SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Búzacsíra olaj a terhességért, ribizli a terhesekért

Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-25
A zöldségek, gyümölcsök minden válfaja a természet ajándéka. Vannak közöttük olyanok is, melyek fogantatáskor, s vannak, amik már a sikeres teherbeeséskor gyakorolnak jótékony hatást.
Az egyik épp most terem.
Búzacsíra olaj a terhességért, ribizli a terhesekért
A búzacsíra olaj - speciális technológiával nyert olaj, amely teljes egészében megőrzi az összes komponens tápértékét.
Rendkívül gazdag vitaminokban, ásványokban, aminosavakban, klorofillban, többszörösen telítetlen zsírsavakban és más biológiailag aktív anyagokban. Más növényi olaj okkal összehasonlítva a búzacsíra olaj tartalmazza a legtöbb E vitamint. De mire jó az E-vitamin? Nagyon sok mindenre, gyermeket tervezőknek, váróknak például az izomműködés serkentésére, valamint arra, hogy részt vesz a sperma, a progeszteron (a sárgatest hormonja) termelésében; elősegíti az ovulációt és a megtermékenyítést, a terhesség normális lefolyását és a magzat fejlődését; növeli a potenciát. Hatással van a hipofízis, a mellékvese, a pajzsmirigy és a nemi mirigyek működésére.

A piros és a fekete

Most terem a ribizli. Ezt a kismamák feltétlenül használják ki! Hogy miért?

Mert igen jó hatást gyakorol a gyomor- és béltraktusra. Sok terhes panaszkodik gyomorégésről és a belek is renyhébben működnek. Fokozott a vízfelszívódás a béltartalomból, ami miatt a széklet száraz, kemény. Ez, valamint a  kismedencei vénás pangás fokozza az aranyér kialakulását.
Ha nem muszáj, nem kell gyógyszert szedni (Tisasen ilyenkor adható),  elsősorban diétával kell hatást elérni. Aprómagvas gyümölcsök (málna, ribizli, eper) illetve ezekből készült lekvárok éhgyomorra történő fogyasztása jó hatású, ezen kívül gyümölcsök, zöldségfélék, barnakenyér fogyasztása javasolt.
De épp ezek a természeti adományok másra is jók. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, a méhlepény működését, valamint az immunrendszer munkáját. Fő forrásai a zöldségek és gyümölcsök: zöldpaprika, brokkoli, kelbimbó, fekete ribizli, citrom, mandarin, eper.
A ribizli   azon túl, hogy széklethajtó - sok élettanilag értékes savat tartalmaz, rothadásgátló.. Igen jó lázcsillapító, magas láz esetén (39 Celsius fok fölött) hidegvizes borogatással együtt tartós hatást hoz, mivel-a szervezet megtisztításában is segít, nemcsak a lázat nyomja le. Nyelv- és torokszárazság ellen is kiváló, elősegíti a nyálképződést.

Mehet lábra is, pakolásnak

Különösen magas gyógyhatású fekete változata. Fogyaszthatjuk köszvény, vízkór; húgyúti panaszok, vérsavasodás és nemi problémák esetén. A sárgaságot egyedül képes leküzdeni. Vörös változata a csontok és a fogak felépítését segíti. Fogyaszthatjuk bátran a magját is, mivel épp e miatt nagy hatást fejt ki a bél-perisztaltikára. A legjobb természetes vízhajtó szer a petrezselyemlevélhez és a gyermekláncfűhöz hasonlóan. A vörös ribizli 6 g fehérjét, 12 g zsírt, 70 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 43 g rostot tartalmaz. A fekete ribizli az egyik legnagyobb vitamintartalmú élelmiszer. 10 dkg sokkal több C, és B-vitamint tartalmaz, mint a napi szükséglet.
Kismamák gyakran panaszkodnak visszeresedésre, nehézláb érzésre. Az orvos által javasoltak mellett  kiegészítésként a masszázs mellett a megelőzést, illetve a folyamat lassítását szolgálják az erek rugalmasságára ható gyógyászati és nem gyógyászati készítmények, eljárások: a vadgesztenye tartalmú kivonatok, pakolások, az aprómagvas gyümölcsök (ribizli, szeder, málna, szamóca) magas koncentrációjú érfal erősítő vitaminjai, a napi 30–40 perces átmozgató jellegű tréning és az óránként legalább 10 perces séta.


Fincsi és ihatjuk szoptatáskor isribizli

Ha majd lemegy a ribizliszezon, igyunk afrikai ribizlis teát!

Első alkalommal a 18. század végén említi egy európai botanikus, hogy Fokföld délnyugati részének őslakói egy tűlevelű növényből rubinvörös színű, fenséges ízű forró italt készítenek, amely frissítve szomjukat oltja, és számos betegségben segít.
Elsőrangú minőségű filterezett tea, melyet hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatunk. Szervírozhatjuk tejjel, vagy egy szelet citrommal, cukorral vagy anélkül, de ízesíthetjük akár mézzel is.

Frissítő, édeskés ízének és csodálatos színének harmóniája mellett az évek során egyre több egészségre gyakorolt jótékony hatását ismerték fel, így ma az egyik legkeresettebb és legértékesebb teakülönlegesség világszerte.

A rooibos tea értékei:
- Ásványi anyag és nyomelem tartalma miatt számos szervfunkció serkentője.
- Igen hasznos gyomorbántalmak, emésztési zavarok esetén.
- Fogyasztása allergiás és aszmatikus megbetegedésekben is előnyös.
- Tannin tartalma alacsony, ezért nem gátolja a vas és más elemek felvételét a szervezetbe, így a terhes és szoptatós anyák is fogyaszthatják.
- Csecsemők, kisgyermekek számára is ajánlott.

 
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja