SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Komoly vizsgálatok igazolják: a homeopátia hatástalan, átverés - mondja dr. Novák Hunor

Családinet [cikkei] - 2015-07-14
A homeopátia hívei eddig azzal védekeztek: a homeopátia hatását még nem vizsgálták, hatását ezért még nem bizonyították tudományos keretek között. Ez nem igaz: nagyon sok komoly vizsgálat történt a homeopátiás készítményekkel, amelyek bebizonyították, hogy a homeopátia teljesen hatástalan. Kis gyermekeknél ráadásul placebo-hatással sem számolhatunk, és az etikátlan átverésen túl a homeopátia komoly veszélyeket is rejt magában - mondja dr. Novák Hunor orvos, alább a folytatás.
Komoly vizsgálatok igazolják: a homeopátia hatástalan, átverés - mondja dr. Novák Hunor

Köztudott a homeopátiáról, hogy a nagy hígítás miatt semmiféle hatóanyagot nem tartalmaznak. A víz memóriája és biorezgései, a homeopátia áltudományos magyarázata, „eszmerendszere” tudományos szempontból értelmezhetetlen, természettudományos nonszensz. Néhány homeopátiás készítmény érdekességképpen: a Lunar eclipse 200 CH készítményt a holdfogyatkozás fényével világították meg, a Venus Stella Errans a Vénusz bolygó fényéből készült, de létezik olyan "szer" is, aminek készítése során vákuumot (!) hígítottak... Állítólag ezektől lenne hatásos egy ilyen szer: a holdfogyatkozás és Vénusz bolygó fényétől – nyilvánvaló tehát, hogy a hittel, misztikummal, ezotériával nem is lehet tudományos alapon vitatkozni.
 

A szervezetünk gyógyítja meg magát, nem a homeopátia

Szervezetünk jó hatásfokú öngyógyító képességgel rendelkezik: sebeink begyógyulnak, a fertőzések, kiütések, gyulladások szinte mindig maguktól megszűnnek. Míg valóban hatásos gyógyszerrel a gyógyulás folyamatát gyorsíthatjuk, segíthetünk a szervezetünknek, addig a hatóanyag nélküli (placebo) szernek nem lesz ilyen hatása, csak ún. placebo-hatás.  Placebo-hatása lehet a megszentelt csapvíznek, az emelt díjas telefonos távgyógyításnak, vagy bármely, hatóanyag nélküli kapszulának is.

Íme egy példa: ha csalánkiütése lesz a gyermeknek, és erre a szülők homeopátiás szert adnak, drasztikus javulást fognak tapasztalni már 1 (!) napon belül, a szülők döntő többsége el lesz ájulva, milyen hatásos ez a homeopátiás készítmény. Hogy miért? A csalánkiütés az irodalmi adatok szerint az esetek több mint kétharmadában 24 órán belül magától jelentősen enyhül vagy spontán megszűnik. Ezért a javulást sokan az egyidejűleg használt homeopátiás készítmény hatásának tulajdoníthatnák. Így van ez az összes esetben: a szervezetünk gyógyítja magát, homeopátia nélkül - az ok-okozati összefüggést szem előtt kellene tartania mindenkinek. A spontán gyógyulás folyamatára még a homeopátia placebo-hatása is rárakódhat.

Nemrég robbant a bomba a médiában: az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) 1800 homeopátiáról szóló tanulmányt (!) tekintett át és azt találta: a homeopátia hatása nem különbözik a placebótól, azaz teljesen hatástalan. A világ vezető orvostudományi szaklapja, a közel 6.000 orvos/kutató által szerkesztett fizetős orvosi oldal, az UpToDate.com is kerek-perec leírja, idézem: "a homeopátiának nincs helye semmilyen betegség kezelésében vagy megelőzésében". A kijelentést arra alapozzák, hogy rengeteg vizsgálat történt a homeopátiával, az oldalon részletesen elemzik és bemutatják ezeket, nem fárasztanám az olvasókat: összességében azt találták, hogy a homeopátiának a placebohoz képest semmilyen pozitív hatása nincs. Biztosan sok homeopátia-kedvelő fog azzal jönni, hogy a gonosz gyógyszergyárak manipulálták a vizsgálatokat, de ez nem igaz, több szempontból cáfolható.

Egyrészt a homeopátia világszerte óriási üzlet, így pont hogy az ő érdekük lenne manipulálni a vizsgálatokat, hogy azok azt mutassák: a homeopátia tényleg hat. Egy-egy tanulmányt még viszonylag könnyen lehetne manipulálni, de ha több száz/ezer, világ minden táján készült vizsgálatot gyűjtenek össze és elemzik azokat (metaanalízis, áttekintő közlemények), megbízható információt kapunk a valós hatásról/hatástalanságról.

Másrészt, aki járatos a modern orvoslásban, az evidence-based medicine világában, az tudja, hogy az efféle kettős vak, randomizált, placebo-kontrollált vizsgálatok összegyűjtő, áttekintő elemzése (metaanalízis) nagyon sok borsot tör a gyógyszergyártók orra alá, hiszen számos esetben bizonyították be adott kórképben bizonyos gyógyszerek hatástalanságát. Ez történt például a savós középfülgyulladásban is, ahol pofára esett az összes gyógyszergyártó: mind a különféle orrsprék („kidugító”, antihisztaminos vagy szteroidos orrspré), szájon át adott gyógyszerek (antihisztaminok, dekongesztánsok [orrnyálkahártya-lohasztók], antibiotikumok, váladékoldók) teljesen hatástalanok ebben a betegségben, és nincs semmiféle (!) hatásos gyógyszer sem savós középfülgyulladásban noha hazánkban sajnos rutinszerűen használnak ilyen készítményeket. Ugyanez történt a gyermekek náthájával kapcsolatban is: a vizsgálatok, metaanalízisek kimutatták, hogy lényegében az összes gyógyszer teljesen hatástalan, beleértve a gyógyszertárakban hatalmas mennyiségben kapható náthaellenes készítményeket, porokat is. Részrehajlással nem is lehetne vádolni ezeket az összefoglaló, áttekintő vizsgálatokat, hiszen nem 1-1 gyógyszert hoztak ki győztesként (ami az összeesküvés-elméletek híveinek rögtön gyanús lenne), hanem az összes gyógyszer vesztes lett, és a tanulmányokban leírják: a nátha magától gyógyul, nincs hatásos gyógyszer rá, nem szükséges ilyenre vagy étrendkiegészítőre költeni.

Biztosan felmerül a kérdés: „ha bemegyek a gyógyszertárba, több polcnyi megfázás elleni készítményt árulnak gyerekeknek, de miért, ha bizonyítottan semmi hatásuk?” A válasz egyszerű: mert van kereslet rá, jó bevételi forrás – akárcsak a homeopátia. Nem csak számos gyógyszer, hanem a homeopátia is teljes egészében áldozatul esett a komoly klinikai vizsgálatoknak, amik kimutatták: a homeopátia nem több, mint placebo. Azaz ha én holnaptól levegővel töltött műanyag kapszulákat árulnék olvasóimnak néhány ezer forintért, ugyanazt a placebo-hatást el tudnám érni, és az olvasók egy része istenítené a csodagyógyszeremet, mert nála hatott…
 

A placebo hatását nem szabad alulbecsülni

Egyre több lelki eredetű, pszichoszomatikus betegséggel találkozhatunk a társadalomban. A placebo-hatás mértéke eltérő lehet, gondoljunk csak arra, ha valaki a gyógyszertárban veszi meg a készítményt, mondjuk ezer forintért, vagy ha egy nagynevű „homeopata” fogadja a magánrendelésén, ahol hosszasan vizsgálgatja, átbeszélik a panaszokat, amiért a beteg tízezreket is ott hagy. Utóbbi esetben nyilván sokkal „hatásosabb” lesz a készítmény, azaz a placebo-hatás erősebb lehet. Ezáltal a pszichoszomatikus panaszok tényleg enyhülhetnek, a „beteg” akár meg is gyógyulhat - de az etikai oldalát nézve nem történik más, minthogy a betegnek hazudnak a készítményről, rendszerint hamis információkat mondanak neki panaszainak okáról (ezáltal meginog a hite a valódi orvoslásban), és jó sok pénztől megszabadítják. A placebo-hatás gyermekeknél, különösen kisebb gyermekeknél jóval kevésbé vagy semennyire nem működik – nonszensz, amikor csecsemőnek vagy újszülöttnek javasolnak homeopátiás készítményt, akik nyilván nincsenek tudatában azzal, hogy most éppen homeopátiás cseppet kaptak a szájukba sírás közben. Ebben az esetben a placebo hatás az anyán jelentkezhet, noha nem is ő vette be a szert: úgy látja, gyermeke nyugodtabban alszik, kevesebbet sír, enyhül a náthája – de ezek mind olyan panaszok, amik maguktól szűnnek meg, a homeopátia semmilyen hatással nincs ezekre.
 

A homeopátia pénzkidobás és veszélyes: halálos áldozatot is szedett már

A homeopátia ráadásul komoly veszélyeket is rejt magában. Nem egy szülővel találkoztam már munkám során, aki kizárólag homeopátiás szerekkel kezelte a gyermekét, a tényleg hatásos gyógyszereket pedig nem adta be: volt olyan, akinek gyermeke súlyos, életveszélyes állapotban került be a kórházba. Világszerte sok gyermek halt meg már emiatt, a legutóbbi néhány hetes történet: az Egyesült Államokban Hope Delozier, egy 18 hónapos ártatlan kisgyermek halt meg szülei miatt, ők ugyanis elutasították a modern orvoslást, és homeopátiás szerekkel kezelték a gyermek gennyes középfülgyulladását, amelynek agyhártyagyulladás és agytályog lett a vége. A gyermeket már csak akkor vitték a kórházba, amikor már nem lélegzett, az orvosok nem tudták újraéleszteni - az alábbi képen látható szülők ellen vádat emeltek.


A homeopátiás készítményekről lehullt a lepel

A bizonyítottan hatástalan homeopátiát javasolni/eladni, homeopátiás magánrendelést tartani jó pénzért véleményem szerint ezért teljesen etikátlan cselekedet. A kiszolgáltatott, gyógyulni vágyó embereken való efféle nyerészkedés pedig felháborító, hiába javulhatnak a pszichoszomatikus tünetek a „mágikus bogyókra” – egy placebo előállítási költsége közel nulla forint, alkalmazásához pedig semmiféle szakértelem nem kell.  Úgy gondolom, itt az ideje, hogy minél több orvos hangosan kimondja: a homeopátia átverés és hazugság, az embereket pedig nem tájékoztathatjuk félre.

Szerző: Dr. Novák Hunor

dr. Novák Hunor összes korábbi cikkét megtalálhatjátok ezen a linken (http://goo.gl/O4i83D).

Követhetitek őt Facebookon, és olvashatjátok a gyermekgyógyászattal kapcsolatos újabb cikkeit:


Dr. Sebő Zsuzsanna, gyermekgyógyász főorvos, homeopata élesen ellentétes véleményen van, olvasd el a fenti cikkre írt válaszát, melyben a homeopátiás szerek hatásosságát bizonyítja be.

Forrás:
Homeopathy, Overview of complementary and alternative medicine in pediatrics – UpToDate.com Are the clinical effects of homoeopathy placebo effects? Comparative study of placebo-controlled trials of homoeopathy and allopathy. - Shang A, Huwiler-Müntener K, Nartey L, Jüni P, Dörig S, Sterne JA, Pewsner D, Egger – Lancet A systematic review of systematic reviews of homeopathy - A systematic review of systematic reviews of homeopathy. Ernst E - J Clin Pharmacol.
Indexkép: en.wikipedia.org

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja