SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mire jó az őssejt?

Kókai Kata [cikkei] - 2005-05-19
Őssejt a sajtó tükrében: a szenzációkeltés érdekében nem mindig valós információk kerültek napvilágra. Sokan úgy gondolják, az őssejt csak az adományozón segíthet, és bármilyen betegségre gyógyírt jelent.
Mire jó az őssejt?

Hogy valóban hasznos-e az őssejt, s egyáltalán milyen területeken nyújthat segítséget, azt nem a bulvárlapok sorai közt érdemes keresgélni. Hazánkban is voltak botrányok és tiltások, álhírek, szenzációkeltések. A jövő gyógymódjának tartott sejtterápia alapvető "kelléke" az őssejt, mely különböző szöveti típusú sejtekké képes átalakulni. Ennek következtében számtalan betegségben segítséget nyújthat; immunhiányos- és anyagcsere betegségek, valamint rosszindulatú daganatok kezelésében is hatékony lehet.

Az őssejtek akár idegsejtekké is képesek átalakulni, mely nagy előrelépést jelenthetne a Parkinson kórban szenvedő betegek kezelésében, de akár az agyvérzés által okozott károsodás, s az Alzheimer kór is legyőzhetővé válna. Külföldön több lehetőség is adódik a gyermekektől levett köldökzsinór-vér tárolására.

Amennyiben anyagi lehetőségeik nem engedik meg, hogy magáncégek segítségét igénybe vegyék, egy nemzetközi tárolóban kaphatnak helyet, így azonban kizárólagos felhasználói jogukat elveszítik, mindig az éppen rászorulóknak adják a megfelelő őssejteket. Hátránya, hogy szükség esetén talán nem jutnak hozzá. Hazánkban magán őssejt bankokban is elhelyezhetjük a köldökzsinór vért. Ezért elég borsos árat kell fizetni a megrendelőnek, egyszeri költségként több, mint százezer forintot, majd havi több mint tízezer forintot, egy éven át, mely 20 éves tárolási költséget fedez. Sajnos ezt nem minden szülő veheti igénybe, így egyelőre a "kiváltságosok" osztályrésze. (Tegyük hozzá, hogy az emberi élet minden összegnél többet ér...)

Fontos eloszlatni a tévhitet, hogy egyedül az újszülött köldökzsinórvérből nyerhető őssejt. Az őssejtek minden felnőtt ember szervezetében megtalálhatók, kinyerhetők a vérből és a csontvelőből is. Tény, hogy a nem veleszületett betegséggel világra jött egészséges csecsemő vére még "tiszta", tehát fertőzésektől mentes, és jóval egyszerűbb a későbbi használata, mint a felnőttkorban, megpróbáltatások árán szerzett őssejté. De nem csupán a minőség, a mennyiség is fontos szempont. A köldökzsinórvér sem korlátlan mennyiségű, és nem kizárólag őssejteket tartalmaz. Mivel csak csekély mennyiségű őssejt nyerhető belőle, leginkább a gyermekek számára nyújthat segítséget.

További tévhit, hogy csak maga az adományozó használhatja fel őssejtjeit, hiszen csak számára jelenthet gyógymódot. 1988 óta több ezer hasonló beavatkozást végeztek, s az esetek nagy részében a donor nem maga a páciens volt, sőt, akár teljesen idegen emberektől is kaphatta az életmentő szert. Tehát a vérátömlesztéshez hasonlóan az őssejtjeinkkel nem kizárólag magunkon segíthetünk, hanem donorként más embereken is. Előfordulhat, hogy egyes betegek őssejtjei alapvetően tartalmaznak hibás géneket, betegségeket, így a saját őssejttel való kezeléssel ezek visszaültethetnénk. Ha más, egészséges donortól kapjuk az őssejtet, nagyobb az esély a gyógyulásra, és mindenféle "mellékhatás" elkerülésére.

Az őssejtekkel történő gyógyítás ma már több évtizedes fogalom, mégis csupán az ezzel kapcsolatos szenzációk jutnak el hozzánk. Egyenlőre nem tekinthetjük csodaszernek, de lehetőséget ad egy új gyógymódra, mely sokszor életeket menthet meg.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja