SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

60 perc életet menthet

Családinet [cikkei] - 2009-06-11
Hazánkban a szív-és érrendszeri betegségek okozzák az elhalálozások több, mint felét. A statisztikai mutatók különösen elszomorítóak annak tudatában, hogy a szív-és érrendszeri betegségek esetében megelőzéssel, vagy időben történő beavatkozással teljes gyógyulás érhető el. Önnek van 60 perce szíve egészségének megőrzésére?
60 perc életet menthet

Korunk népbetegsége
Napjaink nagy részét rohanásban töltjük, s az egész napos stresszt csak kevesen vezetjük le esténként mozgással. Zsírban, cukorban és sóban gazdag ételeket fogyasztunk, s a lakosság közel 30 százaléka dohányzik. A felsoroltak mindegyike, a fokozott stressz, a mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás, az elhízás és dohányzás - külön-külön is nagy mértékben hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek megjelenéséhez. - mondta el dr. Marton Anna, kardiológus. Az életmódbeli tényezők mellett kiemelten fontos az öröklődés szerepe, azok esetében, akiknél megfigyelhető a szív-és érrendszeri betegségek családon belüli halmozódása, fokozott a betegség kialakulásának kockázata.

Ön is veszélyeztetett?
A szív-és érrendszeri betegségek a 50 év alatti személyek esetében, férfiak körében jelentkeznek gyakrabban, míg 50 éves kor táján, a menopauza időszakához  kapcsolódó hormonális változások miatt a nők esetében is gyorsan nő a gyakoriságuk, így ettől az életkortól a kockázat a két nem tagjai között közel azonos.
A szívinfarktus és stroke kialakulását életkortól függetlenül is növeli minden olyan betegség, mely az erek állapotát károsítja. Ide tartozik a szintén népbetegségnek számító elhízás, magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint és a cukorbetegség is.
Vannak azonban bizonyos, ún. néma, de kockázattal járó szívbetegségek, melyek gyakran hosszú ideig nem okoznak panaszt, váratlanul jelentkezhetnek és sajnos gyakran végzetes következményekkel is járhatnak, mint a több, kiváló sportolónk életét is követelő hirtelen szívhalál is. - hívja fel a figyelmet kardiológus szakértőnk.

Intő jelek
A szív-és érrendszeri betegségeket egyéntől, súlyosságtól és jellegétől függően már korai stádiumban is jelezhetik bizonyos tünetek, így ha korábban nem is tettük, az alábbiak észlelésekor forduljunk mielőbb szakorvoshoz!

  • Mellkasi fájdalom (mely sokszor  csupán rövid, enyhe kellemetlen érzésként jelentkezik a mellkasban)
  • Légszomj, fulladás vagy alig feltűnő  nehézlégzés érzés
  • Szívdobogás érzés, nyugalmi állapotban is magas pulzusszám
  • Szokatlan gyengeség, kimerültség érzés, fáradékonyság

60 perc szívünk védelmében
A megelőzés legbiztosabb módja, ha nemcsak a fenti tünetek észlelésekor, de tünetmentes állapotban is, évente elvégeztetünk egy komplex kardiológiai szűrővizsgálatot. A szűrés az alábbi lépéseket foglalja magában, s mindössze 60 percet vesz igénybe:

  1. vérvétel (nemcsak szív-érrendszeri rizikófaktorokra, hanem minden szervrendszerre is kiterjedő általános vizsgálat)
  2. jelen panaszok és korábbi betegségek átfogó, nem csak kardiológiai jellegű átbeszélése (=anamnézis felvétel)
  3. teljeskörű fizikális vizsgálat (nem csak kardiológiai jellegű)
  4. nyugalmi EKG
  5. szívultrahang
  6. terheléses EKG
  7. leletek és a teendők összefoglalása, átbeszélése írásban és szóban.
  8. szükség esetén gyógyszerfelírás és/vagy  nem gyógyszeres életmódkezelési program összeállítása

A szűrések alkalmával már idejében felismerhetjük a már említett rizikófaktorokat vagy kezdődő szív- érrendszeri szövődményeiket, így a súlyosabb kórképek kialakulása megelőzhető. Az esetleges gyógyszeres terápia optimalizálása mellett személyre szabott tanácsokat kaphatunk étkezési szokásaink átalakításához, illetve az állapotunknak leginkább megfelelő mozgásformákra vonatkozóan.
A rendszeres szűrés és komplex életmódterápia eredményességét igazolja a skandináv országok példája is, ahol így az addig szintén vezető haláloknak számító szív-és érrendszeri betegségeket 20 év alatt sikerült jelentősen visszaszorítani és a születéskor várható élettartamot évtizedekkel megnövelni.

www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja