SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Újabb pirospont a feketének! - Kávépajzzsal a civilizációs ártalmak ellen

Családinet [cikkei] - 2010-11-19
 [X]

A 2010 októberében a magyar internetezők körében végzett országos reprezentatív "Nescafé Közérzet" felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 45 százaléka nem érzi magát kiegyensúlyozottnak a mindennapokban. Ennek hátterében szerepet játszhatnak a városi lét velejárói - a túlhajszoltság, a monotónia, a zsúfoltság, az állandó verseny, a szmog és a zaj -, amelyek hosszú távon károsan hatnak a szervezetünkre.
Újabb pirospont a feketének! - Kávépajzzsal a civilizációs ártalmak ellen

A rohanó életvitel, a szmog, az UV-sugárzás és a passzív dohányzás okozta civilizációs ártalmakat a magyarok 90 százaléka saját bőrén tapasztalja, ugyanakkor egyharmaduk nem tudja, hogy védekezni igenis lehet ellenük. 41 százalékuk nincs tisztában azzal, hogy a táplálkozás egyfajta pajzsként szolgálhat a környezeti ártalmakkal szemben. A többség még csak nem is hallott arról, hogy a káros szabadgyökök ellen bizonyos élelmiszerekkel védekezhetünk - derült ki a „Nescafé Közérzet”  felmérésből. A vörösáfonya, a sütőtök, a paradicsom és az étcsokoládé mellett a kávé is lehet az egészségünk pártfogója, hiszen a benne található antioxidáns hatású anyagok képesek támogatni szervezetünket a káros szabadgyökökkel szembeni küzdelemben, de ezt egyelőre csak a válaszadók egyharmada tudja. A szakemberek ajánlása szerint a napi maximum 2-3 csészényi kávé pozitív élettani hatásokkal bír.

A 2010 októberében a magyar internetezők körében végzett országos reprezentatív „Nescafé Közérzet” felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 45 százaléka nem érzi magát kiegyensúlyozottnak a mindennapokban. Ennek hátterében szerepet játszhatnak a városi lét velejárói - a túlhajszoltság, a monotónia, a zsúfoltság, az állandó verseny, a szmog és a zaj -, amelyek hosszú távon károsan hatnak a szervezetünkre. A legtöbben a légszennyezés okozta problémáktól tartanak; például a budapestiek közel háromnegyedét (71%) aggasztja a szmog. A nőket jobban zavarja (52%), mint a férfiakat, ha dohányoznak körülöttük, és a gyengébbik nem fele ráadásul erősen tart az elvékonyodó ózonrétegtől is.

A negatív környezeti hatásokat a megkérdezettek 90 százaléka tapasztalja saját bőrén nap mint nap. Az adat különösen annak fényében megdöbbentő, hogy ezek szerint nemcsak a fővárosban vagy a nagyvárosokban élőket sújtják érezhetően a civilizációs ártalmak. A megkérdezettek közül minden harmadik tehetetlennek érzi magát ellenük: ők nem tudják, hogy a civilizációs ártalmak hatásai egyáltalán csökkenthetőek lennének. A megkérdezettek 41 százaléka nincs tisztában azzal, hogy a környezeti ártalmak ellen a táplálkozás egyfajta „pajzsként” szolgálhat, azaz nem tudja, hogy a kiegyensúlyozott étrenddel a káros hatások mérsékelhetőek lennének. Pedig a táplálkozástudományi szakemberek jó ideje hangsúlyozzák, hogy megfelelő életmóddal, jól megválasztott élelmiszerekkel - például a reggeli kávéddal - igenis védekezhetünk a minket érő káros hatások ellen. „A civilizációs ártalmak miatt szervezetünkben felszaporodó káros szabadgyökökkel az élelmiszerekben megtalálható antioxidánsok képesek felvenni a harcot.” - mondja Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusa. A magyaroknak erről is van még mit tanulniuk: a megkérdezettek négyötöde (78%) ugyan már hallott az antioxidánsokról, de alig volt, aki tudta volna, hogy ezeket bizonyos táplálékokkal is magunkhoz vehetjük.

Meglepő módon a válaszadók kétharmada (62%) hajlandó lenne változtatni egész étrendjén az ügy érdekében; azaz ha tudnák, hogy a megfelelő táplálkozással csökkenthetőek a szmog, a stressz vagy akár az UV-sugárzás negatív hatásai is, akkor jobban odafigyelnének arra, hogy mit esznek. A jó hír az, hogy drasztikus változtatás nélkül, a kiegyensúlyozott, vegyes étrend részeként bizonyos kényeztető ételek és italok mértékletes fogyasztásával is felvehetjük a harcot a káros szabadgyökök ellen. A zöld teáról, a vörösborról és az étcsokoládéról már régóta halljuk, hogy antioxidáns hatású polifenol tartalmuk miatt jótékony hatásuk lehet a szervezetünkre. A kávé a tudományos kutatások alapján bizonyítottan is benne van az "egészség-pártfogók" sorában, a megkérdezettek 60 %-a mégsem gondol rá a környezeti ártalmak elleni  védekezeséként.

A szakemberek szerint naponta maximum 2-3 csésze fekete elfogyasztása pozitív hatással lehet a felnőttek szervezetére. Ehhez képest ma még csak a válaszadók egyharmada (29%) tudja egyáltalán elképzelni, hogy a kávé is lehet egyfajta védekezési mód a káros környezeti hatások ellen. Pedig kutatások szerint egy csésze kávé több mint kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a hasonló mennyiségű zöldtea. A táplálkozástudományi szakemberek ajánlása szerint napi 2-3 csészényi kávét - legyen akár őrölt pörkölt vagy instant - fogyaszthatunk, illetve fontos az is, hogy az ízesítők, mint például a tej, a tejszín vagy a cukor kávéhoz adásakor vegyük figyelembe azok energiatartalmát is.



A NESCAFÉ-ról:
A NESCAFÉ azonnal oldódó kávé története egészen 1930-ig vezethető vissza, amikor a brazil kormány megkereste a NESTLÉ szakértőit: olyan terméket szerettek volna kifejleszteni, amelyből pusztán víz hozzáadásával tökéletes kávé nyerhető. Majd egy évtizednyi kutatás után így született meg a svájci Orbe-ban a közkedvelt ital, a NESCAFÉ. Az 1940-es években az Egyesült Államokban hamar népszerűvé vált a minden különösebb felszerelés nélkül elkészíthető kávéfajta. Az ital népszerűsége az 1950-es évektől tovább nőtt. Egyre-másra jelentek meg a különleges változatok - például a koffeinmentes vagy a tejporral kiegészített NESCAFÉ azonnal oldódó kávék. Hazánkban 1962-ben jelent meg először a márka. Érdekesség, hogy a holdra szálláskor az Apollo 11 személyzete is vitt magával a Nestlé instant kávéjából 1969-ben!  

A piacvezető NESCAFÉ-t ma már számtalan ízben, 3in1 formában, stick-enként csomagolva, sőt, cappuccino-ként is élvezhetik a fogyasztók.

Termékek: NESCAFÉ kávék NESCAFÉ Classic, NESCAFÉ Brasero, NESCAFÉ Gold, NESCAFÉ Gold koffeinmentes, NESCAFÉ 3in1 Classic és Strong, NESCAFÉ 3in1 Mild NESCAFÉ 2in1, NESCAFÉ Cappuccino, NESCAFÉ italautomaták


www.eletmodkozpont.hu
http://www.nestle.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja