SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit igyunk magas vérnyomás ellen?

Családinet [cikkei] - 2012-08-23
A tejfogyasztás segít megelőzni és mérsékelni a magas vérnyomást, ezáltal pedig a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát - derül ki a Gyógyhatású és Funkcionális Élelmiszerek Intézetének (Institute of Nutraceuticals and Functional Foods, INAF) kutatásából.
Mit igyunk magas vérnyomás ellen?

A szerző, Yves Pouliot professzor tanulmánya rávilágít arra, hogy az élelmiszerek közül a tejben és tejtermékekben találhatók meg a legnagyobb számban az ún. bioaktív peptidek, azaz széles spektrumú biológiai aktivitással rendelkező molekulák, amelyek kiemelt szerepet játszanak a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében. A peptidek mellett a tej gazdag kalcium, D-vitamin, magnézium és kálium tartalma is kedvező hatással van a napjainkban egyre gyakrabban magas értéket mutató vérnyomás értékekre. Ez azért is kedvező hír, mert a magas vérnyomás és a nyomában kialakuló szív és érrendszeri betegségek szakértői becslések szerint 2020-ra a világ vezető halálokainak egyike lesz, pedig a dietetikusok által javasolt napi fél liter tej elfogyasztásával akár ezen a statisztikán is javítani lehet.

Hogyan hat a tej a vérnyomásra?

Az INAF igazgatója által a Dairy Nuitrition Folyóiratban közreadott tanulmány hangsúlyozza, hogy a több összetevőből álló tej és tejtermékek fontos szerepet játszanak a vérnyomás kezelésében. Elsősorban a tejben és tejtermékekben, köztük a sajtban is nagy számban megtalálható úgynevezett bioaktív peptidek segítik elő a vérnyomás normalizálását és súlyos esetekben a magas vérnyomás csökkentését.

A titokzatos összetevő
A bioaktiv peptidek olyan széles spektrumú biológiai aktivitással rendelkező molekulák, amelyek az emésztőcsatornában folyó emésztés és az élelmiszer-feldolgozás közben szabadulnak fel. A peptideket a tudomány gyógyhatású és funkcionális élelmiszer összetevőként tartja számon, mivel elősegítik a szervezet egészségének megőrzését, csökkentik a betegségek kockázatát, valamint antioxidáns, rákellenes, antimikrobiális, fájdalomcsillapító és koleszterincsökkentő hatásuk is van.

Tej a magas vérnyomás ellenMinden tejsavó fehérje tartalmazza ezeket a különleges bioaktív peptideket, melyek a vese által termelt és a magas vérnyomás kialakulásáért felelős ACE (Angiotensin-1-Converting Enzyme) enzim működését gátolják. A magas vérnyomásban szenvedőknek ACE-gátló gyógyszereket írnak fel, miközben a biológiailag aktív peptidekben gazdag tej fogyasztásával természetes módon is orvosolható lenne a probléma. A peptidek vérnyomást szabályozó folyamatokban betöltött szerepét egy 623 fő részvételével végzett, 9 vizsgálatból álló kutatás is megerősítette. A tejjel és tejtermékekkel bevitt peptidek hatására az emberi vérnyomást mutató két értékek közül az első érték (a szisztolés) 4,8 Hgmm-rel, míg a második érték (a diasztolés) 2,2 Hgmm-rel csökkent tartósan.

Természetes vérnyomás csökkentők

A tejben található egyéb tápanyagok, mint a kalcium, a magnézium, a D-vitamin, valamint a kálium szintén jó hatással vannak a vérnyomás normalizálására. Nemrég dán kutatók vizsgálták a D-vitamin vérnyomáscsökkentő szerepét. A kutatók megfigyelték, hogy a sötétebb téli hónapokban a D-vitamin hiánya miatt emelkedik a vérnyomás, ám azon a vitamin pótlásával változtatni lehet. Baltimore-i John Hopkins Egyetem kutatói a magnéziumról jelentették ki, hogy van összefüggés e nyomelem szervezetben található mennyisége és a vérnyomás között.



1 pohár tej 2 problémára

Korábbi vizsgálatok bizonyítják, hogy az alacsony kalciumbevitel testsúlygyarapodáshoz vezethet, a túlsúly viszont jelentősen hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához. A Tej a magas vérnyomás ellenMedicine & Science in Sports and Exercise c. szaklapban 2011-ben publikált kutatás is megerősíti, hogy a tejfogyasztással csökkenthető a testsúly. Miközben a kalcium bevitel nő, a testsúly ezzel arányosan csökken, ami azt is jelenti, hogy a tejen és tejterméken diétázók sikeresebben érik el a kívánt fogyást, miközben a magas vérnyomás kialakulásának esélyét is gátolják, vagyis egy-egy pohár tej elfogyasztásával naponta, egyszerre 2 problémára is megoldást találnak. A Dairy Nutrition által közölt kutatásból kiderül, hogy már 10 kg fogyással akár 20 Hgmm-rel is csökkenthető a vérnyomás.

A kanadai Hipertónia Társaság ezért is ajánlja a DASH diétát (Dietary Approaches to Stop Hypertension) a magas vérnyomás kezelésére. A speciális étrend egyik fontos eleme a napi átlag kétszer-háromszori sovány tej vagy tejtermékek fogyasztása. Az USA-ban kifejlesztett módszert már több mint 10 éve alkalmazzák sikeresen a magas vérnyomás kezelésére, hiszen az alacsony zsírtartalmú tej valamint a tejtermékekben gazdag diéta akár 8-14 Hgmm-rel is csökkentheti a vérnyomást.

Tej kontra szív - és érrendszeri betegségek

A tej nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedések két legsúlyosabb rizikófaktora, a túlsúly és a magas vérnyomás ellen nyújt védelmet. Rendszeres fogyasztása a 2-es számú diabétesz kialakulásának kockázatát is csökkenti, Bizonyított, hogy a tejben lévő tápanyagok jótékony hatására csökken a vér koleszterinszintje, gátolva ezzel a diabétesz kialakulását, ami szintén a szív- és érrendszeri megbetegedések (stroke, szívroham) egyik kiváltó oka. A rizikófaktorok csökkentésére a tej természetes megoldást ad. Napi rendszeres fogyasztása a ma már vezető haláloknak számító betegségek egyik ellenszere lehetne.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja