SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Adoptálás Magyarországon

Kókai Kata [cikkei] - 2004-11-03
Sok család számára az örökbefogadás jelenti az egyetlen lehetőséget a gyermekvállalásra. Az adoptálást kezdeményező szülőknek hosszas, olykor kellemetlen procedúrán kell átesniük.
Adoptálás Magyarországon

Az adoptálás nagyszerű lehetőség a gyermektelen párok, s az elárvult gyermekek számára egyaránt. Azonban a leendő szülők ezzel a lehetőséggel csak utolsóként számolnak. Nem hiába, hiszen hazánkban a legtöbben csecsemőt szeretnének adoptálni, ami sok esetben több éves várakozást is jelenthet. A szülők egzisztenciális helyzetétől és alkalmasságától függetlenül a számtalan kötelező foglalkozás, az adminisztratív munka hosszú, és gyakran megterhelő folyamat elé állítja az örökbefogadókat.

Az örökbefogadóval szembeni követelmények

Bár legtöbben úgy érezzük, örülni kéne a lehetőségnek, hogy az elárvult gyermekek végre otthonra lelhetnek, a gyermekeket védő előírásoknak köszönhetően nem minden adoptálási kérelmet fogadnak el automatikusan. Az örökbefogadást kezdeményező személy több feltételnek kell, hogy megfeleljen.

Örökbefogadó lehet az a gyámhatósági engedéllyel rendelkező személy, aki:

  • Az örökbefogadás előtti tanfolyamot sikeres elvégezte.
  • A gyámhivatal örökbefogadás előtti eljárása során hozott döntés alapján személyisége, s életkörülményei megfelelőek a gyermeknevelésre.
  • Legalább 16, de legfeljebb 46 évvel idősebb az örökbefogadandó gyermeknél.

Rokoni és házastársi viszony esetében nem kötelező részt venni az előkészítő tanfolyamon, illetve a korkülönbséget is csak szélsőséges esetekben kezelik hátráltató tényezőként.

Kit fogadhatunk örökbe?


Adoptálható minden olyan kiskorú, azaz 18 év alatti személy, aki még nem kötött házasságot, illetve nem adoptálták még hivatalosan. Amennyiben az előző örökbefogadó már nem él, a gyermek újra adoptálható.

Az adoptáláshoz szükséges gyámhatósági engedély beszerzéséhez szükség van az örökbefogadók, valamint a gyermekükről lemondó szülők hozzájárulási nyilatkozatára. A szülő lemondási nyilatkozata nem vonható vissza. Kivételt képez azon eset, ha a szülő nem kívánja tudni az adoptálók adatait, ilyenkor a gyermek hathetes koráig megváltoztathatja nyilatkozatát.

A szülő nyilatkozata nélkül is örökbe adható a gyermek, amennyiben a szülő cselekvőképtelenné vált, vagy ismeretlen helyen tartózkodik, illetve a gyermeket a gyámhatóság örökbe fogadhatónak nyilvánította.

Gondozási idő, akadályok

Az adoptáló szülők kötelessége betartani a kötelező gondozási időt. Amennyiben szülő és gyermek egyaránt megfeleltek az előírásoknak, az adoptálás véglegesítése előtt a szülő egy hónapon át köteles gondozni a gyermeket.

A fent említett feltételek teljesülése esetén sem engedélyezi a gyámhatóság az adoptálást, amennyiben a szülők csupán haszonszerzés céljából szeretnék megvalósítani azt. Ugyanígy, ha a gyermek egy számára előnytelen környezetbe kerülne, esetleg az adoptálás révén elszakadna testvéreitől, nem engedélyezik az örökbefogadást.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja