SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A tej élet, erő és fogyás

Családinet [cikkei] - 2011-02-15
Nemcsak hogy nem hizlal, de mozgás és aktív életmód mellett fogyaszt is a tej - derül ki egy kanadai kutatásból. A szakemberek egyértelműen megállapították, hogy a tej és tejtermékeken alapuló alacsony energiatartalmú étrenden diétázók sikeresebben érték el a megfelelő testtömeget, mint azok, akik csökkentett kalóriatartalmú ételeket fogyasztottak.
A tej élet, erő és fogyás

Tegnap arról olvashattatok a csaladinet.hu-n, hogy milyen hatása van a szabadban történő mozgásnak az életerőnkre, most pedig arról számolunk be, hogy a tej valóban élet, erő, s egészség, bár napjainkban a kalóriaszámláló gépezet megkérdőjelezte ezt a régen nagyon is pozitív üzenetet. Egy magyar vizsgálódás során a megkérdezettek 37 százaléka vélte ugyanis valósnak azt az állítást, hogy a tej túl sok kalóriát tartalmaz, és további harminc százalékuk volt bizonytalan a kérdést illetően. Holott tény, hogy egy pohár (200 ml) félzsíros tej Tej és fogyásenergiatartalma mindössze két nagyobb (40 dkg) almáénak felel meg! Megfelelő és rendszeres testmozgás mellett azzal is elősegíthetjük a súlycsökkentést, ha megfelelő mennyiségben fogyasztunk alacsony zsírtartalmú tejet. Ez a hír nemcsak a súlyukra figyelő nők számára örömteli, de segítséget nyújt a gyermekkori elhízással szembeni harchoz is, mely gyermekgyógyászok szerint szinte minden országban növekvő problémát jelent.

Kalcium és túlsúly

A XX. század végére nem csak Amerikában, de Európában is népbetegséggé vált a túlsúlyosság: minden második ember küzd a kilókkal, s a jövőben előreláthatóan tovább nő majd a számuk. Egy korábbi vizsgálat megállapította, hogy a kevés alvás és az alacsony kalciumbevitel a testtömeg gyarapodásának két fontos kockázati tényezője. Emellett a fogyókúrázók megfigyelésével azt is megállapították, hogy a tejen és tejtermékeken alapuló alacsony energiatartalmú étrenden diétázók sikeresebben érték el a megfelelő testtömeget azoknál, akik csökkentett kalóriatartalmú ételeket fogyasztottak. A tanulmány rámutatott arra, hogy a tejfogyasztás igencsak jótékony hatással van az ideális testtömeg elérésére és megőrzésére.

Csak 150 kalória!

Azt eddig is tudtuk, hogy egy pohár teljes tej mindössze 150 kalóriát tartalmaz, a zsírszegény pedig ennek felét. Amerikai sportorvosok most azt is bebizonyították: a tejivás fogyaszt. Megfigyelték ugyanis, hogy napi két pohár tejet fogyasztó fiatal hölgyek a 12 hetes Tej és fogyássúlyemelő gyakorlat alatt több izmot növesztettek és több zsírszövetet vesztettek, mint azok, akik ugyanannyi kalóriájú és térfogatú energiaitalt kaptak. A munkacsoport korábbi vizsgálata ezt a jelenséget férfiakon már igazolta.



Súlyos kérdés

A kutatók azért ismételték meg a vizsgálatot, ezúttal hölgyekkel, mert ők bevallották azon aggályukat, hogy hizlalónak tartják a tejet, ezért nem is fogyasztják. A fitneszteremben a vizsgálat résztvevői a terhelés megkezdése előtt már két órája nem ettek vagy ittak semmit, legfeljebb vizet. A súlyok kinyomása, illetve húzása, valamint egyes erős lábgyakorlatok után a hölgyek egyik csoportja fél liter zsírmentes tejet kapott, a másik csoport pedig ugyanannyi energiaitalt. „A tejet fogyasztó hölgyek testsúlya nem nőtt, ami azt jelentette, hogy izmosabbak lettek, viszont bizonyítottan több zsírt vesztettek az edzés végére. A vizsgálat bizonyította, hogy a súlyzózás és tejfogyasztás határozottan javítja a résztvevők testösszetételét, és ezzel az egészségüket” – ismertette a kutatás eredményét Dr. Matos Lajos, az ismert kardiológus szakember.

S ha már kardiológus szakember szerepelt ebben az írásunkban, a héten még foglalkozunk majd a szívbarát életmóddal is.


Forrás és fotó: Tetra Pak Hungária

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja