csökkenthető a dózis csökkentésével vagy egy gyógyszer elhagyásával. Ennek megfelelően a terápia folytatható az azonos, vagy az eggyel alacsonyabb lépcsőn.”


Segítség a távolból: a telemedicina

Előfordulhat, hogy a korábban jól kontrollált asztmás betegnél a gyógyszerek csökkentése, átállítása kezdetben problémákat okoz, vagy csökkentett terápiával nem kontrollálttá válik. Ilyen esetben nyújt megnyugtató segítséget a telemedicina, aminek segítségével az orvos személyes találkozó nélkül is nyomon követheti a beteg állapotát. A beteg részletes légzésfunkciót tud otthonában végezni, és ezt online az orvosnak- szolgáltatónak elküldeni. Ez alapján, ha szükséges, az orvos konkrét terápiás változtatást tud javasolni ill. súlyosabb esetben soron kívüli személyes vizitre hívhatja a beteget, a roham elkerülése érdekében. 

Forrás: http://www.allergiakozpont.hu
Fotó: smokedsalmon/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja