SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Candida, a „gonosz gomba”

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2010-01-07
Korunk egyik népbetegsége a Candida fertőzés
A baktériumok és gombák döntő többsége előnyös az emberi szervezet számára. Candidát pedig a természetben is szinte mindenhol találhatunk. Ritkán okoz megbetegedést, akkor viszont gyakran rejtett és krónikus, idült formában jelenik meg és számos kellemetlen tünetet okoz a Candida albicans, a gomba eredetű fertőzés
Candida, a „gonosz gomba”

Mi okozza?

A civiliz
gombaációs betegségnek is tartott fertőzés hajlamosító tényezői közül első az elképesztő mennyiségű, néha talán fölöslegesen is használt antibiotikus kezelés. Gyakran ugyanis akkor is antibiotikumot alkalmazunk, amikor más megoldás is lenne. A baktériumokkal való együttélésünkön kellene javítani az elpusztításuk helyett. Annak ugyanis ára van, megjelenhet a gomba, többek között a Candida is. Ezért enyhe nátha esetén nem szükséges antibiotikumot kapkodni. Az immunhiányos állapot is hajlamosít a Candidára. Az immunhiánynak két fő formája ismert:

1. Veleszületett
- Ebbe a csoportba sok betegség sorolható. A lényeg az, hogy védekező képesség öröklött formája károsodott. Ide sorolható az úgynevezett immunglobulin képződés  csökkent, esetleg teljes hiánya. A nyálkahártya védelemért az u.n. immunglobulin A (IgA) fehérje felelős. Ennek hiánya angol kutatások szerint minden ötszázadik embernél előfordul, és ez táptalaja a nyálkahártya-, többek között a Candida-fertőzésnek. Az immunsejtek is a veleszületett immunitás fontos részét, „frontvonalát” képezik. Ezek a falósejtek a gombákat bekebelezik és megemésztik. Ha  károsodott  működésük, akkor sok fertőzés, gyakran gombás infekció alakul ki.

2. A szerzett immunitás a veleszületett formára épül. Jellemzője, hogy működése az adott kórokozóval szemben specifikus. Ezek lehetnek vírus (pl. influenza) - baktérium- és gomba elleni antitestek egyaránt.  Működésüket számos tényező gátolja. Ezek közül a leggyakoribbak a hormonális hatások (stressz), káros, mérgező anyagok (élelmiszeradalékok) vagy a dohányzás. Ha az immunrendszer a saját szöveteit, sejtjeit idegennek találja, és ugyanolyan támadást indít ellenük, mintha kívülről bevitt idegen fehérje lenne, autoimmunbetegségről beszélünk.  Ennek számtalan formája létezik, minden szervnek megvan a maga autoimmun betegsége a szívtől a beleken és a pajzsmirigyen át az endokrin rendszerig. Az ebben a betegségben szenvedők hajlamosabbak a Candida-fertőzésre is. Gyulladásos betegségek esetén szedett szteroid hormon tartalmú készítmények is kedveznek a gombás mérgezésnek, mert csökkentik az első vonalbeli immunvédekezés erejét. Az immunrendszer károsodásával járó hormonális megbetegedések például a mellékvese, az agyalapi és a pajzsmirigy hormonjainak csökkent működése esetén is könnyen megtelepedhet a Candida a nyálkahártyában. A környezeti ártalmak, az allergiára hajlamosító és kémiai anyagok is lehetnek okai a kialakulásának, ezek egyébként szinte felrobbantják az endokrin- és immunrendszerünket, ilyenek például az egyes rovarirtó szerek, amelyek számos rákfajta kialakulásáért is felelőssé tehetők.

Hol és kiket támad?

Leggyakrabban a szájban, a bélrendszerben fordul elő a fertőzés. A nők hüvelyében is könnyen szaporodik a gomba, mert a nedvesség és a 37 fokos testhőmérséklet ideális feltételeket teremt számára. Azért nem kap azonban mindenki gombás fertőzést, mert működik az immunrendszerünk. Ilyen fertőzés esetén mindig célszerű megnézni, nem áll-e a háttérben valamilyen immunhiány. Veszélyeztettek a stresszben, feszültségben élők, a helytelenül táplálkozók: túl sok szénhidrátot, édességet fogyasztók, a már említett gyenge immunrendszerrel rendelkezők, a gyakran antibiotikumot szedők, a fogamzásgátlót, hormonkészítményeket és szteroidokat szedők, a cukorbetegek, sőt még a terhesség és a havi ciklus alatt történő hormonszint ingadozás is szerepet játszik abban, hogy a gombák ellepik-e a nyálkahártyákat.

Tünetei

A Candida-fertőzés panaszai függnek az előfordulás helyétől. A gombák elterjedése akár több tünetet is okozhat egyszerre vagy külön-külön, amelyek candidagyakran más szervi betegség tünetei mögé bújnak. Ezerarcú ez a betegség és nagyon sok sormában jelentkezhet. A májzsugorodásban szenvedők legyengült szervezetében is gyakori az előfordulása, jellegzetes tünete, hogy nem tudnak nyelni, vérzik a fogínyük és a nyelőcsövüket is ellephetik a gombák, gyulladást és fájdalmat okozva. A hüvelyben megtelepedett Candida rendszerint folyást okoz. A nőgyógyászati szűrésen - ritka kivételektől eltekintve - nem szoktak rá figyelni, pedig a kenetből megállapítható a létezése. A többi, nyálkahártyán lévő gombák kimutatása nyelvkaparékból, garat-torok váladékból történik. A székletből nem mindig mutatható ki, a legbiztonságosabban a vérsavóból lehet azonosítani a Candida  elleni antitesteket.

A Candida gomba által kibocsátott méreganyag számos tünetet okozhat, ezek közül néhány:

  • fáradékonyság
  • letargiaérzés, rosszkedv, labilis kedélyállapot, depresszió, pánikbetegség,
  • feledékenység, emlékezet és memóriazavar, szétszórtság, koncentrációs képesség csökkenése fiatalkorban, gondolkodási képtelenség, bizonytalanság, határozatképtelenség
  • fejfájás
  • ingerlékenység, robbanékonyság, intolerancia
  • gyomorégés, fájdalmas haspuffadás, hasmenés vagy székrekedés
  • éhség esetén jelentkező rosszullét
  • pajzsmirigy túl- vagy alulműködése
  • vastagbélgyulladás
  • hüvelyfolyás, égő, viszkető érzés
  • gyakori felfázás, hólyaghurut
  • libidócsökkenés
  • méhnyálkahártya gyulladás, visszatérő petefészek ciszták, gyulladások, meddőség
  • menstruációs zavarok
  • makacs prosztatagyulladás
  • ismeretlen eredetű izomfájdalom, görcs, merevség, ízületi bántalmak
  • allergiás reakciók
  • tartós hőemelkedés
  • hajhullás, hajzsírosodás
  • testsúly csökkenése vagy növekedése


Ha a vizsgálatok nem támasztanak alá szervi elváltozást, gondolni kell a Candida gomba által okozott megbomlott egyensúlyra!

Kezelése


  • Gyógyszeres kezelés: ez orvosi feladat. Lényeges, hogy a gomba elleni kezeléssel nem csak káros, hanem a szervezet számára hasznos gombákat is elpusztíthatjuk, ezért  alkalmazásuk mindig megfontolandó.
  • Diétás kezelés: napjainkban ez elég széles körben ismert és részben alkalmazott is.

A Candida-diéta során kerülni kell minden olyan ételt, amelyeket a gombák szeretnek, ilyen a finomított cukor, az édességek, a cukros üdítőitalok, az élesztővel, erjedéssel készült termékek, az ecetes, a penészgombás és a megterhelő, nehéz ételek. A speciális diétával sem szabad azonban túlzásokba esni, nőknél fél év, férfiaknál – ha kibírják addig – két hónap legyen az időtartama.

A Candida-diéta során a gomba által kedvelt, ezáltal tiltott ételek:

Kefír, tejföl, élesztő, kész salátaöntetek, mártások, szószok, ketchup, majonéz, mustár, sör, bor, pezsgő, fehérlisztből készült termékek, édességek, szárított gyümölcs, szójatermékek, gomba, gyümölcslevek (cukrosak!)
A szigorú diéta alatt tiltott, később ehető ételek:
banán, szőlő,borsó, kukorica, tej,alma, körte. gombás érleléssel készült könnyű sajtok
Az ehető ételek:
Padlizsán, zeller, sárgarépa,fehérrépa,karfiol,brokkoli,spenót,burgonya,natúr rizs,hagymafejes saláta, fehérkáposzta,vöröskáposzta, petrezselyem, zöldpaprika, paradicsom, uborka, retekspárga, cékla, juhtúró, tojás, sovány hús, hal, hidegen sajtolt olajak, kávé, ásványvíz, korpatermékek, hajdina , grapefruit

Fontos:

  • A zöldségeket, gyümölcsöket frissen fogyasszuk!
  • A grapefruit, főleg a magjában található vegyület gombaölő hatású.
  • Az alkohol nagyrészt cukor, a gomba terjeszkedését megakadályozza, ha egy decinél   nem iszik többet.
  • Az immunrendszer erősítéséhez sok vitamint és nyomelemet kell a szervezetbe juttatni, de a túlzott bevitel káros lehet!


Az immunrendszert erősítő szerek fogyasztása segítheti a gyógyulást, valamint jótékony a szervezet méregtelenítő funkciójának elősegítése is. Probiotikus készítményekkel a bél mikroflóráját erősíthetjük. A csökkent pajzsmirigy működés esetén a hormonpótlás alapvető fontosságú. A pajzsmirigy-gyulladásra hajlamosaknak különösen óvatosaknak kell lenniük, mivel a jódtartalmú készítményektől  az autoimmunfolyamat fellángolhat.

Megelőzése

A Candida-fertőzés ugyan gyógyítható, de ha a beteg élet- és szemlélet módja nem változik meg, a betegség újra kialakulhat. Megfelelő étrenddel, amelyben a szénhidrátdús ételeket rostdúsakra cseréljük, nemcsak a gombás fertőzéseket előzhetjük meg, hanem a rák és a szív-, érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük. A magyarok ugyan nem nagyon szeretik például a brokkolit vagy a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, pedig ha őseink vagy akár a mediterrán népek étkei felé fordulnánk a civilizált életünk termékei helyett (cukros üdítők, chips, stb.), sokat tehetnénk az egészségünkért. Az értelmes étkezés azt is jelenti, hogy napjában 5-6 alkalommal és mindig ugyanabban az időpontban együnk.

Candida és az elhízás

A Candida természetesen – mint a szervezetünkben minden mindennel – összefügg az elhízással, méghozzá ördögi kört alkotnak, mert a túlsúly következtében csökken az immunvédekezés, felborul az anyagcsere és a beteg egyre tovább hízik. A fokozott izzadás következtében megnő a folyadék- és a sóigénye, az összeérő testfelületein (hónalj, combok között, has alatt) pedig kívülről is ott a gomba. Az elhízás hátterében gyakran endokrin vagy immunológiai betegség áll, ezért a kezelése, a megfelelő diéta előtt ezt alaposan ki kell vizsgálni. A beteg zsírsejtek nem csak energiát, hanem közvetítő anyagokat, hormonokat is raktároznak, sőt a detoxikálásban, a zsírban oldódó mérgek tárolásában is szerepet játszanak. Ezért is veszélyesek a hirtelen fogyasztó kúrák, mert az energiaegyensúly felborulása mellett a mérgek keringésbe és szövetekbe való jutásának veszélyét is hordozzák. A jojó-effektuson túl ezért életveszélyesek is lehetnek a „csodadiéták”. A létfontosságú nyomelemek sem tudnak a szervezetbe jutni, például a cink, a szelén, az egyébként is ritkán bekerülő immunerősítők, ezáltal jobban ki van téve a szervezet a fertőzéseknek, például a Candidának.

Tippek az anyagcsere fokozásához

  1. Ne hagyja ki a reggelit! Alvás közben a szervezet energiamegőrző módba kapcsol. A reggeli felgyorsítja az éjjel lelassult anyagcserét. A jó reggeli összetett szénhidrátokat tartalmaz, például zablisztből vagy teljes kiőrlésű lisztből készül péksüteményből, tojásfehérjéből, gyümölcsből; banánból áll.
  2. Naponta 5-6 alkalommal, mindig ugyanabban az időben egyen! A szervezete tudni fogja, állandóan élelemhez, energiához jut, nincs szükség zsírként raktározásra.
  3. Válogassa meg, mit eszik! A magas cukortartalmú ételek megemelik a vércukorszintet, ez arra kényszeríti a szervezetet, hogy zsír formájában eltárolja. Egyen teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket, gyümölcsöt, zöldséget, fehérjéket: sovány húst, tojásfehérjét és egészséges zsírokat: dióféléket, halat!
  4. Igyon jó minőségű zöldteát! Zsírégető hatású és az anyagcserét is gyorsítja.
  5. Mozogjon! Fokozatosan szoktassa a szervezetét a sporthoz, ami később legyen életének, napjainak szerves része.
  6. Szakaszosan eddzen! Megáll a fogyás, ha az anyagcsere alkalmazkodik a megszokott terheléshez. Kezdje alacsony sebességgel az edzést, majd gyorsítson, és utána ismét vegye lejjebb a kardiogép sebességét! Az eredmény felgyorsult anyagcsere és sok elégetett kalória lesz.
  7. Súlyokkal is tornázzon! Az izomépítéssel gyorsul az anyagcsere, mert több kalória elégetése szükséges az izmok energiával való ellátásához.


Prof. Balázs Csaba
Budai Immuno-Endokrin Központ
www.allergiakozpont.hu
Budapest, I. Ostrom u. 16.
Tel: 06-30-631-93-09, a recepció hétfőtől péntekig 8.00-20.00 között érhető el
Email: info@allergiakozpont.hu

 


Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja