SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Élelmiszerallergia kutyák esetében

Családinet [cikkei] - 2008-09-05
Az élelmiszerallergia viszonylag szokatlan jelenség a kutyák esetében, ugyanakkor bármilyen életkorban elkezdődhet, még hathónapos kor alatt is. Az új étrend bevezetése nem feltétlenül vezet az élelmiszerallergia kialakulásához. Az esetek 70%-ában a két évnél régebb óta tárolt élelmiszer összetevői okozhatnak problémát.
Élelmiszerallergia kutyák esetében

 Tulajdonképpen, ha a kutyánál új élelmiszer elfogyasztása után tapasztalunk azonnali, heveny reakciókat, akkor azt valószínűleg nem allergiás reakció váltja ki, ugyanis az allergenitást kiváltó összetevővel való többszöri találkozás után jelennek meg allergiás tünetek. 

Legtöbbször a marhahús, a csirkehús, a hal, a tojás, a búza, a különféle tejtermékek,  tehát a magas fehérjetartalmú ételek tehetőek felelőssé az allergiás reakciók kialakulásáért. Ritkább esetben okozhat problémát a bárányhús, a sertéshús és a szója, ugyanakkor bármilyen összetevővel szemben is jelentkezhetnek problémák. Az élelmiszer-adalékanyagok szintén összefüggésbe hozhatóak az intoleranciával, ugyanakkor kevés tanulmány született arról, hogy a kutyákban az adalékanyagok milyen reakciókat váltanak ki. Hogy milyen mértékben alakul ki allergia a kutyánál, az elsősorban genetikailag meghatározott. A más allergiában (inhalációs probléma, atópia) is szenvedő kutyáknál sokkal nagyobb a kockázat arra, hogy élelmiszerallergia is kialakuljon náluk.

Az élelmiszerallergia tünetei a többi allergia tüneteihez hasonlóak. Leggyakrabban a kutya egész testére kiterjedő kiütés és viszketés jellemző. Néhány esetben ránézésre azonban nagyon nehéz megkülönböztetni egymástól az inhalációs allergia és az élelmiszerallergia tüneteit. Elsősorban az élelmiszerallergiát javasolt kizárni a két allergia közül, ugyanis ez esetben elég az allergiát kiváltó összetevőt kivenni a kutya étrendjéből. Olyan ételeket javasolt a kutyának adni, amiket már korábban mindenféle probléma nélkül elfogyasztott. Ez a próba elkerülheti azt, hogy a későbbiekben bármiféle drága teszt elvégeztetését vennénk fontolóra. Allergia gyanúja merül fel a következő esetek észlelésénél: kiütés és viszketés a kutya testén, főleg a pofa, a fül, a mancs, a hónalj, az ágyék és a fartő környékére kiterjedően, kellemetlen bőrszag, hámlás, különböző bőrrel kapcsolatos elváltozások, vörös színű dudorok, kiemelkedések, fülgyulladás, hasmenés és hányás. Néha a fülgyulladás az egyetlen tünete az élelmiszerallergiának. A legtöbb kutyánál ugyanakkor a bőrrel kapcsolatos problémák (pl. zsíros bőrgyulladás, bakteriális vagy élesztő eredetű bőrfertőzés, léziók) jellemzőek élelmiszerallergia esetén. Hasmenés mindössze az esetek 10 %-ában jelentkezik. Azoknál a hathónaposnál fiatalabb, vagy hatévesnél idősebb kutyáknál, melyeknél viszketés lép fel, azoknál több mint valószínű, hogy élelmiszerallergiával állunk szemben.

Az élelmiszerallergia megbizonyosodásához diagnosztikai vizsgálatok szükségesek, mellyel ki lehet zárni más hasonló tüneteket produkáló betegségeket is. Az állatorvos fizikálisan is megvizsgálja a kutyát, főleg a bőrét, majd ismertetni kell a kutya eddigi betegségeit, kórelőzményeit, valamint étrendjét. Azoknál a kutyáknál, amelyeknél élelmiszerallergia lép fel, általában nem az újonnan bevezetett étrend okozza a problémát, hanem az az étel, amelyet a kutya már hosszú évek óta fogyaszt. Az eliminációs ételpróba szintén egy módszer lehet arra, hogy megbizonyosodjunk: a kutya valóban a gyanús összetételre/ételre allergiás. Ilyenkor 8-12 héten át szigorúan csak azt az egyféle ételt kell adni neki. Érdemes csak fehérjetartalmú, illetve csak szénhidráttartalmú étrendekkel kísérletezni. Házi és kereskedelmi forgalomban lévő étel is adható, ugyanakkor utóbbinál megnehezítheti a próbát az adalékanyagok jelenléte. Rágótabletták és műkutyaételek (műcsont) kerülendőek ilyen esetben. Ha kiütés, viszketés vagy egyéb panaszok lépnek fel, akkor valószínűsíthető az allergia. A tünetek olykor pár órán belül is jelentkezhetnek, de előfordul, hogy csak 7-10 nap múlva. A próbát addig kell csinálni a különböző étrendekkel, amíg meg nem bizonyosodunk arról, hogy mely összetevő okozza az allergiát. Erre értelemszerűen a tünetek megjelenése utal. Az eliminációs ételpróbát megnehezítheti az a tény, hogy a kutyák nem csupán ételre lehetnek allergiások, hanem bolhára is, sőt inhalációs (atópiás) problémával is küzdhetnek.

Ha az élelmiszerallergia fennállása bebizonyosodik, akkor értelemszerűen a jövőben kerülni kell az allergenitást kiváltó élelmiszer-összetevőt. Az antihisztamin-származékok csökkentik a viszketés súlyosságát, ugyanakkor szükség lehet a baktérium, illetve az élesztő által kiváltott fertőzés kezelésére is.

Ha kutyánál már diagnosztizáltak élelmiszerallergiát, és a diéta betartása ellenére is újra bőrrel kapcsolatos tünetek jelentkeznek, akkor lehetséges, hogy valami új allergia alakult ki nála. Ilyenkor újabb vizsgálatokra van szükség annak meggyőződése érdekében, hogy egy másik allergiával állunk szemben, esetleg a kutyának valami más betegsége van. Ilyenkor újabb eliminációs ételpróbára lehet szükség. Ahhoz, hogy ez a vizsgálat sikeres legyen, szigorúan csak a gyanús összetevőt tartalmazó ételt adhatjuk kedvencünknek. Fontos, hogy a család összes tagja betartsa ezt a célzott étrendet, mert csak így válik teljesen bizonyossá, hogy a kutya valóban élelmiszerallergiában szenved-e. Ilyenkor a következő ételek adása kerülendő: bármilyen eredetű csont, disznó füle, körme, illetve a színezőanyaggal ellátott gyógyszerek, vitaminok. Az élelmiszerallergia hátterében feltételezhetően genetikai hajlam is fennáll. A kutyák genetikai szerkezetét vizsgálva úgy tűnik, hogy egy részüknél megvan a hajlam arra, hogy élelmiszerallergia alakuljon ki náluk. 

A legjobb megelőzési/kezelési módszer, ha kedvencünknek a jövőben nem adunk az allergenitást kiváltó ételből. Ugyanakkor ez egyoldalúvá teheti a táplálkozást, tehát jobban figyelnünk kell a kiegyensúlyozott, adekvát táplálkozási szokásokra. A gyógyszerekkel való kezelést minél kevésbé kell előnyben részesíteni.
 
 
Forrás: Márton Márk
www.elelmiszerallergia.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja