SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Védőoltások napja?

Török Monika [cikkei] - 2004-06-21
Magyar kezdeményezésre a védőoltások napja lehet június 21., az Egészségügyi Világszervezet európai irodája támogatta az elképzelést. Hazánkban majdnem mindenki hozzájut a szükséges vakcinákhoz, ennek köszönhetően visszaszorultak a járványos betegségek.

Védőoltások napja?

Magyarország kezdeményezte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájánál, hogy június 21-ét nyilvánítsák a védőoltások napjává, mivel 2002-ben ezen a napon hirdette ki a WHO, hogy Európában megszűnt a gyermekbénulás betegség - közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője pénteken.

Az európai iroda védőoltásokkal foglalkozó csoportja egyetértett a kezdeményezéssel, és javasolja, hogy jövőre ezen a napon a védőoltások népszerűsítését szolgáló hetet rendezzenek Európában - mondta Vass Ádám.

Hozzátette: az Országos Epidemiológiai Központ az egészségügyi minisztériummal közösen rendezvényt szervez június 21-én Védőoltással a járványügyi biztonságért címmel. A műsoros estre ezer gyermekbénuláson átesett embert hívtak meg.

Hárommillió élet egy év alatt

A WHO kiterjesztett védőoltási programját 1974-ben indították el, a program segítségével ma már a világ gyermekeinek 80-85 százaléka megkapja a védőoltásokat, Magyarországon pedig ez az arány csaknem száz százalék. A WHO 1999-es adatai szerint összesen 3 millió halálozást előztek meg egy év alatt a védőoltások segítségével.

Hangsúlyozta, a gyermek alapvető joga, hogy védőoltásban részesüljön, és ezt hazai, nemzetközi törvények is biztosítják. Nagy kockázatnak teszi ki gyermekét az a szülő, aki megtagadja a védőoltások beadását - tette hozzá.

Közölte, a magyarországi védőoltási rendszer európai összehasonlításban egyike a legmodernebb és legmagasabb színvonalon végrehajtott programoknak, ezt támasztja alá a Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása, és a WHO 2003-ban lezárult vizsgálata is.

Tíz védőoltás kötelező

Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója elmondta, egyedül a védőoltásokkal lehet a fertőző betegségek terjedését megakadályozni, és a közösség védelmében az oltásokat rendszeresen, programszerűen kell alkalmazni. Magyarországon tíz súlyos betegség ellen adnak életkorhoz kötötten kötelező védőoltást, ezenkívül megbetegedési veszélyhez, munkakörhöz kapcsolódóan, illetve külföldi utazás esetén, valamint önkéntesen, orvosi ajánlatra is lehet oltást kapni. Tavalyi adatok szerint a gyermekbénulás, a diftéria és a kanyaró egyáltalán nincs jelen Magyarországon.

forrás: mti

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja