SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Könnyek nélkül: a szemszárazságról

Családinet [cikkei] - 2010-03-11
A száraz szem szindróma elsősorban a nők betegsége, a kiváltó okok széles skálája miatt azonban mindkét nem körében egyre gyakrabban okoz panaszokat.
Könnyek nélkül: a szemszárazságról

Nevezhetjük korunk civilizációs betegségének is, kialakulásának kockázatát a légkondicionáló használata, a dohányzás, a gyakori tévénézés és számítógép használat egyaránt növeli.

Több, mint kellemetlen
A szemeket borító vékony könnyréteg feladata nem csak a nedvesség fenntartása, de segítségével biztosítható a szaruhártya oxigén- és tápanyag-ellátása, és a bekerülő idegentestek eltávolítása. A könnyfilm az első védelmi vonalat képezi a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben, hiánya tehát nem csak komfortézetünket csökkenti, de számos egészségügyi probléma kockázatát is növeli. - hívja fel figyelmünket dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész orvosa.

Nem csak korral járó panasz
A szemszárazság főleg 40 év felett fordul elő, gyakorisága a változó korral járó hormonális hatások következtében nők körében magasabb. Fiatalabb korban a panaszokat elsősorban az életmódból fakadó tényezők okozzák. A számítógép, vagy televízió előtt ülve ritkábban pislogunk, ezáltal a könnyfilm nem pótlódik megfelelő ütemben, ami szemszárazságot okoz. A túl száraz szobalevegő, a dohányfüst, a légkondicionáló, bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátló, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő) szedése és a kontaktlencse használat egyaránt hozzájárulhat a tünetek fiatalabb korban történő jelentkezéséhez.

Tippek a szemszárazság enyhítésére

  • A számítógép előtt ülve, óránként iktassunk be 10 perces szüneteket, ha van lehetőségünk, a szabad levegőn tegyünk egy rövid sétát.
  • Lehetőség szerint a monitor a tekintési irány alatt helyezkedjen el (szemsík alatt), ezáltal a felső szemhéj jobban fedi a szaruhártyát, s véd.
  • Javasolt a számítógép használata során védőszemüveget viselni, mely nem csak a monitor káros elektrosztatikus sugárzásától óv, hanem a könny párolgását is csökkenti.

  • Ne dohányozzunk és kerüljük a dohányfüstös helyeket.
  • A nedvesség pótlásáról belsőleg is gondoskodjunk, fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot napközben.
  • Ellenőrizzük az iroda és lakásunk páratartalmát. Törekedjünk a 40-60 százalék közötti páratartalom elérésére. Túl száraz levegő ellen párásító készülékkel védekezhetünk.
  • Szemszárazság esetén bánjunk óvatosan a kozmetikumokkal. Viseljünk érzékeny szemekre kifejlesztett termékeket. Ügyeljünk arra, hogy lefekvés előtt alaposan távolítsuk el a készítményeket, a szempilla festék ugyanis könnyen eltömheti a könnymirigyek kivezető nyílását!
  • Kutatási eredmények alapján az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak az egészséges könnyfilm megtartásában. Fogyasszunk ezért rendszeresen halat, tenger gyümölcseit, mandulát és diót!

 
Ha a panaszok továbbra sem szűnnek
Napjainkban számos kiváló termék (műkönny csepp és gél formában) kapható, mely a tüneteket enyhítheti. Panaszok esetén azonban érdemes a háttérben álló okokat is kivizsgálnunk, tartós javulást csak ezek megszüntetésével érhetünk el. Szemszárazságot okozhat bizonyos gyógyszerek szedése is, így szükség esetén indokolt lehet a terápia módosítása. A könnytermelés csökkenésének hátterében más betegségek (például cukorbetegség, allergia, reuma, vagy pajzsmirigy betegség) is állhatnak, melyek kezelésével a szemet érintő panaszok is javíthatók.

www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A szerkesztő ajánlja