SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan készítsük fel a babysittert?

Családinet [cikkei] - 2010-06-11
Kövesd tanácsainkat, és babysittered mindent tudni fog, amire szüksége lehet, míg gyermekedre vigyáz.
Hogyan készítsük fel a babysittert?

A ház

  • Vezesd körbe a házban! Kérd meg a babysittert, hogy érkezzen előbb, így lehetőséged lesz neki megmutatni a ház minden egyes szobáját. Eközben olyan olyan fontos dolgok is beugorhatnak majd, amiket eszedbe se jutott volna leírni. Mutasd meg neki, hogy működik minden, az elektromos biztosíték, a mosogatógép, a riasztó és a többi.
  • Legyen egy központ a házban! Csinálj egy kis helyet a konyhában, ahol a babysittered az iskolai értesítőket, leveleket, naptárt, telefonüzeneteket tárolhatja. Akaszd fel ide a környék térképét, amelyen bejelölöd a fontos helyeket. A „bázis” a lakásban arra is tökéletes hely, hogy a házi szabályokat kifüggeszd (nincs tévé, ha nincs kész a lecke, a kutya nem mehet fel a díványra, stb..).
  • Hagyj valakinél kulcsot! A nyugalmad megőrzése céljából adj valamelyik szomszédodnak kulcsot a házhoz, így nem fogsz egyfolytában azon aggódni, vajon bezártad-e a bejárati ajtót.
Étkezések
  • Használd ki az étkezéseket! Mindannyian tudjuk: az étel a fegyelmezés remek eszköze. Gondolkozz el azon, hogy lazítasz a szabályokon és megengeded például, hogy gyorséttermi ételt egyenek, ha ezzel megszerettetheted a gyerekekkel a babysittert és viszont. Az is jó ötlet, ha első este ő készít a gyerekeknek valamit, amit nagyon szeretnek és utána egy különleges desszertet.
  • Tervezd meg az étkezések rendjét! Legyen a lehető legegyszerűbb. Menj el bevásárolni előre és szigorúan szabd meg, kinek mit kell ennie vacsorára. Írd le a gyerekek kedvenc ételeit (és a recepteket), rágcsálnivalókat, amiket megengedsz, továbbá olyan éttermek telefonszámait, ahonnan rendelhetnek. Ha valamelyik gyerek ételallergiában szenved, ezt sose felejtsd el közölni a babysitterrel. Ha kisbabád vagy kisgyermeked van, ez a tájékoztató a lehető legrészletesebb legyen (maradhat a kenyérhéj, vagy le kell vágni). Írj le olyan speciális jól bevált trükköket, amivel rá lehet venni őket az evésre. Ha a kis trónörökös csak akkor eszi meg a zöldséget, ha énekelnek neki, ezt ne felejtsd el mondani a dadusnak.
Fürdés és lefekvés
  • Fő a rendszeresség! Nagyon fontos ragaszkodni a szabályokhoz, akár kicsi a gyerek akár nagyobbacska – ezáltal a gyerek kiegyensúlyozott lesz. Ha a dadus tudja, hogy mi azoknak a bizonyos eseményeknek sorrendje, amelyek megelőzik a lefekvést (fürdés, fogmosás, babázás, két esti mese, majd lámpaoltás), akkor nem lesz hisztérikus az este. És ha a gyerekek jól alszanak, növekszik az esély arra, hogy szót fogadjanak a dadusnak.  A nagyobb gyermekek esetében pontosítsd, hogy a lefekvés azt jelenti: lámpaoltás, vagy ébren maradhatnak még olvasni egy kicsit.
  • Engedd, hogy néha megszegjék a szabályokat! A Te távolléted a gyerekek számára is legyen egy kis „nyaralás”. Engedd, hogy sátorozzanak a nappaliban, a nagy fürdőszobában fürödjenek vagy ott aludjon egy barátjuk.
Iskolai- és egyéb teendők
  • Szervezd meg, ki menjen a gyerekért! Ha te nem tudsz menni, szervezd meg, hogy amíg távol vagy, egy osztálytárs édesanyja/édesapja, esetleg a nagyszülő vigye a gyerekeket iskolába és haza. A babysittert így nagy tehertől szabadítod meg. (A szülőnek köszönd meg bonbonnal a szívességet!)
  • Maradj mindig elérhető! Kérd meg a tanítónénit, vagy egy osztálytárs anyukáját, hogy tartsa a kapcsolatot a babysitterrel és értesítse a fontos iskolai dolgokról. 
  • Foglald le a gyerekeket! Csinálj a gyerekeknek annyi programot, hogy ne legyen energiájuk a bajkeverésre. Írd be a napirendbe az összes iskola utáni teendőt (ha nem az iskolában kerül rájuk sor, jelöld be helyüket a térképen), a dolgozatokat és beadandó házi feladatok határidejét. Ha attól tartasz, hogy a dadus tévét fog nézetni velük, hagyj elöl néhány könyvet, ami érdekli a gyerekeket!
Minden más
  • Néha el kell menned otthonról a gyerekek nélkül is. Akár üzleti ügyben utazol, akár nyaralni, te és a dadus is nyugodtabb leszel, ha ezeket betartod, és listát írsz a feladatokról.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja