SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rákkezelés: jobban bízunk a nem-gyógyszeres terápiában

Családinet [cikkei] - 2012-11-29
A daganatos betegségek kezelése kapcsán elsősorban az alternatív terápiákban és nem a gyógyszerekben bíznak a laikusok - derül ki a Szinapszis Kft. egy friss lakossági kutatásából, melyet a cég az AIG biztosító együttműködésével készített.
Rákkezelés: jobban bízunk a nem-gyógyszeres terápiában

Legjobban a daganatos betegség kialakulásától tartanak

A több, minta 6000 kitöltő saját életkörülményeit, életmódját figyelembe véve a leggyakoribb hazai krónikus betegségek közül a daganatos megbetegedések kialakulásától tart leginkább, közel 40 százalékuk nagyon, további 40 százalékuk valamelyest fél ennek megjelenésétől. A listát a mozgásszervi panaszok és a kardiológiai problémák folyatatják, és a felsorolt betegségek közül a pszichiátriai zavarok zárják.

A felmérésből kiderül: minden második válaszadó járt 3 éven belül rákszűrésen, további 15 százalékuk ennél régebben vett részt valamilyen vizsgálaton, közel 40 százalékuk viszont nem fordult meg orvosi rendelőben ilyen céllal a közelmúltban. Az esetek többségében (61%) a beteg kezdeményezte a vizsgálatot és a kitöltők közül legtöbben mellrák (35%) és méhnyakrák (33%) szűréseken vettek részt. Viszonylag magas még a tüdő (20%), bőr (14%) és petefészekrák (13%) vizsgálatot igénybe vevők aránya.

A szűrések jellemzően államilag finanszírozott vizsgálatok voltak, de a mell- és tüdőrák kivételével más vizsgálati területeken változó mértékben ugyan, de magas a magánfinanszírozású kezdeményezések aránya is (a nőgyógyászati és bőrdaganat szűrések esetében a legmagasabb, közel 20%).

Nem a gyógyszer a leghatékonyabb rákkezelő terápia

A daganatos megbetegedések kapcsán a kutatás azt is vizsgálta, milyen készítmény kategóriákat tartanak hatékonynak a laikusok ezek megelőzésére illetve kezelésére. (A megkérdezettek iskolai osztályzatokhoz hasonlóan értékelték az egyes csoportok prevencióban illetve gyógyításban vélt hatékonyságát.)

Megelőzési szempontból első helyen a gyógynövénytartalmú készítmények és az étrend-kiegészítők végeztek, a válaszadók közel 50 százaléka legalább 4-esre értékelte ilyen szempontú megbízhatóságukat, illetve hasonlóan magas volt az alternatív gyógyászatban bízók aránya is (42%). A gyógyszer esetében mindössze a válaszadók 18 százaléka adott legalább jó értékelést.

Az előzetes várakozásainkkal ellentétben a gyógyítás területén nem a gyógyszeres terápia bizonyult legjobbnak, ebből a szempontból más termékkategóriák szerepe hasonlóan – esetenként még jobban (!) – alakul. A gyógynövénytartalmú készítmények és az étrend-kiegészítők esetében ugyanis közel 50 százalékos a legalább 4-es osztályzatot adók aránya, míg a gyógyszer esetében ez a szám mindössze 41 százalék.

Minden 2. kitöltőt a szűrési lehetőségek érdeklik

A válaszadók 60 százaléka saját bevallása szerint proaktívan, több mint 30 százalékuk jellemzően passzívan követi a daganatos betegségekkel kapcsolatos információkat, és mindössze minden 10. megkérdezettet nem érdeklik egyáltalán ezek. A legfőbb csatornákat ebből a szempontból az internet és a print anyagok (újságok, patikai lapok) jelentik, de sokan tájékozódnak a sugárzott médiából vagy lehetőség szerint az orvostól.

A keresett témák listáját a megelőzéssel (88%) és a betegség kialakulásával (71%) kapcsolatos információk vezetik, de magas a szűrési lehetőségek iránt érdeklődők aránya (52%). A betegség kezelését illetően az elérhető nem gyógyszeres terápiákkal kapcsolatos információk több ember által keresettek (43%), mint a gyógyszeres terápiákkal kapcsolatos írások (24%).

Kiemelt fontosságú az objektív tájékoztatás

A kutatás eredményei alapján megállapítható: a laikusok körében magas bizalom övezi az alternatív gyógyászati termékeket nem csak a daganatos betegségek megelőzése, de kezelése tekintetében is. Kiemelt társadalmi, hatósági vagy akár gyártói-forgalmazói cél kell, legyen a készítményekkel kapcsolatos objektív tájékoztatás, a minőségi kritériumok fontosságának hangsúlyozása, hiszen ezek a termékek nem mennek át olyan szigorú ellenőrzésen, mint a gyógyszerek. A fentiek alapján elmondható, hogy ez utóbbiakba vetett bizalom foka alacsony, így a gyógyszeripar és az érintett érdekképviseleti szervek számára is iparági szintű összefogásra lenne szükség, mivel a bizalomhiány a gyakorlatban komoly problémákat vethet fel a betegek compliance-ét vagy adherenciáját illetően. Ezek a tényezők viszont alapvetően határozzák meg egy terápia eredményességét.

A mintáról

A kitöltők demográfiai összetétele véletlenszerűen alakult. Nemek alapján a kitöltők 2/3-a nő, életkor alapján közel 50 százalékuk 50 évnél idősebb, vagyis a téma szempontjából talán leginkább érintett célcsoport magas arányban képviselteti magát. Iskolai végzettségüket tekintve egyharmaduk felsőfokú, minden második válaszadó középfokú, átlagos jövedelemmel.

A kutatásról

A Szinapszis Kft. 2012 júliusában online kérdőíves kutatás keretében vizsgálta a hazai lakosok daganatos betegségekkel kapcsolatos attitűdjét. A kitöltők száma összesen 6047 fő volt, a minta országos lefedettségű, nem reprezentatív, de a minta mérete kellően nagy ahhoz, hogy az eredmények jól értelmezhetőek legyenek.

fotó: freedigitalphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja