SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szeretném, ha a gyerekem többre vinné, mint én...

Családinet [cikkei] - 2006-03-27
Meglepő módon csak az őszinteség vezetheti a szülőket ahhoz, hogy a gyermekek képesek legyenek saját problémáikat önállóan megoldani. Ha nem akarjuk megérteni magát a gyermeket, ösztönözni sem tudjuk őt, hogy maga ássa ki képességeit.
Szeretném, ha a gyerekem többre vinné, mint én...


Régi tapasztalat ez, halljuk a szülőktől és mondjuk mi is - főleg a gyereknek. S ha a gyermek ugyanazokat a kudarcokat éli meg, mint magunk, vagy mint szüleink is, szégyelve sorsát, elfordul, nem lesz őszinte, mert nem tudott eleget tenni elvárásainknak. Magába fordul, esetleg teljesen elszakadunk egymástól.

Az is előfordul persze, hogy a gyerek felkutatja a szekrény aljáról apja-anyja bizonyítványait, és megállapítja, hogy a papát második gimnáziumban megvágták németből. Esetleg még osztályt is ismételt. Ha elég bátor a gyerek, a szülő szemébe vágja a legközelebbi mószerolásnál. Ha nem ilyen bátor, akkor magában áll bosszút minden alkalommal, amikor szidják: hazudsz, hazudsz, hazudsz. Tehát én is hazudni fogok.

Pedig hát a szülőnek is kell valami megerősítés, ami miatt vállalja, hogy saját igényeiről lemond, s a gyerek különóráira, ruháira, szórakozásaira fordítsa energiáit, pénzét, idejét. A szülőnek is kell remény, hogy van értelme a küszködéseinek. És ennek a körnek sehol sincs vége, spirállá válik, átvisszük a következő generációk életébe.

A szülő akkor esik csapdába, amikor irányítani akarja gyermeke életét, és saját problémáit a gyermeken keresztül éli meg. A szülőnek persze fogalma sincs erről, azt hiszi, hogy a legjobbat teszi gyermekének. Valóban, kevés nehezebb feladat van egy felnőtt számára, mint egy gyermek előtt felvállalni, ki is ő valójában.

Tiszteletet szeretne követelni a felnőtt, márpedig ez annyit tesz, mint másokon felülkerekedni. Spontán módon ezt csak úgy lehet elérni, ha valaki mindenki mást tisztel maga körül, saját magát is beleértve. Akkor az energia, amit kibocsátunk, automatikusan megköveteli ezt. Nincs az a felnőtt, aki úgy követelhetne tiszteletet, hogy közben maga nem tiszteli a gyereket. A gyerekek tudják ezt, és automatikusan fellázadnak ellene. Megfigyelhetjük magunk is, kikhez vonzódnak legjobban a gyerekek. A gyerekek megértik az embereket - megérzik, hogy milyenek. Később aztán elfelejtik.

Fegyelmezés

Természetesen fegyelmezni kell a gyermeket. De ha fegyelmezünk, ne büntessünk, hanem irányítsunk, tanítsunk. Az önfegyelmezés pedig azt jelenti, hogy irányítjuk, tanítjuk a belső gyermeket, önmagunkat, azokat az aspektusokat, melyek vigaszra, motivációra várnak. az egyik legnagyobb ajándék, amit egy család a tagjainak adhat, az a megbecsülés, amikor a családi struktúrában mindenkit külön-külön, mint egyént megbecsülnek.

A családtagok közti kapcsolat ez által lesz elismert, megbecsült. Egy ilyen egység mágneses teret kelt, és magához vonzza a hasonló egységeket. Így jöhet létre a közösség. A közösségek aztán lelkileg is fejlődnek, mert a tagok kölcsönösen tükrözik egymás erősségeit és gyógyításra váró gyengeségeit.

A gyerekeket támogatni, szeretni és tisztelni kell, bízni bennük. Magunk belső gyermekének is ezt kell megadnunk. Ha a gyerek azt hallja a felnőttektől, hogy azok csak bírálják egymást, általunk tanulja meg ahogy a rosszra figyeljen.

Kiabálás, ordítás

Ha emelt hangon beszélünk a gyerekkel, kiabálunk, ordítunk, azzal szétrázzuk energiamezői szintjeit - márpedig tíz-tizenöt évig is eltarthat, míg ezt újra össze tudják rakni. Sok gyerek, akivel gyerekkorában kiabáltak, annyira érzékeny lesz a zajra, hogy felnőtt korában rettenetes szorongással, pánikbetegséggel reagál rá. Energiamezőjüknek nem volt alkalma helyreállni.

Felelősség

Legfontosabb az önnevelés. Minél kiegyensúlyozottabbak vagyunk, annál jobb szülők leszünk. Ahogy nő a gyermek, annál jobban szüksége lesz arra, hogy önmagát fegyelmezze. A szülő - gyermek-viszony alapja az őszinteség. Úgyis megérzik, mi az igazság, s ha hamis információval félrevezetjük őket, leromboljuk önmagukba és másokba vetett eredendő bizalmukat. Nem fognak hinni többé az intuícióiknak, hiszen olyat tanítottunk nekik, ami ellentmondásba került intuíciójukkal.

Mit tehetünk tehát?
Hagyjuk, hogy maga a gyermek irányítson. Kérdezzük meg, ő mit érez egy helyzettel kapcsolatban. Kérdezzük meg, ők mit szeretnének csinálni. Ez segíthet, hogy kifejezzék fájdalmukat, haragjukat, félelmüket. A kor a tudatosság felé vezeti az embert, ezt nem lehet megállítani, csak önmagunkban képzhetünk gócokat, daganatokat feloldatlan problémáinkkal. Ne akarjuk gyermekeink életét is megmérgezni, az őszinteség kivezethet ebből a spirálból.

www.harmonet.hu

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja