A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szomszédok Egymásért Mozgalom

Családinet - 2011-10-11
A Szomszédok Egymásért Mozgalom olyan társadalmi bűnmegelőzési program, amelynek célja a lakóközösségben előforduló bűncselekmények megelőzése, korlátozása, illetve a biztonságosabb életkörülmények kialakítása.
Szomszédok Egymásért Mozgalom

A mozgalom célja, hogy az egymás szomszédságában lakók az átlagosnál sokkal jobban figyeljenek, vigyázzanak egymás értékeire és közvetlen lakókörnyezetükre, valamint felelősséget érezzenek saját és mások személyi, tárgyi értékei iránt.

Az egyesület létrehozása messzemenően tágabb lehetőségeket nyújt egy átlagember számára, mint az ugyanilyen áron elérhető biztonságosnak vélt zárszerkezet felszerelése. Egy közepes minőségű hevederzár felszerelésének árából a közösség összefogásával kiépíthető a „közösségi riasztó” rendszer, mely minden lakásból pánikkapcsolóként működtethető. A riasztó megszólalása a szomszédok számára azt jelenti, hogy a jelzés helyén valaki segítségre szorul - veszélyeztetettség, rosszullét, konyhai baleset stb. miatt, ez azonnali segítségnyújtás pótolhatatlan előnyeit biztosítja. Ezeknek a jelző-riasztó berendezéseknek a kiépítése egyszerű és egyszeri befektetéssel kialakítható.

Fontos tudni:

Fenntartási, üzemeltetési költségei nincsenek, a bekerülési összeg nagy hányada pályázati úton beszerezhető, tehát a kisnyugdíjas, vagy többgyermekes családok számára is elérhető.

A SZEM célja:

 • helyi szinten csökkenteni a bűnözési lehetőségeket ezáltal, hogy elriasztják a leendő tolvajokat, garázdákat, vandálokat,
   
 • kialakítani a közösségi szellemet, így mindenki hozzájárulhat a saját és mások tulajdonának védelméhez, kölcsönös együttműködésen és párbeszéden keresztül,

   
 • tájékoztatni azokat az aktivistákat, együttműködő embereket a gyanús személyekről és tevékenységekről, akik közvetlenül tartják a kapcsolatot a rendőrséggel (pl.: polgárőrök),
   
 • ha lakókörnyezetében gyanús idegent vesz észre: először szomszédját, majd a SZEM aktivistáját vagy a polgárőrség tagját értesítse.

Kik, hogyan és milyen formában hozhatják létre a helyi szerveződést?

A SZEM bármely lakóközösségben létrehozható (lakótelep, családíjazás övezet, falu, hétvégi telek, nyaralók, garázsok). A mozgalom optimális működése akkor biztosított, ha a lakóközösségnek legalább egy részét sikerül bevonni. A szerveződés lehet informális, vagy formális.


További információért érdeklődni lehet: elbir@pest.police.hu (Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer)

 Ajánlott internetes cím: www.szem.freeweb.hu

Forrás: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja