SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megelőzni és kezelni is lehet az STD-t!

Családinet [cikkei] - 2012-09-19
Gombák, vírusok, baktériumok és élősdiek okozzák a szexuális úton terjedő betegségeket, vagyis az STD-t. Mivel ma becslések szerint évente 330 millióan fordulnak orvoshoz nemi betegség miatt, érdemes nem csak a rettegett AIDS ellen védekezni, de a "klasszikusok" (például gonorrhoea, szifilisz) ellen is.
Megelőzni és kezelni is lehet az STD-t!

Dr. Hintalan Albert, az Oxygen Medical nőgyógyásza a megelőzés és a megfelelő kezelés jelentőségéről beszélt.

A tüsszentés nem fertőző

  • Az STD a fertőzött ondó vagy hüvelyváladék útján terjed, vagyis amikor az közvetlen érintkezésbe kerül a nyálkahártyával. A legtöbb nemi betegség orális kapcsolat, csókolózás vagy petting során is átadható, különösen igaz ez a herpeszvírusra. Sajnos a fertőzött anya is átadhatja magzatának, illetve az újszülöttnek ezeket a betegségeket. Néhány nemi betegség (hepatitis B és C, AIDS és szifilisz) fertőzött vértermékek használatával vagy az intravénás drogot használók közös tűhasználatával is átadható. Az indirekt megfertőződés igen ritka, mindazonáltal nem ajánlott közös törölköző, higiéniai szerek használata. Cseppfertőzés (köhögés, tüsszentés által) útján pedig e betegségek nem terjednek. A mindennapi társadalmi érintkezés során a nemi betegségekkel való megfertőződés a szokásos higiéniai szabályok betartása mellett kizárt. – mondja dr. Hintalan Albert, az Oxygen Medical nőgyógyásza.

A leggyakoribb betegségek

  • Chlamydia-fertőzés

Az Európában nagyon elterjedt baktérium húgycsőfertőzést okoz, amit viszketés és vizeléskor égő érzés kísér. A betegség jól gyógyítható antibiotikumokkal, de ha nem veszik észre, terméketlenséghez, meddőséghez vagy méhen kívüli terhességhez is vezethet.

  • Gombás fertőzés

Az élesztőgomba (Candida albicans) a szexuális úton terjedő gombás fertőzések leggyakoribb okozója. Ez az ártalmatlan fertőzés kellemetlen következményei: a makk és a hüvely gyulladása, viszketés, égő érzés, nőknél váladékozás. A betegség úgynevezett antimiotikumok és megfelelő higiénia betartásával jól kezelhető.

  • Trichomonas

Ez az egysejtű parazita elsősorban a húgyvezetékben és a hüvelyben okoz folyásos, viszketéses jellegű panaszokat. A kórokozót mikroszkóp segítségével mutatják ki, és speciális gyógyszerekkel kezelik.

  • Gonorrhoea

A baktérium okozta fertőzés tünetei jellegzetesek: az aktus után 2-7 napon belül gennyes folyás kezdődik mindkét nemnél és fájdalom jelentkezik vizelés közben (bár nőknél előfordulhat tünetmentesség is). Kezelése antibiotikumokkal megoldható, de ha kezeletlen marad, terméketlenséget okozhat, illetve megtámadhatja az ízületeket és a májat.

  • Hepatitis

A különböző hepatitis-vírusok közül elsősorban a hepatitis B és kismértékben a hepatitis C terjed szexuális úton. A betegség lefolyása egyénileg igen eltérő lehet: panaszmentesség is elképzelhető, vagy súlyos májgyulladás léphet fel, amely egyes esetekben halállal végződik. Az esetek nagy részében krónikus májgyulladás alakul ki, amely májcirrózishoz és májrákhoz vezethet. A fő probléma, hogy egyesek egész életükben vírushordozók anélkül, hogy megbetegednének, és ezáltal másokat is megfertőzhetnek. A hepatitis B és C vírusa a nemi kapcsolaton kívül vérátömlesztéssel, az intravénás drogot használók közös tűhasználatával, sőt időnként a testváladékokkal kapcsolat révén is terjedhet rossz higiéniás viszonyok között. A hepatitis B az egyetlen olyan, nemi úton terjedő betegség, amely ellen biztonságos védőoltás áll rendelkezésre.

  • Herpes genitalis

Ezen elterjedt vírusfertőzésnek jellemző tünetei a nemi szervek környékén megjelenő apró, viszkető hólyagocskák, amelyek fertőző váladékot tartalmaznak. Előfordul, hogy az érintett lázas is lesz és megduzzadhat a nyirokcsomói is. Sajnos a vírus a vírusellenes gyógyszerrel történt kezelés ellenére is tovább élhet, és évekkel később egy újabb, enyhébb lefolyású betegséget okozhat. Fertőzött várandós nőknél a herpeszvírus átterjedhet az újszülöttre, akinél akár agyhártya-gyulladás is felléphet.

  • HPV

A humánpapillóma-vírus nem csak szexuális úton terjed, de a nemi szervek környékén megjelenő, karfiol formájú szemölcsök kialakulását össze lehet kapcsolni a szexualitással. Jellemzően sebészeti úton (szike, lézer, folyékony oxigén, elektrokoaguláció) távolítják el. Egyértelműen kimutatták, hogy a partnerek számának emelkedésével az előfordulás gyakorisága nő.

Meg lehet előzni!

  • Dr. Hintalan Albert, az Oxygen Medical nőgyógyászának tanácsai:
  • Monogám életmód
  • Drog és alkohol általi bódult állapotban az érintkezés kerülése.
  • AIDS-teszt elvégeztetése és az eredménynek megfelelő életmód.
  • Óvszer használata (amely még mindig a legnagyobb, de nem a száz százalékos védelmet nyújtja).
  • Hepatitis B-elleni oltás különösen a veszélyeztetett személyeknél (egészségügyi dolgozó, intravénás droghasználó, dialízises beteg, fejlődő országban élő külföldi).
  • A túlzott sterilitással, az aktus előtti intim tisztálkodással gyakran az ellenkező hatást érjük el, mint szeretnénk. Ilyenkor a felázott bőrön, az apró nyálkahártya-sérüléseken sokkal könnyebb átjutnak a kórokozók. Tehát hasznosabb utána zuhanyozni.
  • Bármilyen probléma esetén, azonnal szakorvoshoz kell fordulni!

www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja