SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vidáman 40-50 felett?!

Rösszer Julianna [cikkei] - 2009-10-20
Az idő múlásával a saját magunkról alkotott véleményünk gyakran elbizonytalanodik. Testünk változik, tempónk lassul, egészségünk gyakrabban szorul megerősítő eljárásokra.
Vidáman 40-50 felett?!

A kritikus időszak nőknél a klimax, férfiaknál a kapuzárási pániknak nevezett formában jelenik meg. Ilyenkor hirtelen sokkal egészségesebb életvitelt alakít ki a többség, illetve vannak, akik még több vállalt feladattal próbálják elterelni a figyelmet a belső megerősítésre vágyó késztetésekről. Ez az időszak egyszerre lehet az újrakezdés kihívása, és az életben maradás nyűge. Mi döntjük el, hogy mit akarunk kezdeni életünkkel.

A sok változás, amiket nap, mint nap megélünk, szorongással tölthet el, ami ellen aktivitással léphetünk fel (az önként választott feladatokra, saját örömszerzésre fókuszálással indulatelvezetés történik, töltekezés saját újra megtalált energia-forrásból, motivációk újra megtalálása és - indítása, pozitív saját élményekhez juttatnak).

Az öregedési folyamattal csak fokozatosan lehet „megbarátkozni”. Ezek a szakaszok egymást (egyénenként néha átfedéssel) követik. (veszteségek megélése, testi funkciók, megszokott teherbírás hanyatlása, a külső változása) A biológiai öregedés szinte észrevétlen a fokozatossága miatt, a lelki öregedés rajtaütésszerűen keríti hatalmába az emberi lelket.

Érzelmi valóságunkban nem öregszünk, legfentebb beletörődünk, alkalmazkodunk a tudatunk által kötelező érvényű következményekhez.
Nem létezik felhőtlen öregség, ahogy nem létezik könnyű élet sem.

Az öregség kialakulása és felismerése, vállalása nem tart lépést egymással. Az öregség megítélése szubjektív: minél fiatalabb valaki annál öregebbnek lát másokat. (Goethe 82 évesen írta Faustot, Picasso 80 évesen azt mondta, hogy”most akár még 20 éves is lehetnék”.)

Az identitás krízise akkor veszi kezdetét, amikor ráébredünk korábbi énünk érvénytelenségére. A tudat racionális parancsa vesz rá olyan énkép elfogadására, amellyel érzelmi azonosultság nincs. Ekkor születik a feloldhatatlan ellentmondás a változatlannak megítélt énünk, saját önészlelésünk, és a mások által visszatükrözött énünk között. Saját kortársakon látja az öregedést, mely érzelmileg idegen marad, de el kell fogadni. A korábbi tapasztalásoktól eltérő élmények a másság feszültség érzetét keltik, megtörik a teljesség, az EGÉSZ-ség érzés.

Az ember saját érzelmi ítéletében kortalan. Ezt zavarja meg a test működési zökkenőkkel, betegségekkel, és ennek a nyomán félelem, rettegés ébred a tehetetlenségtől, kiszolgáltatottságtól, s a tudattól, hogy másokra leszünk utalva. Félünk a leépüléstől, és attól, hogy önmagunk karikatúraivá válunk. A fájdalmas tények nyomán lép életbe az érzelmi elidegenedés, kihűlés, közöny, mely a szenvedéssel szembeni önvédelem. Hemingway mondta: „a viaskodásból győzelem lesz, a munkával elnémított fájdalom fölött győz az ember.”

Az évek múlásával gyarapodni kezd a veszteséglista, hiszen elveszítjük a nyugdíjazással az élet szerves részét, és ezzel beszűkül a cselekvő élettér is. Kapcsolatok, éltető hatások, érzelmi értékek tűnnek el életünkből. Hiányzik a szociális elismerés, az elfogadottság szükséglet. Fokról-fokra válunk saját beszűkült, eseménytelen és változatlanul pergő napjaink foglyává, az „élet száműzöttjévé”.  Az identitás elvesztését sokan fogyatékosságként élik meg. A környezet nehezen érti meg azt az alapigényt, hogy létszükséglet megélni, hogy fontosak vagyunk. Nem a magány, hanem a meglévő kapcsolatok tartalmatlansága az igazi probléma, nincs igazi törődés, gondoskodás, szeretet.
 
Ha az emberi lény nem tudja a cselekvés által megvalósítani önmagát, akkor a birtoklás által akar létezni. Valódi örömet a fiatalokkal való kapcsolat jelenti. Míg a fiatal a világ közvetítője az idős számára, cserébe az időstől tapasztalati tanulságokat kaphat, így lehet az önképét élesítő fiatal számára, barát, segítő, tükör.

Négy választható iránya van:

  • aktív, alkotó kor-bekapcsolódás a közéletbe, szakmai munkájuk részben folytatódik- teljesnek érzik az életüket
  • jól alkalmazkodó, hobbijukat, változatos programokat vállalók, életűkkel elégedettek, egészségükre figyelnek
  • családközpontú életvitelre ráállók- főleg a nők esetében
  • saját egészség megóvására koncentrálók- nem terhelik ezzel környezetüket

Az éltető tápot adó szeretet és a kapcsolatok melege fűtheti az életenergiákat, hogy megszülessen új, hasznos, elfogadott és értékelt tevékenységek irányába. A nem működő képességek elsorvadnak, Ha nincs miért gondolkodni, cselekedni, emlékezni a lélek önfeladás felé indul, akár a korai szenilitásnak, akár betegségnek adva át magát.
A felmerülő nehézségekkel szemben segít, ha tudatában vagyunk annak, hogy „a bátorság nem a félelem hiányát jelenti, hanem annak vállalását”.

A prevenció során az egészség megőrzés mellett fontos odafigyelni a lelki egészségre is, aminek a legfontosabb eszközei: optimista szemüveg, mosolyra való készség, életképes célok, és mindenekelőtt szeretet és kitartás ezek használatához.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja