SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyermekkori asztma tünetei

Dr. Hidvégi Edit [cikkei] - 2013-09-12
Az asztma leggyakrabban kisgyermekkorban kezdődik, megjelenésének esélyét növeli az öröklött hajlam. Megfigyelhetünk nemek közti különbségeket: fiúknál 1,5-2-szer gyakrabban jelentkeznek a tünetek.
A gyermekkori asztma tünetei

Az első jelek

Az asztma légutak gyulladásával járó, krónikus betegség, mely nem gyógyítható, de idejében felismerve jól kezelhető, a beteg tünetmentessé tehető. Dr. Hidvégi Edit gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosának segítségével összegyűjtöttük az asztmára utaló tüneteket:

  • Gyanúra ad okot, ha az óvodás-kisiskolás korú gyermek az őszi-téli időszakban gyakori légúti vírusfertőzésekre visszatérő fulladásos rohamokkal reagál.
  • Gyakori kiváltó ok az allergénnel való érintkezés is - leggyakrabban állati szőrök, poratkák, penészgomba, pollenek - ezért ha azt észleljük, hogy a gyermek mindig ugyanolyan környezetben fullad (pl. dohos helyen, állatok között, vagy virágzó mezőn), fontos, hogy szakorvos segítségét kérjük a kiváltó allergén azonosításában, mert a panaszokat allergiás eredetű asztma okozhatja.
  • Ne hagyjuk figyelmen kívül, ha a gyermek kerüli a futással járó gyermekjátékokat, ha arra panaszkodik, hogy hamar elfárad, fizikai terhelés után nehezen kap levegőt. Ha kortársaihoz képest szokatlan fáradékonyságot, vagy ugrálásra, futkározásra jelentkező köhögést, sípoló légzést észlelünk, szintén forduljunk szakemberhez.

Fájdalmatlan vizsgálatok

A tüdőgyógyászati vizsgálat segíthet eldönteni, hogy valóban asztma áll-e a tünetek hátterében. Első körben az orvos tájékozódik a kórtörténetről, a tünetekről, az általános egészségi állapotról, ezzel próbálja beazonosítani a lehetséges kiváltó tényezőket. Szükség esetén mellkasröntgen elvégzését rendelheti el. Az asztma diagnózisához fontos vizsgálat a légzésfunkció mérése, mely a ki- és belégzés mélységét vizsgálja, 6-7 éves kortól végezhető, és teljesen fájdalommentes. Amennyiben a panaszok alapján indokolt, a kezelőorvos allergiavizsgálat elvégzését is javasolhatja. Két éven aluli gyermekeknél vérvétel szükséges, mert esetükben a bőrpróba még nem ad biztos eredményt. A diagnózis felállítása után természetesen megbeszélik a kezdeti kezelést és a további lépéseket.

Forrás: www.tudokozpont.hu
Fotó: Arvind Balaraman - FreeDigitalPhotos.net

 

Dr. Hidvégi Edit


Dr. Hidvégi Edit
Gyermekorvos

Az OrvostKeresek.hu specialistája "gyermekorvos" témakörben.
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek!
Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja