SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan növeljük húszezer forinttal nyugdíjunkat, fizetésünket?

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2011-11-25
Két héttel ezelőtt egyik kedves hölgy betegem derűs arccal lépett be a rendelőbe, és mielőtt még érdeklődhettem volna állapota felől, azonnal elkezdte mondani "tetszik tudni legalább húszezer forinttal emelkedett a nyugdíjam és most már jobban is vagyok".
Hogyan növeljük húszezer forinttal nyugdíjunkat, fizetésünket?

Hogyan növeljük húszezer forinttal nyugdíjunkat, fizetésünket?
És ráadásul egészségesebbek, fittebbek is leszünk!

A csodálkozó tekintetemet látván egy papírt húzott elő, amelyen számsorok voltak.  Évek óta unszoltam, hogy egészsége érdekében szokjon le a dohányzásról. Három hónapja valóban le is tette az utolsó cigarettát és kiszámolta, hogy havonta ezzel mennyit takarított meg. Először nem akartam hinni a szememnek, de a számsorok meggyőztek.  Boldogan jegyezte meg, hogy az „utóbbi hetekben már jobban is vagyok, többet mozgok, nem fulladok, kevesebbet köhögök. A szemem, amelyik nemcsak kidülledt, de állandóan könnyezett is, most már lényeges panaszt nem okoz.”

Tudom, hogy nem egyszerű egyik napról a másikra letenni a cigarettát. A dohánytermékek füstje 4000-nél több kémiai vegyületet tartalmaz, melyek közül több rákkeltő. A nikotin az egyik összetevő, ami függőséget okoz, módosítja a dopamin felszabadulást, valamint megváltoztatja a noradrenerg aktivitást, ezáltal elvonási tüneteket okoz. A nikotin nem rákkeltő, de az egyik legtoxikusabb alkaloida, halálos dózisa 20-60 mg. Kis mennyiségben, enyhe mérgezéskor fejfájás, szédülés, hányinger, hasmenés, verejtékezés, szűk pupilla, szapora pulzus és a vérnyomás enyhe átmeneti emelkedése fordul elő. Idült nikotinmérgezéskor, pl. erős dohányosoknál: gyomorgyulladást, gyomorfekélyt, légúti károsodást okoz, szűkíti az ereket, a koszorúereket, infarktust válthat ki. Túladagoláskor hányás, hasmenés, izgatottság, végtagremegés tapasztalható. Súlyos mérgezés esetén zavartság, izomgyengeség, keringési zavar, pitvarlebegés, vezetési zavarok, szívelégtelenség, rekeszizom bénulás, görcsök kifejlődése, valamint légzésbénulás (központi idegrendszeri hatás) jelentkezik.

A dohányzást a világon évente az emberek 70%-a szeretné abbahagyni, de csak körülbelül 30% próbálja meg, és pusztán akaraterővel mindössze 3%-nak sikerül. Különböző lehetőségek állnak rendelkezésre a dohányzás abbahagyásához, ehhez erős akarat és gyakran orvosi segítség is kell. A nikotin tartalmú készítmények közül hazánkban a rágógumi és a tapasz van forgalomban, ezek megduplázzák az akaraterőt. Másik, nem nikotin tartalmú lehetőség a bupropion SR, amely a dopaminerg és a noradrenerg rendszerre is hatással van; enyhíti az elvonási tüneteket, megtízszerezi az akaraterőt, a sikerességet.

A dohányzás sokféle káros hatásáról tudunk, azonban a dohányzás és a népbetegségnek számító pajzsmirigybetegség kapcsolatáról eddig kevés adat volt ismeretes. A pajzsmirigybetegségek kialakulásában és a diagnózis felállításában egyaránt fontos az a legutóbbi megfigyelés, amelynek során a kutatók azt vizsgálták, hogy a dohányzás befolyásolja-e a pajzsmirigy működését. Az USA-ban nagyszámú 18-44 éves korú nem dohányzó, dohányzó és passzív dohányzó pajzsmirigyének működését vizsgálták és vezető nemzetközi lapban publikálták eredményeiket (Soldin OF és munkatársai: Thyroid  hormone levels associated with  active and passive cigarette smoking, Thyroid 2009, 19(8): 817-823).  Azon észlelésük, hogy a dohányzók között a golyvás (strúmás) betegek száma lényegesen nagyobb, önmagában nem volt meglepetés. Évek óta tudjuk, hogy a cigarettafüstben lévő anyagok növelik a pajzsmirigy méretét és a gyulladás kiváltásában, fenntartásában egyaránt fontosak. Az a megfigyelésük azonban, hogy a pajzsmirigy hormonjai is jelentékenyen különböztek az egyes csoportokban, sok szempontból is tanulságos. Mind az aktív, mind a passzív dohányosokban a pajzsmirigy hormonjainak szintje jelentősen csökkent (főleg az aktív dohányosokban és nőkben). Az immunológiai védekezésben szerepet játszó anyagok, fehérjék mennyisége is csökkent a cigarettázókban. Azt is egyértelműen kimutatták, hogy a pajzsmirigybetegségekhez társuló gyulladásos szemtünetek jelentősen romlottak. Kiemelték, hogy ez az aktív és a passzív dohányosokra is egyaránt igaz!  Mindezek az adatok nem csak arról szolgáltatnak egyértelmű információt, hogy a pajzsmirigy betegségeiben a szerv működése a füstben lévő toxikus anyagok miatt csökkent, hanem arra is rámutatnak, hogy a vizsgálatok során kapott értékek is csak annak fényében értékelhetők, ha tudjuk, hogy az illető egyén dohányzik-e.  Sajnos a laboratóriumi adatok értékelésekor sem a dohányzást, más gyógyszerek (depresszió miatti gyógyszerek), fogamzásgátló, gyulladás gátlók, jód tartalmú készítmények (Betadine, Cordarone) szerepét nem kalkulálják, így a beteg  (és az egészséges) számára adott laboratórium adat (ún. „normál érték”) megtévesztő lehet.

A világ  fejlettebb felén a dohányzásról való leszoktatásnak  köszönhetően lényegesebben egészségesebb a társadalom, csökkent a népbetegségekben szenvedők száma, a meddőség és a vetélések száma (1. ábra).
Hangsúlyozzák, hogy a leszoktató programok csak abban az esetben lehetnek eredményesek, ha az egyén is feltétlenül akarja. Az USA-ban egyes betegek kezelését már nem is vállalják, ha a beteg nem mond le erről a káros szenvedélyéről. A programok mottója az lehet: „Élj egészségesebben és anyagilag is jobban!" (New England J. Medicine 2011, 365, 1222)

vetelesi_arany
vetelesiarany
1. ábra

 

Fotó: jette55 / pixabay

 

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
A szerkesztő ajánlja