SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egyre több a vesebeteg - március 11: A vese világnapja

Családinet [cikkei] - 2010-03-09
Veséink védelmére hívják fel március 11-én, a Vese Világnapján a figyelmet, amelynek idei kiemelt témája a cukorbetegség mint a vesebetegség egyik fő okozója.
Egyre több a vesebeteg - március 11: A vese világnapja

A világszerte egyre több embert érintő veseelégtelenség rendszeres szűréssel korai szakaszban felfedezhető, jól kezelhető.

Évente mintegy 6-7 százalékkal növekszik a vesebetegek száma, így napjainkban a veseelégtelenség népbetegségnek számít. Tényleges veszély, valamilyen fokú veseműködési zavar, vesekárosodás a világ legtöbb országában a lakosság mintegy 10 százalékát érinti, akiknek azonban sajnos igen nagy hányada nem is tud betegségéről.

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (ISN) és a Vesealapítványok Szövetsége (IFKF) javaslatára, magyar kezdeményezésre 2006 óta minden évben március második csütörtökjén - azaz idén március 11-én - tartják a Vese Világnapját. A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a krónikus vesebetegségre a megelőzés és korai felismerés érdekében, s ezáltal megakadályozni a súlyosabb veseelégtelenség kialakulását.

Krónikus vesebetegség számos ok miatt kialakulhat, közülük kiemelkedő gyakoriságú a cukorbetegség, a magasvérnyomás-betegség, valamint a kettő társulása. A veseelégtelenség hosszú ideig tünetmentesen alakul, a betegeknek nincs semmilyen panaszuk, ezért gyakran csak a végstádiumban derül fény a károsodásra, amikor már kevés lehetőség van a gyógyításra, s csak vesepóló-kezelés, leggyakrabban dialízis jön szóba. Hazánkban a tavalyi évben több mint 10 ezer beteg szorult dialíziskezelésre.

Figyelembe véve a Magyarországon kétmilliót meghaladó hipertóniást és egymillióra becsült cukorbeteget, valamint ezen betegek magas szív-érrendszeri rizikóját, a megelőzés és korai kiszűrés népegészségügyi szempontból is óriási jelentőséggel bír. Évente milliók halnak meg a vesebetegség szövődményeként kialakuló szív-érrendszeri betegségekben, noha a kezdődő vesebetegség a rendszeres éves laborvizsgálatok során kiszűrhető. A korai, még tünetmentes szakaszban felfedezett veseelégtelenség kezelésére ma már számos korszerű terápia áll rendelkezésre. A megelőzésben és a korai felismerésben kiemelkedő jelentősége van a háziorvosok ez irányú rendszeres szűrővizsgálatainak, megelőző és gyógyító tevékenységének, valamint a vesegyógyászati szakellátásnak és gondozásnak.

„A B. Braun dialízishálózatában közel 2500, ebből a budapesti központban jelenleg 176 beteg számára biztosítjuk az életmentő kezeléseket, akik átlag heti három alkalommal jönnek hozzánk dialízisre. Kiemelten fontosnak tartjuk a figyelemfelhívást a vesebetegségre, mivel az korai szakaszban kiszűrve visszafordítható, gyógyszeresen kezelhető. Ebben elsősorban a háziorvosok hathatós segítségére vagyunk utalva, akik az éves laboratóriumi vizsgálatok alkalmával ellenőrizni tudják a vesefunkciót, ezzel még időben megelőzve a súlyos esetek kialakulását.” - mondta el a Vese Világnapja kapcsán Dr. Kiss István a budapesti dialízisközpont orvosigazgatója.

A B. Braun Avitumról
A B. Braun vállalatcsoport 1839-es alapítása óta mára a világ egyik vezető egészségügyi vállalkozásává nőtte ki magát, amelyet Magyarországon a B. Braun Medical Kft. és a B. Braun Avitum Hungary Zrt. képvisel. A két cég közel 1400 munkatársával a magyarországi egészségügyi piac egyik legnagyobb szereplője.
A B. Braun Avitum Hungary Zrt. 1989-ben Magyarországon elsőként hozott létre magán-egészségügyi létesítményt, a Szent Imre Kórház területén, s megkezdte egy országos dialízishálózat kiépítését. Jelenleg a B. Braun Avitum Hungary Zrt. az ország 18 pontján működtet európai színvonalú, a legkorszerűbb orvostechnikával felszerelt dialízisközpontot, ahol a magyar vesebetegek közel 40 százaléka számára biztosítja a nélkülözhetetlen kezeléseket.


Tudta-e a vesebetegségről?

  • Mindkét vese egyforma nagyságú és szerkezetű, súlyuk egyenként kb. 150 gramm
  • Mivel a vesék méregtelenítő működésükhöz jelentős mennyiségű vért igényelnek, a szervezet mindenkor a keringő összvérmennyiség 1/5 részét biztosítja a két vese számára, ami kb. 1,0-1,2 liter/perces vérátáramlásnak felel meg.
  • A vesék szabályozzák a szervezet víztartalmát. A szervezet zavartalan működéséhez a keringő vérmennyiségnek és a különböző szervek, szervrendszerek víztartalmának állandónak kell lennie
  • A vesék hormonokat is termelnek: a renint, ami a vérnyomást szabályozza, illetve az eritropoetint, ami a csontvelőbe jutva fokozza a vörösvértestek termelését.
  • A vesék a D vitamin aktiválódásában is részt vesznek, ami fontos szerepet játszik a csontépülési folyamatokban - hiánya oka lehet a vese okozta csontritkulásnak.
  • A becslések szerint 2015-re a világon 36 millió embernek lesz krónikus vesebetegsége.
  • A hazai műveseellátás 90 százalékban külföldi tulajdonú magánszolgáltatók kezében van, ennek révén a legkorszerűbb, legbiztonságosabb berendezések állnak a betegek rendelkezésére.
  • A művesekezelés a veseműködés részleges pótlásának olyan módja, amely a vért testen kívülre vezeti, így tisztítja meg a salakanyagoktól és a felhalmozódott folyadéktól.
  • Hazánkban a vesetranszplantáció már rutinműtétnek számít, évente 260-300-at végeznek el.
  • A nemzetközi statisztikák szerint a vesebetegeknek mintegy ötöde transzplantálható, azaz műtétre alkalmas állapotban van.
  • A művesekezelésben részesülő betegek 58 százaléka 60 éven, 35 százaléka pedig 70 éven felüli.


Forrás: WELL PR Ügynökség


Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A szerkesztő ajánlja