SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fáj a kisbabám hasa, mit tegyek?

Nagy Edit [cikkei] - 2023-12-08
A csecsemőkorban jelentkező hasfájás egy gyakori probléma, amely az emésztőrendszer érésével általában három-négy hónapos korra spontán megszűnik. Sok szülő aggódik, amikor kisbabájuk sokat sír hasfájás miatt és az aggodalom mellett kimerítő is mindez a baba környezete számára. Szerencsére a csecsemők esetében ezek a tünetek többnyire ártalmatlanok és a szervi elváltozások ritkák
Fáj a kisbabám hasa, mit tegyek?

A hasfájás egyik oka a túletetés

A túletetés miatt a zsigeri szervek fala feszülhet, ami kellemetlen érzést okoz a babának.
Teendő: A túletetés elkerülhető, ha a babádat igény szerint szoptatod. Inkább gyakrabban, de kevesebb mennyiséget adjunk a babának enni, és kerüljük a túletetést.

Sok levegő nyelése

Ha a csecsemő mohón eszik, sok levegőt is nyelhet, ami a gyomor feszülését és így hasfájást okozhat.
Teendő: Minden étkezés után és szükség esetén közben is büfiztessük meg a babát, hogy a lenyelt levegő eltávozhasson, csökkentve ezzel a gyomorfal feszülését és a kellemetlen érzést.

A hasfájás kezelése

A csecsemőkori hasfájás kezelése általában nem igényel komoly beavatkozást. A szülők és gondozók figyelmessége, valamint a helyes étkezési szokások kialakítása gyakran elegendő a tünetek enyhítésére. Ha a hasfájás tartóssá válik vagy más tünetekkel társul, érdemes a gyerekorvossal konzultálni. A megfelelő gondozással és odafigyeléssel a csecsemők hasfájása enyhíthető és megelőzhető.

 

Egyéb okok, amelyek miatt fájhat a kisbaba hasa

Fertőzés okozta hasmenés

A fertőzéses eredetű hasmenés a zsigeri szervek fokozott mozgása miatt okozhat hasfájást.
Teendő: A megelőzés érdekében ügyeljünk a higiéniai szabályok betartására, különösen a tápszer és az ételek elkészítésekor. Tápszeres babáknál használjunk babavizet és azt is főzzük fel, mielőtt a gyermeknek adnánk.

Fokozott bélműködés

A fokozott bélműködés görcsös fájdalmakban nyilvánulhat meg, ami a bélfal feszüléséből és húzódásából adódik.
Teendő: Szoptatós anyáknak figyelniük kell táplálkozásukra. Kerüljék a gázképződést elősegítő ételeket, mint a káposzta, karfiol, bab, hagymafélék. Bizonyos ételek, mint a tojás vagy a tehéntej, allergizáló hatásúak lehetnek, ezeket is érdemes kerülni.

Bár a csecsemőkori hasfájás általában ártalmatlan jelenség, fontos, hogy a szülők odafigyeljenek a gyermek étkezési szokásaira.
A csecsemőkori hasfájás kezelése nemcsak az aktuális kellemetlen tünetek enyhítését szolgálja, hozzájárul a gyermek hosszú távú egészségének megőrzéséhez is. A megfelelő táplálkozás, higiénia és szülői figyelem mind kulcsfontosságúak ebben a folyamatban. A legtöbb esetben a csecsemőkori hasfájás kezelése egyszerű és hatékony.

Laktóz-érzékenység

A laktóz-érzékenység az anyatej vagy a nem megfelelő tápszer hatására is jelentkezhet. A tejcukor (laktóz) tartalmú étrend fogyasztását követően 30-120 perccel jelentkező tünetek közé tartozik a hasfájás, haspuffadás és hasmenés. Gyakran antibiotikum szedése után alakul ki átmeneti laktóz-érzékenység, mivel a laktáz enzim sérülékeny és előfordulhat, hogy ideiglenesen nem tudja ellátni feladatát.
Teendő: Ha a babánál laktóz-érzékenységre utaló tüneteket tapasztalunk, forduljunk szakemberhez. A szakember diagnózist állít fel és szükség esetén diétát ír elő, legyen szó szoptatásról vagy hozzátáplálásról.

Ételallergia miatti hasfájás

A tehéntej fehérje allergia a csecsemőkori ételallergiák gyakori oka. Ez már a kizárólagos anyatejes táplálás ideje alatt is jelentkezhet, ha az anya fogyaszt tejet vagy tejterméket. A tünetek gyakran a tehéntej- és tejtermékbevitel növekedésével jelentkeznek, és ezek közé tartozik az ekcéma, hasfájás, hasmenés, haspuffadás és nyálkás székletürítés.

A csecsemőkori hasfájás egy összetett jelenség, amelyet számos tényező okozhat, köztük túletetés, levegőnyelés, fertőzések, fokozott bélműködés, laktóz-érzékenység és ételallergia. A szülőknek és gondozóknak fontos figyelmükkel és megfelelő táplálkozási szokásokkal segíteniük a gyermeket a tünetek kezelésében.


Módszerek a hasfájás enyhítésére

  • Babamasszázs és tornáztatás. A baba hasának finom masszírozása az óramutató járásával megegyező irányban, körkörös mozdulatokkal segíthet. A csecsemő tornáztatása, amikor a hanyatt fekvő baba lábait behajlítjuk és a hasa felé nyomjuk, szintén hatékony lehet.
  • A hasra helyezett meleg borogatás ellazíthatja az izmokat. Használhatunk melegített textil pelenkát vagy vízben melegíthető géllel töltött párnát is.
  • A csecsemő számára kényelmes etetési testhelyzet fontos, hiszen a görnyedt pozícióban több levegőt nyelhetnek, ami feszülést okozhat.
  • A csecsemő hordozása a megfelelő hordozóeszközzel enyhítheti a fájdalmat, mivel a függőleges testhelyzetben a gázok könnyebben távozhatnak.
  • Édeskömény és ánizs tea, vagy vény nélkül kapható végbélkúpok és cseppek is segíthetnek, de alkalmazásuk előtt kérjük ki gyermekorvosunk tanácsát.

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben a baba fejlődése normális, nem bukik vagy hány rendszeresen, és a széklet- és vizeletürítése szokásos, általában nincs ok az aggodalomra. Azonban, ha megváltozik a baba viselkedése, nyugtalanabb lesz, gyakrabban sír, többet bukik vagy hány, vagy ha a széklet állaga, mennyisége, gyakorisága megváltozik, esetleg vér van benne, akkor haladéktalanul forduljunk szakemberhez.

A csecsemőkori hasfájás kezelése számos módon történhet, de a legfontosabb, hogy a szülők figyeljenek a gyermek jelzéseire és változásaira. Ha a fent említett módszerek nem hoznak megkönnyebbülést vagy ha a tünetek súlyosabbá válnak, mindenképpen keressünk fel egy szakembert. A gyermek egészsége és jóléte a legfontosabb, és ez gyakran szakértői tanácsot és kezelést igényel.

csaladmentor.hu

Nyitókép: samuel Lee képe a Pixabay -en.

Nagy Edit


Nagy Edit
védőnő, babamasszázs oktató és családi rendszerállító

Elérhetőségeim:
Email: nagyedit@csaladmentor.hu
Honlap: www.csaladmentor.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja