SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Környezetszennyezés, légszennyezés, szálló por...

- 2009-01-21
Csak száz évet kellene visszalépnünk az időben, s meglepetten tapasztalnánk, hogy az, ami a mai kor átka, régen ismeretlen volt a föld lakói számára.
A napokban első alkalommal voltunk tanúi annak, hogy olyannyira szennyezett a légterünk, hogy szükségessé vált a szmogriadó elrendelése, mégpedig a levegőben szálló por magas szintje miatt.
Környezetszennyezés, légszennyezés, szálló por...

Mit értünk szmog alatt?
A környezetszennyezés az emberi társadalom környezetének kedvezőtlen irányú megváltoztatása, a környezeti elemek, levegő, víz, talaj előnytelen összetétel-változásával és minőségromlásával járó tevékenység, illetve jelenség vagy maga az előnytelen összetétel-változást és minőségromlást okozó anyag. A környezetszennyezés lehet fizikai (zajszennyezés, hő szennyezés, fényszennyezés), kémiai (szennyvíz, talajszennyezés, túlzott agrokemizálás), vagy biológiai természetű (mesterségesen átalakított (például GMO) vagy tájidegen élőlények alkalmazása).
Legáltalánosabb típusai: káros szennyezőanyagok kibocsátása, légszennyezés, vízszennyezés és talajszennyezés.

Melyek azok az értékek, amelyet meghaladva riasztást kell elrendelni?
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény szabályozása szerint a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik a füstködriadó terv (szmogriadó terv) rendelettel történő megállapítása.
A szmogriadó elrendeléséről szóló - a korábbinál szigorúbb kormányrendelet - 2008. október 25-től lépett életbe. Eszerint a szmogriadó riasztási fokozatát akkor kell elrendelni, ha a por mennyisége két napon át eléri a köbméterenként 100 mikrogrammot, és a meteorológiai előrejelzés sem biztat javulással, például a szél feltámadásával.

Mit tegyenek a családok, ha szmogriadót rendeltek el?
A szakemberek szerint ilyenkor nem tanácsos hosszú ideig a szabad levegőn tartózkodni, mert még az egészséges embereknél is köhögést, tüsszögést okozhat a nagy mennyiségű légszennyező anyag. A légzőszervi és keringési betegeknél ennél súlyosabb tüneteket válthat ki a riasztási határérték feletti PM10 koncentráció.
Szellőztessünk a hajnali órákban.
Azon családok, aki rendelkeznek hepaszűrős készülékekkel, szmogriadó esetén szellőztetés után is kapcsolják be.
Tiszta, verőfényes időben sétáljunk sokat, töltsünk minél több időt a szabadban. Ne távolodjunk el a természettől, hogy a harmónia megmaradjon ember és környezete között.
Fogyasszunk sok folyadékot, a vérkeringést segítjük ezzel.
Táplálkozzunk vitaminokban és rostokban gazdag élelmiszerekkel, hogy immunrendszerünk erős és ellenálló legyen!

Hogyan éljünk, hogyan vigyázzunk környezetünkre?
Amit mi, családok megtehetünk: a hulladék szelektív gyűjtése, amelyet egyre több településen vezetnek be felelős önkormányzatok. Éljünk a lehetőséggel! Tiszta környezetünk megőrzéséért: Ne égessünk lomot, tartsuk be az önkormányzatok szabadban történő tűzgyújtási határozatait. Ne hagyjunk parlagon, műveletlen területet, illetve kaszáljuk rendszeresen még mielőtt a pollen, vagy virágpor a levegőben elterjedne.
Használjuk gazdaságosan a rendelkezésünkre álló energiaforrásokat.
S mindenekfelett, ha tehetjük, hagyjuk otthon autóinkat!

S hogy mindezekre a jövő nemzedék felkészült legyen, egyre több pályázatot hirdetnek meg iskolák, környezetvédelmi szervezetek.
VERSENYFELHÍVÁS
Az általános iskolák és középiskolák, szövetségek, szervezetek, egyesületek, baráti körök 10-19 éves tagjainak a 2008/2009. tanévben megrendezésre kerülő országos katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen való részvételre
A verseny meghirdetője az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója
Az országos verseny jelmondata: KÉSZÜLJ FEL!
A versenysorozat az OKF helyi és megyei szervei, valamint a Magyar Polgári Védelmi Szövetség közreműködésével valósul meg.
Bővebben: http://w3.enternet.hu/pvsarvar/pg009.html
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rnyezetszennyez%C3%A9s
http://www.magyarorszag.hu/ugyfelvonal/archivum/valasz_081112_6.shtml

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A szerkesztő ajánlja