SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mértékkel! - ez a legbiztosabb fényvédőszer

Családinet [cikkei] - 2005-06-01
A fényvédőszerekben lévő fényszűrőkkel bizonyos mértékig fokozhatjuk a bőr védekezési idejét. A kérdés, hogy milyen áron.


Mértékkel! - ez a legbiztosabb fényvédőszer

 

Hiába éltető fényünk a nap, hosszabb bezártság után szoktatni kell a bőrt a napfényhez, mert a szervezet csak lassan és fokozatosan építi fel a saját fényvédelmét: a bőrben festékszemcsék keletkeznek, megvastagodik a szaruréteg, megnő a verejték mennyisége (a benne lévő urokánsav jó fényszűrő). Nem szabad elfelejteni, hogy a bőr kapacitása véges, nem lehet sokáig sütkérezni a napon védelem nélkül.

Fényvédőszerek
A fényvédőszerekben fényszűrők vannak, nekik köszönhetően bizonyos mértékig meg lehet növelni a bőr saját védekezési idejét. A fényvédőszerekkel szemben alapvető követelmény, hogy ne károsítsák a bőrt, ne legyenek toxikusak, fényérzékenyítőek és a verejtékkel se lépjenek reakcióba. Sajnos ezeknek a kívánalmaknak ma még nem minden készítmény felel meg.

A fizikai fényszűrők jobbak
A fizikai fényszűrők ásványi mikropigmenteket tartalmaznak, például cinkoxid és titándioxid port. Jellemzőjük, hogy visszaverik és szétszórják a sugarakat, s ezért azok csak elenyésző mértékben jutnak a bőrbe. A fizikai filtereket a bőr általában jól viseli. Védelmet nyújtanak mind az UV-A, mind az UV-B sugarakkal szemben, felkenés után azonnal hatnak, gyerekeknek és érzékeny bőrű egyéneknek nem véletlenül javasolják ezek használatát a bőrgyógyászok. Hátrányuk, hogy erősen, fehéresen fedik a bőrt.
A kémiai fényszűrők közül az UV-A szűrőkhöz a benzofenonokat és a dibenzoilmetanokat, UV-B filterekhez a benzimidazolt, a para-amino-benzoésavat és származékait, valamint a fahéjsavésztert alkalmazzák a leggyakrabban. A kémiai fényszűrőket tartalmazó készítményeket  a megfelelő hatás érdekében legalább fél órával a napozás előtt fel kell kenni a bőrre.
Gyakori, hogy fizikai és kémiai fényszűrőket egyaránt felhasználnak a napozószerekben.

Az ÖkoTest legutóbb 20 fényvédőszert vizsgált meg, s ezek közül csupán három termék kapott nagyon jó minősítést. Hetet nem tartottak megfelelőnek, köztük olyan nálunk is ismert napozószereket mint a Delial Plus Vitamin-naptejet és a Nivea Sun Sun-Sprayt. A negatív minősítést a kritikus fényvédő filterek és allergiát kiváltó illatanyagok jelenlétével magyarázták.

A kevesebb több 
A fényvédőszerekben lévő kémiai filterek terhet is jelenthetnek a bőr számára. A kevésbé fotostabil anyagok reakcióba léphetnek a bőrrel, s ezáltal megnövelik az allergia rizikóját. Sokakban él az a tévhit, hogy a napsugarak káros hatásai magasabb faktorszámú fényvédőszerrel kivédhetőek. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy előnyösebb alacsonyabb faktoros napozószert használni és inkább csak a bőr tűrőképességének megfelelő ideig tartózkodni a napon. A l5-20 faktoros fényvédők - ésszerű napozási szokások mellett - általában elegendő védelmet nyújtanak. A magasabb faktoroknál a fényvédelem alig, viszont a bőr vegyi terhelése, s persze a készítmény ára is jelentősen megnő.
 
Kritikus fényvédőanyagok
A legújabb vizsgálatok szerint egyes kémiai fényvédő filterek (benzofenonok, amelyek UV-B és UV-A szűrők)  úgy is károsíthatják az egészséget, hogy szabadgyököket szabadítanak fel és fényérzékennyé teszik a bőrt:
Benzophenone-1 (BP-1),
Benzophenone 2 (BP-2),
Benzophenone-3 (BP-3), vagy Oxybenzone nemcsak allergizál, de egyes kisérletek szerint a májat is károsíthatja, sőt állatkisérleteknél hormonszerű hatást is kimutattak. Csak 0,5% -tól kötelező feltüntetni a készítményen, hogy "oxibenzonumot tartalmaz!".

Homosalate (HMS): - kémiai filter az UV-B sugarakat szűri ki, allergizálhat és ez esetben is feltételezik a hormonhatást.
Homomenthylsalicylate: hormonhatással lehet számolni
4-Methylbenzylidene camphor (4-MBC): egyes szakértők szerint instabil UV-B filter, negatív anyagnak tartják, amely allergiát is kiválthat
A 3-Benzylidene camphor (3-BC): - kémiai fényvédő, szintén problémás anyag.
Octyl methoxy-cinnamate (OMC),
Octyl-dimethyl PABA (OD-PABA),
Benzyliden-norbornanon anyagok allergizálhatnak, s a hormonhatást ezeknél sem zárják ki.

Bőrtípusnak megfelelően válasszunk
A különféle típusú fényvédők nem egyforma intenzitással védik a bőrt:
A vizes-alkoholos: készítmények szárítanak, s alacsony viszkozitásuk miatt egyébként sem könnyű egyenletes védőréteget kialakítani a bőrön.
A zsírok, olajok: nem különösebben védenek az UV-fénytől. Alattuk a bőr jobban felmelegszik és a hőleadás is akadályozottá válik.
Emulziók, krémek: jól és egyenletesen kenhetőek a bőrre. Az O/V (O/V=olaj a vízben) emulziók a magas víztartalomnak köszönhetően kellemesen hűtik a bőrt, könnyen lemoshatóak, a V/O (V/O = víz az olajban) emulziók víztaszítóak. Az allergia veszélyre azonban ezeknél is ügyelni kell. A normál és száraz bőrű egyéneknek a leginkább ez a típusú napozószer való.
Gélek: Kellemesen hűtenek, könnyen lemoshatóak. A lipogélek hosszabb ideig a bőrön maradnak, víztaszítóak. A hidrogélek tapadó filmréteget hagyhatnak a bőrön. A zsíros bőrűek számára inkább ezeket javasolják.
A mallorka-aknéra hajlamos egyének lehetőleg zsír- és emulgálószer  mentes fényvédőket használjanak a nyári melegben.

Bár vízbiztos készítményeket is árulnak, ezek megbízhatóságáról csak annyit: úszás, pancsolás után tanácsos újra bekenni velük a bőrt.
Kényelmi szempontból sokan szívesen használnak aeroszolos fényvédőket, annak ellenére, hogy a porlasztás miatt, az anyagok egy része tapasztalhatóan veszendőbe megy.

Napozáskor arra is gondolni kell, hogy a kémiai filtereken kívül az illatanyagok és konzerválószerek is kiválthatnak allergiát, ezért ilyenkor kerülni kell az illatos dezodorok és parfümök használatát.
UV-filteres nappali krémekkel feleslegesen ne terheljük a bőrt. Praktikusabb nappali krémet használni, s csak szükség esetén felkenni az arcra a fényvédőt

forrás: www.tudatosvasarlo.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja