SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Komplikációk ikerterhesség esetén

Családinet [cikkei] - 2011-09-22
Minden ikerterhesség közül a kettes ikreknél lehet számítani a legkevesebb egészségügyi problémára és komplikációra. Minden további baba növeli a komplikációk kialakulásának kockázatát.
Komplikációk ikerterhesség esetén

Mik a leggyakoribb komplikációk az ikerterhességeknél?

  • Koraszülés
  • Alacsony születési súly
  • Méhen belüli fejlődési korlátozottság
  • Preeclampsia
  • Terhességi cukorbetegség
  • Méhlepény leválás
  • Magzat elhalása/elvesztése
  • Császármetszés

Koraszülés:
A koraszülés azt jelenti, hogy a terhesség 37. hetének befejezése előtt világra jön a magzat. A terhesség időtartama minden további babával csökken. Átlagosan a legtöbb egybabás terhesség 39 hétig, a kétbabás 36 hétig, a három baba esetén 32 hétig, a négy babánál 30 hétig, az ötös ikreknél pedig 29 hétig tart. A kettes ikrek majdnem 60%-a koraszüléssel jön világra, míg a hármas ikrek 90%-a. Ennél több baba esetén szinte biztos a koraszülés. Sok esetben, a koraszülés a burok idő előtti repedésének a következménye.

Alacsony születési súly:
Az alacsony születési súly majdnem mindig összefügg a koraszüléssel.
Alacsony súlyúnak számítanak azok a babák, akik 2500 grammnál kevesebbel jönnek világra. A 32. hét előtt és 1500 grammnál kisebb babáknál magasabb az olyan hosszú távú komplikációk kialakulásának veszélye, mint szellemi fogyatékosság, bénulás és a látás vagy hallás elvesztése.

Méhen belüli növekedés-visszamaradás:
Egy bizonyos pontig az ikerbabák is körülbelül olyan ütemben fejlődnek, mint az egyedüli babák. A kettes ikrek növekedési üteme a 30. és 32. hét között kezd el lelassulni, a hármas ikreké a 27. és 28, míg a négyes ikreké a 25. és a 26. hét között. Méhen belüli növekedés-visszamaradás akkor alakulhat ki, amikor a méhlepény már nem képes több növekedést elviselni és a babák egymással versengenek a tápanyagokért. Az orvosok a babák fejlődését ultrahanggal és a has mérésével ellenőrzik.

Preeclampsia:
A preeclampsia, a toxémia és a magas vérnyomás hasonló kifejezések. (A magas vérnyomás a toxaemia ill. a preeclampsia egyik tünete.) Az ikerterhességeknél a preeclampsia kialakulásának esélye kétszer akkora, mint egy normál terhességnél, míg a hármas ikrek felénél szokott kialakulni. A rendszeres orvosi vizsgálat növeli a preeclampsia kimutatásának és kezelésének esélyét. Megfelelő kezelés esetén, a komoly problémák kialakulásának valószínűsége jelentősen csökken, mind a babák, mind az anyuka számára.

Terhességi cukorbetegség:
A terhességi cukorbetegség kialakulásának okai: a két méhlepény által megnövekedett ellenállás az inzulinra, a méhlepény méretének növekedése és a placentális hormonok emelkedése. A terhességi cukorbetegség előfordulásának gyakorisága a mai napig kutatás tárgyát képezi. Egy tanulmány szerint a cukorbetegség kockázata megnőtt az ikerterhességgel, ám az abban résztvevő orvosok további kísérleteket javasoltak.

Méhlepény leválás:
A méhlepény leválásának esélye háromszor nagyobb ikerterhességek esetén. Ez kapcsolatban állhat azzal a ténnyel, hogy a preeclampsia kialakulásának valószínűsége is magasabb. Legtöbbször a terhesség harmadik harmadában fordul elő, ám a lehetőségének kockázata jelentősen megnő az első baba hüvelyi úton történő születését követően.

Magzat elhalása/elvesztése:
A magzat méhen belüli elhalása rendkívül ritka. Az orvosok fogják eldönteni, hogy jobb-e eltávolítani az elhalt magzatot vagy a többi babát kitenni az elhalt magzat által okozott veszélynek. Dikorionos (két korion van jelen) terhesség esetén a beavatkozás szükségtelen. (A korion az a hártya, amely a méhlepény külső rétegét képzi. Kétpetéjű ikreknél mindig két korion van, míg az egypetéjű ikreknél lehet egy vagy két korion.) Egy korionos terhességek esetén a magzat érettségét vizsgálják meg és ez alapján döntik el, hogy lehetséges-e a magzat azonnali világra hozatala. Egy ilyen helyzetben vizsgálni kell, hogy a koraszülésnek, vagy a továbbhordásnak kisebb-e a kockázata.

Császármetszés:
Az ikerterhességek nem feltétlenül végződnek császármetszéssel. A legelfogadottabb javaslat hármas- vagy többes ikrek esetén a császármetszés, a kettes ikrek esetén minimum 50%-ban császármetszést végeznek Magyarországon.

Hüvelyi szülés akkor lehetséges, ha:

  • A terhesség legalább 32 hetes
  • Iker A (a méhnyakhoz közelebbi baba) nagyobb
  • Iker A fejjel lefelé helyezkedik el
  • Iker B kisebb, mint iker A
  • Nincs téraránytalanság a magzati koponya és az anyai medence között

Lektorálta: Dr. Eszlári Péter

Fotó:
helmutli: Glück
 


Bemutatkozás
Aktuális Cikk
Kérdezz-felelek

Dr. Eszlári Péter

Szülész-nőgyógyász

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-20/460-75-07
E-mail: peter.eszlari@nogyogyasz.info.hu
Honlap: http://www.nogyogyasz.info.hu

Magánrendeléseim:

  • Tatabánya, Vadász u. 4. fsz/1
    Hétfő - 16:00-17:30-ig  (Bejelentkezés: 06-20/460-75-07)
  • Csákvár, Szabadság tér 5.
    Hétfő - 18:00 órától  (Bejelentkezés: 06-20/460-75-07)
  • Rextra Magánorvosi Rendelő: 1111 Budapest, Budafoki u. 59.
    Péntek - 16:00 órától (Bejelentkezés: 06-30/573-81-80)
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja