SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gerincbántalmak és tudatos táplálkozás

Családinet [cikkei] - 2014-06-09
A különböző hátfájdalmakat még egy jó csontkovács illetve masszőr is csak időlegesen tudja meggyógyítani, a kezelést vagy kezeléssorozatot követően azonban mindenképpen életmódváltásra lesz szükség. Sokan nem tudják, hogy a gerinc épségének megőrzése, erősítése érdekében - a rendszeres és minőségi mozgás beiktatása mellett - az egészséges táplálkozás is sokat segíthet.
Gerincbántalmak és tudatos táplálkozás

A krónikus fájdalom mögött sok esetben akár az elhízás, a túlsúly is állhat, melynek következtében a hát és a gerinc túlzott terhelése következik be, így a gerincoszlopra nehezedő teher súlyosbítja a panaszt. Szakemberrel megkonzultált, étrendbeli változtatással és kellő, de nem túlzásba vitt testmozgással mindez(ek) megelőzhető(k), illetve mérsékelhető(k) a gyakori hát- és/vagy derékfájásos tünet(ek). Benke Ritával, a Harmónia Gyógyászati Centrum természetgyógyász és életmódszakértőjével összegyűjtöttünk 8+1 hasznos tanácsot az olvasó számára, melyek következetes betartásával sokat tehetünk hátunk védelmében, gerincünk épségének megőrzésében, illetve a már kialakult panaszok enyhítésében.

Tipp1: Csontok erősítése célzottan és természetesen!

Az első és legfontosabb, hogy kalciumban, magnéziumban, aktív D-vitaminban gazdag étrend - a csontok megerősítésével megelőzhetjük a mozgásszervi megbetegedéseket, fontos tudni azonban, hogy ezek felszívódása, hasznosulása más anyagoktól, elemektől és vitaminoktól is függ, melyek együttes bevitelére is fokozottan ügyelnünk kell! Kalciumban bővelkedő zöldségek- gyümölcsök, élelmiszerek például a szója (a kalcium mellett ösztrogént is tartalmaz, így csak módjával fogyasszuk!), a rozskenyér, a petrezselyem, a különféle olajos magvak, valamint az „igazi” kakaópor. D-vitamin hiányában a kalcium nem tud felszívódni a belekből, és nem tud beépülni a csontokba. Elsődleges D- vitaminforrásunk a napfény, így - természetesen betartva az egészséges napozás szabályait - naponta sütkérezzünk a napsütésben, emellett fogyasszunk sokat a következőkből: vaj, margarin, sajt, tojás. Magnéziumot tartalmazó élelmiszerek pedig a zabkorpa, a gyümölcsök, olajos magvak, búzacsíra, a száraz hüvelyesek illetve a salátafélék.

A spenót, sóska, zeller és rebarbara bár tartalmazza a szervezet számára szükséges kalciummennyiséget, ezekben a zöldségekben nem kevés oxálsav is van, mely - sajnos többen nem tudják, hogy bizony - gátolja a bennük lévő kalcium felszívódását.

Tipp2: Húst, tejet csak módjával!

Minden mozgásszervi problémára, így a hátfájásra is vonatkoztatható, hogy kevesebb állati eredetű élelmiszert kell fogyasztani, különösen igaz ez a foszforban gazdag húsra, húskészítményekre és belsőségekre, valamint a tejre. Hogy miért is? A fehérjék a legnehezebben emészthető tápanyagok, főként másfajta fehérjékkel párosítva (pl. panírozott hús, babgulyás, szója és hús együtt, tejfölös hús, stb.) Minden betegség esetén arra kell törekedni, hogy tápláló, de egyben könnyen emészthető ételeket fogyasszon a beteg, hogy a szervezete energiáit ne az emésztésre, hanem a gyógyulásra fordíthassa. Ráadásul a testünkből lassan vagy egyáltalán ki nem ürülő fehérjék húgysav formájában rakódnak le, elsősorban az ízületekben vagy jelen esetben a gerincben is.

Tipp3: Banánnal lelki nyugalmunkért!

Ha a bennünk felhalmozódó feszültség már hátfájdalommal társul, a kiegyensúlyozottság eléréséhez fogyasszunk banánt, ugyanis komoly B6- vitamin- és triptofánforrásként az idegsejtek közötti egészséges információáramlást segíti elő (a B6- vitamin a szerotonin és dopamin nevű neurotranszmitterek szintézisében meghatározó szerepet játszik), valamint (a triptofán révén) serkenti a szerotonintermelést, mely szintén egy nyugtató szerepet játszó neurotranszmitter.

Tipp4: A nem éppen közkedvelt szója fájdalomcsökkentésre?! Igen!

A szójából felhasználásával készült ételek amellett, hogy erősítik a csontokat, csökkentik a fájdalomérzetet is. Hogy miért is? A szója nagy mennyiségű izoflavonoid vegyületet tartalmaz, melyek erős antioxidáns tulajdonságuk mellett ösztrogénszerű hatással is bírnak, és bizonyítottan csökkentik a csontlebomlást. Egy az Illinois Egyetemen végzett tudományos kutatásban 66 posztmenopauzában lévő nőt vizsgáltak, akik nem részesültek hormonpótlásban. A nők azon csoportjának, akik hat hónapon keresztül 90 mg izoflavont kaptak naponta, körülbelül 3 százalékkal növekedett a csontsűrűsége, csakúgy, mint az alsó gerincszakasz csontjainak ásványi anyag- tartalma.

Tipp5: Aki eddig nem tette, most itt az idő, hogy megszeresse a májat és a halat!

A máj illetve a szardínia, a makréla és a lazac nem csupán D- vitaminban gazdag, de kiváló niacin- forrásaink is egyben, mely egy az izmok megerősödéséért felelős szerves vegyület. A tengeri halak - ajánlottan heti kétszer törtnő - fogyasztásával mindkettőből fedezhetjük szükségleteinket, csodálatos zsírsavaik pedig gyulladásgátló hatásúak, enyhítve a hátfájások esetén jelentkező ízületi bántalmakat.

Tipp6: Finom, roppanós ananász gyulladáscsökkentésre

Hát- és derékfájdalmainkat ananásszal, egészen pontosan a bennük lévő gyulladáscsökkentő hatású enzimekkel - mint például a bromelin - enyhíthetjük. A vegyületről több tanulmány is kimutatta, hogy hatékony gyógyszer lehet a leggyakoribb ízületi fájdalom, az osteoarthritis esetén. A savanykás déligyümölcs mindemellett sok mangánt valamint C- vitamint is tartalmaz – előbbi a csontépítéshez, utóbbi pedig ízületi fájdalomcsillapításra hatékony kollagén képződésében fontos.

Tipp7: No koffein

Ajánlott abbahagyni, de mindenképp mérsékelni a kávé, tea valamint a kólafogyasztást. Minden csigolya saját artéria révén kapja vérellátását. Az ezen italokban lévő koffein összehúzza a hajszálereket, így csökken a véráramlás által a hátizmokhoz jutó tápanyagok mennyisége. A koffein vízhajtó hatása révén a kalcium kiürülését is fokozza a szervezetből.

Tipp8: Fogyasztásukat mellőzzük, de legalábbis csökkentsük…

Kerüljük ételeink készítésekor a túlzott só- illetve cukor használatot, mert ezek is fokozhatják a hátfájásos panaszokat. Ezek visszaszorítása hozzájárul a terület megerősítéséhez, az életerő és a stabilitásérzet fokozásához. Igyekezzünk sokkal kevesebbet magunkhoz venni a következő élelmiszerekből: konzervek, krémek, szószok, öntetek, krémsajtok, szénsavas üdítők - magas foszforsav tartalmuk miatt. Túlságosan sok fehérje fogyasztása sem túl szerencsés, mert fokozza a csontok kalciumveszteséget. Végül, de nem utolsósorban szokjunk le a dohányzásról!

Plusz egy tipp: Krónikus dehidratáció és hátfájás

Sajnos sok ember szenved krónikus dehidratációtól, a normális szomjúság érzékelő mechanizmusokat már teljesen elvesztették. Bármilyen intenzívebb tevékenység - pl. sport, kertészkedés - végzése során megemelkedik a szervezet vízigénye, a test bizonyos sejtjei víz után áhítoznak. Ha ezektől a sejtektől „megtagadják” a szükséges mennyiségű vizet, akkor elő- előfordul, hogy erre bizony meglehetősen fájdalmas módon reagálnak. Többek között görcsbe rándulnak a hátizmok, majd hirtelen az aktív tevékenységet végző személy egy furcsa, eldeformálódott testtartást vesz fel. Ilyenkor keresik fel többnyire a gyógytornászt… Ha el szeretnénk kerülni a fájdalmas hátgörcsöket, akkor igyunk minél több vizet a tevékenység megkezdése előtt, alatt és persze utána is. A dehidratáció és hátfájás közti összefüggést Dr. James Lehman amerikai neurológia és ortopédia professzor figyelte meg hátfájós betegeinél.

Forrás: www.harmonia-centrum.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
A szerkesztő ajánlja