SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kedvenceink bőrbetegségei

Singola Edit [cikkei] - 2008-07-22
Ahogyan az embernél, úgy az állatoknál is a bőr és szőr árulkodik legelőször arról, ha a szervezet működése nem megfelelő. De hogyan ismerhetjük fel, hogy kedvencünk bőre, szőre károsodott?
Kedvenceink bőrbetegségei
   A test legnagyobb szerve a bőr, amely aktív anyagcserét folytat, tehát magas az energia és tápanyagszükséglete is. A bőr és szőr betegségei arra is utalnak, hogy az állat valamelyik belső szervében betegség zajlik.  Mivel a bőrnek védő funkciója van, károsodásával nagyobb az esélye a kórokozók belső szervekbe jutásának. Tehát mindenképp érdemes a gazdiknak figyelmet fordítani az állat kültakarójára.

Néhány szimptóma, amelyek betegségre utalnak:
A szőrzet matt, fénytelen, törékeny, felborzolódott
A szőr színe megváltozott
Fokozódik a szőrhullatás
Az állat sokat vakarózik, nyalja magát
Szemmel is látható sérülések, fekélyek vannak a testfelületen
Paraziták jelenléte

A bőr közvetlen károsodásán, pl. sérülések, paraziták, mikroorganizmusok által okozott gyulladásos állapotokon kívül az állatorvos többféle okot találhat a bőr károsodásainak és megbetegedéseinek hátterében:

Allergiák – az allergén közvetlen kontaktusba kerül a bőrrel
Autoimmun bőrbetegségek – a szervezet egy saját maga által termelt összetevő ellen védekezik
Baktériumok által okozott bőrbetegségek – valamilyen baktérium okoz bőrgyulladást
Gombás bőrbetegségek – bizonyos gombák telepednek meg a bőrön
Hormonok által fokozott bőrbetegségek – az endokrin szervek csökkent vagy fokozott működésének következménye

Inhalációs allergiák – a légzéssel kerül a szervezetbe az allergén
Paraziták által okozott bőrbetegségek – bolhák, kullancsok, rüh
Pszichogén bőrbetegségek – idegesség, nyugtalanság, szorongás jeleként keletkeznek bőrelváltozások
Tápszeres allergia – a táplálék bizonyos összetevőjére való allergia

A bőrbetegség diagnosztizálása után rendkívül fontos az állatorvossal való együttműködés, az előírt terápia betartása. Az esetek többségében huzamos ideig tartó gyógykezelés szükséges. A terápia lehet szisztémás, vagyis gyógyszer, injekció adagolása, valamint lokális, vagyis fürdők, kenőcsök, más készítmények közvetlenül a bőrre juttatása, és diéta. A táplálék megváltoztatása majdnem mindig kiegészíti a két gyógymódot. Az ún.speciális bőrdiéta csodákra képes, jóval lerövidítheti a gyógykezelés időtartamát.

Mit tehetünk kedvencünk mielőbbi gyógyulása érdekében?

Legfontosabb, hogy betartsuk az orvos utasításait.
A bőr állapotát figyeljük, jegyezzük fel a változásokat, pl. viszketés, szőrhullás, nyalogatás.
Az állat környezetének rendben tartása kiemelt rendben tartást igényel, mert egyes bőrbetegségek átvihetők az emberre is.
Csak olyan táplálékot adjunk az állatnak, amelyet az állatorvos előírt, és olyan mennyiségben.
Ne kedveskedjünk a diéta alatt ínyencfalatokkal, az asztali maradékot is kerüljük.
Ellenőrizzük az állat testsúlyát.


Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja