SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Családon belüli erőszak, gyermek- és állatbántalmazás

Családinet [cikkei] - 2005-05-29
"Az ember-és állatbántalmazás közti kapcsolat" címmel rendezett tudományos konferenciát május 26-án a Felelős Állatbarátok Egyesülete. A téma hazai feldolgozása egyedülálló, hiszen az összefüggéssel eddig csak az Amerikai Egyesület Államokban foglalkoztak.
Családon belüli erőszak, gyermek- és állatbántalmazás

Ma Magyarországon minden tizedik gyermeknek kell elszenvednie bántalmazást és minden ötödik nő, párkapcsolatában legalább egyszer, testi erőszakot szenved el. Ezzel párhuzamosan egyre több kegyetlen állatkínzásra derül fény. A konferencia lehetőséget teremt az érintett szakembereknek (orvosoknak, állatorvosoknak, pszichológusoknak, jogalkotóknak, családsegítőknek és állatvédőknek) arra, hogy megismerkedjenek a bántalmazás különböző formáinak kapcsolatával, ezáltal közelebb kerüljenek e sajnálatos élethelyzetek megfelelő kezeléséhez.

Az a tény, hogy olyan társadalomban élünk, amely egyre inkább hajlamos az erőszakra, nem újdonság. Talán az sem meglepő, hogy az intézmények, amelyekről korábban azt gondoltuk, hogy biztonságot nyújtanak - otthon, iskola, munkahely - egyre gyakrabban jelennek meg, mint az erőszak színhelyei. Miközben az erőszakos cselekedetekkel kapcsolatos statisztikák kiugróan magasak, az emberek csak tűnődnek, hogy hová is tart ez a világ.

A családon belüli erőszak teljes skáláját tekintve, egyre több szakember számára válik nyilvánvalóvá, hogy a társállatok jelentős, bár gyakran elfelejtett tagjai a "család" mai fogalmának. Egy jóltartott társállat bizonyos esetekben hosszabb ideig élhet, mint amennyi ideig a gazdák házassága tart. Statisztikai adat, hogy több háztartásban él házi kedvenc, mint gyermek. Az Egyesült Államokban például több pénzt költenek évente állateledelre, mint bébiételre.

A különböző tudományterületeken dolgozó szakemberek azt vették észre, hogy az erőszak ciklusa gyakran az állatokkal szembeni erőszakkal kezdődik. Az állatokkal szemben elkövetett erőszak vitathatatlanul kapcsolódik a gyermekbántalmazáshoz és a családon belüli erőszakhoz. Bizonyítást nyert, hogy ezek az erőszakos tettek nem különállóak, hanem közös gyökerük, illetve motivációjuk van. Valószínű tehát, hogy egy sokkal összehangoltabb együttműködésre lenne szükség.

Az állatok ellen irányuló agresszív magatartás gyakran kényszerítő módszer, és korai jele lehet az erőszaknak, amely később kiterjedhet más áldozatokra is. Ezzel szemben az állatok segítségével történő beavatkozás olyan gyógyító környezetet hozhat létre, amelyben az áldozatok törődést és empátiát fejezhetnek ki, ezért a megelőző programokban javasolt részt venniük az állatvédelmi szakembereknek is, akik munkáját eddig külön szakterületnek tekintették, hiszen még nem volt ismert, hogy az állatbántalmazás szorosan hozzátartozik a családon belüli erőszak témaköréhez.

Jelenleg még folynak a vizsgálatok az állatbántalmazás és az erőszak egyéb formái közti összefüggés pontos meghatározására, azonban az eddigi eredmények alapján egyértelművé vált, hogy akik újszerű megoldást keresnek a családon belüli erőszak kezelésére és megelőzésére, figyelembe kell venniük azt az új megközelítést, amely szerint a házi kedvencek családtagok.

A május 26-i konferencia programját úgy állítottuk össze, hogy a hallgatóságnak a téma átfogó megismerésére legyen lehetősége. A hazai szakemberek előadásai mellett, az amerikai kutatások eredményét a téma legelismertebb szaktekintélye, Dr. Phil Arkow ismertette, aki a Latham Foundation Animal Abuse & Family Violence Prevention Project vezetője.

A Felelős Állatbarátok Egyesülete és a program társszervezői, - a TETRA-2002. Alapítvány és a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület- bíznak abban, hogy a konferenciával sikerült felhívni a figyelmet az ismertetett összefüggésre, ezáltal segíteni az érintett szakemberek munkáját, a probléma kezelését.

A rendezvény fővédnökei: Prof. Dr. Hunyady György dékán, ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, valamint Prof. Dr. Tringer László egyetemi tanár, Semmelweiss Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

További információ: Felelős Állatbarátok Egyesülete, Temesváry Kriszta Tel.: 06-30/2862055 E-mail:info@hazikedvencek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja