SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Itt van az ősz, itt van újra": Felfázás, hólyaghurut, hólyaggyulladás?

Dr. Rose Magánkórház orvosai [cikkei] - 2011-11-24
Ősszel és télen gyakran nehezítik a nők életét bizonyos problémák, amit sokszor csak "felfázásnak" hívunk. Megkérdeztük dr. Illanitz Elemért, a Dr. Rose Magánkórház szülészeti és nőgyógyászati osztályvezetőjét, hogy mit kell tudnunk ahhoz, hogy megússzuk ezt a kellemetlenséget, vagy ha már érintettek vagyunk a témában, akkor mit tehetünk, hogy mihamarabb "túl legyünk" rajta.

Mit érdemes tudnunk, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket?

„Mindhárom fogalom egy-egy tünetcsoportot jelent, mely életének egy bizonyos szakaszában minden nőt elér, és ha nem jól kezelik, sajnos sokáig el is kísér. Jellemző, hogy a serdülőkor utáni időszaktól az idős korig bármikor előfordulhat”- kezdi Illanitz doktor.

Mint megtudhattuk, a hólyagnyálkahártya megbetegedése - vérbővé válása - gyakoribb vizelési ingereket okoz, nehezebb visszatartani és kis kapacitás mellett is úgy érzi a beteg, hogy nagyon sokszor kell WC-re mennie.

A gyakori ürítés vizeléskor csípő vagy égő érzéssel, a vizelés végén pedig görcsös alhasi fájdalommal járhat. „Ilyen esetben mindig bakteriális hólyaggyulladás alakul ki - szerencsés esetben az orvoshoz jutásig bő folyadékfogyasztással a tünetek csökkenthetők -, de minden esetben rövidtávú nagydózisú széles spektrumú, gyorsan ható antibiotikumra van szükség”- hallhatjuk dr. Illanitz-tól.

Amennyiben a tünetek csökkenése miatt nem fordulnak orvoshoz a betegek, a baktérium tartósan megtelepedhet a hólyagban, és visszatérő hólyaggyulladásokat hozhat létre.
„A már jelenlevő baktérium minden olyan hatásra, amely alhasi vérbőséget okoz, szaporodni kezd, így gyorsan kialakuló, kínos panaszok lépnek fel. A hideghatás, forró fürdő, szex, hastánc, nagyon csípős fűszeres ételek (vizeletben kiválasztódva) fellobbanthatják a hólyaggyulladást” - mondja a szülész-nőgyógyász.

A doktor úr elmondásából is arra következtethetünk, hogy vegyük komolyan a tüneteket: véres vizelet esetén minden esetben olyan nyálkahártya sérülés jön létre, amely a baktériumok megtelepedésének kedvez - ami nem kívánt eljegyzés lehet egy húgyúti infekcióval. Minden esetben törekedni kell a baktérium kimutatására, mert a hosszú távú megelőzés csak ennek birtokában lehetséges.

Megelőzhető-e hólyaghurut? „A válasz egyértelmű: sajnos nem” - mondja Illanitz doktor. Szerinte kétféle nő létezik: akinek volt, és akinek lesz, persze nem mindegy milyen gyakran és milyen súlyos formában támad a betegség.



A bő folyadékfogyasztás, a réteges öltözködés,  az extrém hideg kerülése, higiénés szabályok betartása  javíthatja esélyeinket a kórokozókkal szemben.

Enyhébb felfázásos tüneteket lehet kezelni gyógynövénnyel, teával, bő folyadékkal, de ha egy nap alatt nem múlik el, szakorvosi segítség szükséges.

„Fontos leszögezni, hogy a baktérium nem kívülről támad! A velünk együtt élő baktérium kerül rossz helyre - folytatja a szakember -, és ha a  szaporodásához ideális körülményeket talál - PH érték módosulása, vérbőség, tápanyag - pl.cukor -, egy bizonyos csíraszám után heveny gyulladásos reakciót vált ki.”

Mint megtudhattuk, a lázas állapot már minden esetben szövődményt jelent. Vesemedence gyulladás kialakulása akár egy-két napon belül létrejöhet.

Az alsó húgyutakat érintő panaszok, diszkomfort érzések okai nőgyógyászati eredetűek is lehetnek.

Alapszabály és jó tanács minden hölgy részére: a mielőbbi szakorvosi kezelés vezet csak tartós és gyors gyógyuláshoz, ahogyan szakértőnk is hangsúlyozta.

Fotó: strawberryfray: bring color into your life

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
A szerkesztő ajánlja