SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rendőrség? A párom molesztálta a gyermekem! - szakértői vélemény 4. rész

Héjja Edit [cikkei] - 2011-06-30
Tudom, hogy ez nehéz téma, de a szexuális visszaélés, azaz abúzus, sajnos létezik. Ez is egy olyan téma, amivel kapcsolatban sokan legyintenek. "Bennünket ez nem fenyeget." Vagy: "Az én gyerekem még kicsi."
Rendőrség? A párom molesztálta a gyermekem! - szakértői vélemény 4. rész

Tudnia kell, hogy oda más nem nyúlhat

Először is azoknak, akiknek még kicsi a gyereke:

Bizony már kis korban el kell kezdeni a szexuális felvilágosítást, és fontos beszélnünk a nemi szervekről. Na nem úgy, ahogy azt a viccek említik: Gyere Ödönke ma a méhek életéről fogunk beszélni.

Azt gondolom mindenki tapasztalta, hogy a gyerek előbb-utóbb elkezd káromkodni. Nem akarjuk mi ezt, de a gyerek felszedi valahonnan. Ha megfigyeljük, a legtöbb káromkodás testi dolgokra utal. Ez az a korszak, amikor a kicsik fokozottabban érdeklődnek a testi dolgok iránt. Ekkor kell megtanulni, hogy milyen testrésznek, mi a neve. De nem csak a karok és a térd a fontos, hanem a nemi szervek is. Ezt is nevezni kell valahogy. Sajnos sokunkat nagyon szemérmesnek neveltek, de valahogy le kell küzdenünk ezt a torokszorító érzést, és meg kell nevezni a nemi testtájunkat. Vagy a gyerekét. Nem szabad tabuként kezelni ezeket, mert akkor a gyerek megtanulja, hogy erről nem beszélünk. A vizsgálatok kimutatták, hogy ezek a gyerekek vannak a leginkább veszélyben (az abúzus szempontjából), mert nem tudják, ha szexuális fenyegetettség éri őket, mit csináljanak? Meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy vannak testrészek, ahova nem nyúlhat más (csak, ha ő megengedi). Tudjátok a szexuális zaklató soha nem hirtelen, nagy agresszióval támad, hanem nagyok kedves és megértő, és mindig egy kicsit tovább megy. Ha a gyerek nincs felkészítve arra, hogy ODA SENKI nem nyúlhat, még a tanár, még az edző sem, sőt a kedves szomszéd bácsi sem, akkor nagy veszélyben vannak.

Tudjátok én sem hittem, hogy van ilyen, meg azt gondoltam, hogy csak ilyen meg olyan helyeken létezik. De aztán tavaly nyáron a vidéki strandon a gyerekeket éppen hajtottam ki a medencéből, amikor fiam nagyon furcsán nézett egy férfira. „Miért nézted azt az embert?”- kérdeztem. „Mert köszönt nekem és megfogta a kezemet, alig tudtam kijönni a vízből.” - jött a válasz. Na hirtelen felugrott a vérnyomásom és azt hittem agyonverem a pasast. De ehelyett vettem 2 nagy levegőt és elmagyaráztam a fiamnak, hogy soha senkinek ne engedje, hogy nyúlkáljon, vagy simogassa, főleg nem a nemi szerve, vagy a feneke körül. Sőt senki nem kérheti arra, hogy mutassa meg. Még edzésen sem az edzőnek, aki arra hivatkozik, hogy csak ellenőriz. Mert sajnos ilyen trükkökkel élnek a pedofilok. Nem mondom, hogy olvass utána, de ha erős idegzetű vagy, kérlek olvass el néhány beszámolót, hogy megtudhasd, milyen módszerekkel „dolgoznak” ezek az emberek. A sztorira visszatérve pedig szóltam az úszómesternek, hogy figyeljék a férfit, és hívjanak rendőrt, ha más gyerekre is ráakaszkodik.

Gyurkó Szilvia szerint (az Eszter Ambulancia vezetője, akik abúzuson átesett gyerekeknek, embereknek nyújtanak lelki és jogi segítséget) a legfontosabb, amit tehetünk a gyerekek védelme érdekében, ha szavakat adunk nekik, és nem kezeljük totális tabuként a meztelenséget, a testiséget.

„Azokat a gyerekeket lehet sokáig kihasználni, bántalmazni, akiknek nincsenek szavaik arra, hogy elmondják, mi történt velük. Fontos a testtudat, hogy a gyerek tudja, milyen a teste, hogyan működik, hogyan nevezheti a nemi szervét. Tisztában kell lennie azzal, hogy vannak testrészei, amihez nem nyúlhat senki, csak akkor, ha ő megengedi” - fogalmaz Gyurkó Szilvia.

Most a nagyobb gyerekes szülőknek:


Ha félsz, hogy valami ilyesmi történt a gyerekkel, azt honnan tudod meg? 50% az esély rá, hogy elmondja. Ha elmondta, hívd a rendőrséget és tegyetek feljelentést, vagy kérj segítséget az Eszter Alapítványtól (számuk alább). Ha nem mond a gyerek semmit, csak olyan furcsán viselkedik, akkor próbáld kikérdezni, mi történt. Most közeleg a nyár, a táborozás és strandolás szezonja. Ilyenkor történik az esetek nagy része. Ha a gyerek szexuális visszaélés áldozata, az mindig hagy lelki nyomot. Biztosan megváltozik a viselkedése. Ha ilyet tapasztalsz, kérdezz. Ha nem akarja elmondani, akkor kérd meg, hogy rajzolja le, mi történt, ami ennyire zavarja. A szexuális zaklatás rajzban megjelenő formája a kígyó motívum. (ezt Jung óta kollektív tudatnak nevezzük) De mégis érdekes, hogy bibliai szimbólum jelenik meg a zaklatott gyermekek rajzán, még akkor is, ha soha nem hallott a bibliáról. A másik jel a rajzon a hosszú kéz, ami elől nem lehet elbújni. Vagy egyértelmű fallikus szimbólumok, vagy hosszú bot-szerű tárgyak megjelenése. Ha rajzolni sem akar a gyerek, akkor keress fel szakembert. Nyugodtan mond el a gyereknek, hogy téged idegesít, hogy furcsa lett a viselkedése. Szeretnéd megtudni mi történt, ha neked nem mondja el, akkor szakember segít. És, ha csak azért lett más a gyerek, mert nem akarta kipróbálni a cigit a táborban és ezért kicsúfolták, akkor még mindig jól jártál. Hiszen kidobtál egy kis pénzt a pszichológusra, de legalább nyugodt vagy, hogy nem történt nagy baj. A csúfolással meg majd megbirkózik a gyerek.

Szexuális visszaélés:

Minden olyan cselekmény, ami a fél beleegyezésén kívül történt. A nemi szervek megmutatása, azok érintése,simogatása, izgatása, szexuális játékok kikényszerítése, és a közösülés is. Ez mind szexuális visszaélés!!

Eszter Alapítvány és Ambulancia (ahol segítséget kérhetsz)
Telefon: 466-9872
www.eszteralapitvany.hu

Rendőrség? A párom molesztálta a gyermekem!
Rendőrség? A párom molesztálta a gyermekem! - szakértői vélemény 1. rész
Rendőrség? A párom molesztálta a gyermekem! - szakértői vélemény 2. rész
Rendőrség? A párom molesztálta a gyermekem! - szakértői vélemény 3. rész

Fotó: dorisalb: Angst

Héjja Edit


Héjja Edit
Gyógypedagógus

A nevelés titkaira és érdekes beszélgetésre vágyó szülőket a mama klubjaimban, az ügyesedni vágyó gyerekeket pedig képesség-fejlesztő csoportjaimba várom.

Elérhetőségeim:
E-mail: ehejja@freemail.hu
Honlap: http://www.szuperszulo.hu/
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
A szerkesztő ajánlja