SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha a nyuszi mégis kutyát hoz Húsvétra

Verzár Éva [cikkei] - 2009-04-08
Ha a nyuszi mégis kutyát hoz Húsvétra, nem árt, ha tudunk néhány \"apróságot\", amely kellemesé teszi az első lelkesedés lecsendesülése után a kiskutya életét új otthonában, valamint hozzászokik kisgazdájához és annak családjához.
Ha a nyuszi mégis kutyát hoz Húsvétra

kutyaAz idén sem fogad húsvéti nyulakat a Fővárosi Állat és Növénykert. Javaslatuk, hogy mindenki vegye fontolóra, hogy tudnak-e a családok megfelelő helyet biztosítani az esetleg „megunt” húsvéti nyulak számára, amely nemcsak emberi kötelesség, hanem állatvédelmi törvényben rögzített jogszabályi előírás is.

A legfontosabb, ami úgy gyerekre, mint kiskutyára érvényes:

Legyünk következetesek!
A változások kihívást jelentenek a kiskutyáknak, épp ezért folyamatosan foglalkoznunk kell az új családtaggal, mert ha egyszerűen bezárjuk egy kennelbe, miután elcsendül az első napok lelkesedése, sérülhet a kis állat, s ha később ismét kedvünk támad a kutyázásra, már egy visszahúzódó, félős ebbel találjuk szembe magunkat.
Azok a családok, akiknek nem volt kutyájuk, feltétlen kérjenek szakembertől segítséget.
Téves felfogás, ha úgy tartjuk, hogy a kölyök rakoncátlanul nőjön fel, s ha valaki azt hiszi, fáradtság nélkül engedelmessé nevelhető a kedvence, akkor is, ha fiatalkorában egy sereg rossz tulajdonságot vett fel, nagyot téved.

Nevelni kell a kutyákat! A nevelés fő célja, hogy felébresszük a kiskutyákban szunnyadó hajlamokat és ösztönöket, s állandó gyakorlással fokozzuk megfelelő viselkedését.
Ha ezt tesszük, kialakul egy szoros kötelék, ami kívánatos a kutya gazda kapcsolatban.

Következetesség…
Fontos, hogy a nagy szeretet ne csapjon át olyan fokú rajongásba, amelyet már zaklatásként él meg a kis jövevény. Bárhol legyen a végleges helye, fontos hogy kutyáktisztába legyen a kiskutya, hogy a számára kijelölt hely maga a biztonság és nyugalom: soha ne háborgassuk, ha ide elvonul.
Nem baj, ha a kiskutyát egy-két hétig nem visszük ki az utcára, hacsak nem lakásban tartjuk, mert akkor a szobatisztaság elérése érdekében ez gyakran elkerülhetetlen. Az egészséges idegrendszerű kölyök már az első napokban túljut azon a megrázkódtatáson, amelyet az alomtestvérektől és az anyakutyától való elszakadás idézett elő. Erre egy jó tanács: - Hozzunk el az „otthoni” alomból egy rongyot, vagy bármit, ami őrzi az anya, az alomtestvérek illatát. Ezt tegyük a kiskutya mellé, a kijelölt alvó– pihenőhelyére, ettől sokkal nyugodtabb, és hamar megszokja új környezetét. Egy-két hét szoktatás általában elegendő, és ekkor már kivihetjük az utcára, szoktathatjuk más kutyákhoz, emberekhez.

Fontos a közös játék, a családdal való együttlét, amelyeknél viszont mindig szem előtt kell tartani, hogy csak addig játék a játék, ameddig a kiskutya is élvezi.
Célszerű törekedni arra, hogy már kezdettől fogva nyerjük meg a kölyök bizalmát. A nevelés bizalomra épül, ezért sohasem a feltétlen engedelmesség a célja, hanem a gazda és kutya közötti tartós kapcsolat kialakulása és megszilárdítása.
Ha ilyen szellemben irányítjuk a szocializációs folyamatokat, a kölyök fél éves koráig, olyan társra lelünk, aki nemcsak nekünk, hanem a környezetünk számára is kellemes partnerré válik.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja