SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Le a menstruációval?!

Családinet [cikkei] - 2010-06-28
"Valami, ami közös bennünk, havonta jelentkező, közös élményünk, ami női mivoltunk egyik sarokköve. Életünk szerves része. Szégyelljük, takargatjuk, pedig büszkének kellene lennünk rá." /Fráter Veronika-Új Világ 1998/

Le a menstruációval?!

Réges-régen a menstruációt tisztulásnak, sőt a virágzás időszakának nevezték, nem is véletlenül. A hormonok, melyek felelősek a folyamatért nemcsak a testre hatnak, de a külső megjelenésre, viselkedésre, hangulatra is. A nők a menstruáció előtt, és közvetlen utána a legszebbek, legsugárzóbbak. Ilyenkor a legkreatívabbak, s beindulnak a fészekrakó ösztönök is. A legtöbb nő ilyenkor pakol, rendez, lakást szépít, mert a belső tisztulást a külső környezetnek is követnie kell. A legtöbb hölgy ilyenkor a legérzékenyebb, legempatikusabb, magyarán a legnőiesebb.

Természetesen vannak olyan nők is, akik a menstruáció időszakát kellemetlenségként élik meg egész életük során. Görcsök, fájdalom, levertség, általános rosszkedv jellemzi ezeket a napokat. A tudomány új kutatásai szerint a görcsök komplex problémára utalnak, mely magában foglalja a táplálkozási szokásokat, a folyadékbevitel hiányát, de legfőképpen lelki eredetű problémákat, az erős stresszt, a túlterheltséget. Lássuk be, a PMS újkeletű fogalom. Valószínű a nők bizonyos csoportját mindig is érintette ez a kellemetlen tünetegyüttes, de ezzel sem foglalkozni nem illet, se nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget neki. A kutatások azt bizonyították, hogy a primitív népeknél a mai napig az asszonyok, lányok hírből sem ismerik a görcs fogalmát, s maga a menzesz ideje is jóval rövidebb, valószínű a stresszmentes, egészséges életmódnak köszönhetően, valamint annak, hogy ez egész folyamatot roppant természetesen kezelik.

Korabeli tampon reklám Korabeli tampon reklám

Akárhogy is vesszük, mindannyian tudatában vagyunk, hogy a menstruáció szükséges "kellemetlenség", s akkor döbbenünk meg a legjobban, amikor valamilyen okból elmarad, s itt most nem a terhesség áldott állapotára gondolok. A menopauzát a legtöbb nő rosszul tűri, nemcsak a kellemetlen tünetek miatt, hanem mert nőiességük egy bizonyos részének elvesztéseként élik meg. Máskor a menstruáció elmaradása mögött pszichés probléma húzódik, ami depresszió is lehet, mely akár a női identitás zavarára is visszavezethető. "Ez a tünet támpontot is jelent a pszichológus számára, azt jelzi, hogy a testkép, a nőiség sérült, vagyis a páciens nem találja az összhangot női mivoltával, súlyosabb esetben meg is tagadja azt. A test pedig - mint végrehajtó apparátus - a lelki problémára akár komoly hormonváltozással is reagálhat, ami miatt elmaradhat a menstruáció.” (dr. Janovszki Balogh Gabriella)

Korabeli tampon reklám Korabeli tampon reklám

Valljuk be lányok férfiasan, hogy összességében a legtöbben azon az állásponton vagyunk, hogy a menzeszt igenis problémaként éljük meg, gyakran idegesek, feszültek vagyunk miatta, s vannak olyan alkalmak, amikor kifakadunk: de jó lenne, ha ezen nem kéne keresztülmenni minden egyes hónapban. A könnyebbség bizonyára jó lenne, de milyen áron?

Amerikai kutatók már erre is megtalálták a választ a Seasonique nevű tablettában, mely nem csupán fogamzásgátlóként működik, de a menstruáció kordában tartására is alkalmas, s nem is akárhogyan. Azok a hölgyek, akik úgy döntenek, kiszállnak a mókuskerékből, az évi 12 menstruáció helyett általában csak 4-gyel kell számolniuk.

"rirkább menstruáció" tabletta

A gyógyszer kifejlesztésének mozgatórugója az amerikai életszemlélet egyik sarkallatos pontja, a kényelem. Amerikában a hétköznapi életben minden könnyebb, az étkezést megoldják az étteremláncok, a főzést a rengeteg zacskós, dobozos étel, az orvoslásban pedig a betegség valódi okozójának kipuhatolása helyett az azonnali fájdalomcsillapításra, "elkendőzésre" törekednek, ami gyakran szteroidok alkalmazásával valósul meg. S ha van valami, amit nem kedvelek az amerikai életformában, az ez a fajta hozzáállás. Nagyon oda kell figyelni arra, hogy az ésszerűség határain belül maradjunk, s ne szaladjon el velünk a kényelmesség lova. Mert jó dolog, ha a hétköznapi gondjainkon segítenek, de bizonyos dolgokat nem lehet, nem szabad, sőt tilos megkönnyíteni. Mielőtt a magam álláspontját túlhangsúlyoznám, hallgassunk meg egy, a Seasonique-t támogató orvosi véleményt, s néhány másikat is, amely ellenzi a pirula szedését.

"ritkább menstruáció" tabletta

Leslie Miller M.D. a seattle-i egyetem szülész-nőgyógyász professzora: "Személy szerint 12 éve nem menstruálok, s ezt hormontartalmú fogamzásgátlók szedésével érem el. Az egészségem tökéletes, s nem kell aggódnom sem a higiénia, sem a kellemetlen közérzet miatt. Orvosi szempontból nézve semmi sem indokolja, hogy a menstruáció valóban szükséges lenne, kivéve természetesen, ha a nő teherbe akar esni. A menstruáció nem más, mint a meg nem termékenyített petesejt leválása és a méh falának tisztulása. Abban az esetben, ha a hormonok megakadályozzák a peteérést, illetve a méhfalon létrejövő réteget, nincs szükség a vérzésre. A menstruáció elnyomása nemcsak kényelmes, de megspórolja a nőknek a migrénes fejfájást, a vérszegénységet és a nőgyógyászati fertőzéseket. Az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Kamara elfogadta ezt a megoldást és biztonságosnak tartja, valamint egyfajta születésszabályzási lehetőségként kezeli. A nőknek minél több választási lehetősége van, annál jobb."

"ritkább menstruáció" tabletta

Az ellentáborból Christine Hitchcock, Ph.D. a Menstruáció és Ovuláció Kutatóközpont munkatársa így nyilatkozik:

"A mentsruáció nem betegség, melyet gyógyszerrel kell kezelni, hogy elmúljon, s nem is szabad akként gondolni rá. Régebben az orvosok csak annak az elenyésző számú nőnek írtak fel hormontartalmú tablettákat, akiknek periódusa veszélyesen szabálytalan volt, illetve hangulatingadozásuk befolyásolta a hétköznapi életvitelt. Ám a legtöbb nő számára a menzesz természetes és kiiktatása csupán csak kényelmi szempont lenne. Ez a megoldás újból felerősítené azt az ósdi hozzáállást, hogy a menstruáció szégyenletes és gusztustalan. A pszichés problémák mellé társulnak a fizikális tények. Az újtípusú fogamzásgátlót szedő nők 40%-a tapasztalt pecsételő vérzést, 20%-uk pedig olyan mennyiségű vérzést, mely ugyanolyan higiéniás odafigyelést igényelt."

"ritkább menstruáció" tabletta

Susan Ernst, a michigan-i egyetem professzorasszonya is aggódik:

"Természetesen más aggályaink is vannak. Azt tudjuk, hogy a nemi hormonok védelmezik a szervezetet, a petefészek működésének köszönhetően például nem alakul ki a csontritkulás a rendszeres menstruáció ideje alatt. A menzesz a fiatal szervezetnek segít abban, hogy a belső szervek és a méh megfelelően fejlődjenek, és a testünk így készüljön fel a sikeres terhességre. Ugyan az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Kamara elfogadta a gyógyszer forgalmazását, abban ők is egyetértenek, hogy hosszútávú mellékhatásairól nem tudunk. Egyszerűen vajmi keveset tudunk arról, hogyan reagál a női szervezet a menstruáció mesterséges elfojtására, így sokkal több szól ellene, mint mellette."

S végül Susan Rako bostoni pszichológus gondolatai:

"Nem utolsó sorban egészséges lányokat, asszonyokat arra biztatni, hogy szüntessék be menstruációjukat, nem más, mint egy újabb üzleti fogás, a "kevesebb havi vérzés-több lehetőség" csupán marketingterv, melybe a meggondolatlan nők beleesnek, a kényelmesebb vakációzás, a kevesebb lepedőbaleset reményében. A nők nem menstruálnak többet? Borzalmas kilátás."

"ritkább menstruáció" tabletta

Miközben ennek a cikknek a megírásásra készültem, sokat keresgettem az interneten, és sorra bukkantam azokra a fórumokra, ahol kétségbeesett lányok, asszonyok intik óva társaikat ezen típusú gyógyszerek szedésétől, mivel rövid távon sokaknál okozott szinte azonnali és nagymértékű hajhullást. A többi mellékhatás a jövő zenéje.

A Seasonique és társai 2007 óta szedhető orvosi rendelvényre az USA-ban, Kanadában pedig 2008 januárjától forgalmazzák. Bizonyára Európába, s Magyarországra is eljut a közeljövőben. Te mit tennél? Belevágnál? Ha nem, miért nem? Mit tennél, ha leánycsemetéd jönne elő az ötlettel? Várom a nagy vitát! :))

forrás: tinkmara.freeblog.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja