SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tegyen a kismama, hogy több teje legyen? - 15 ötlet, ami segíthet

Családinet [cikkei] - 2023-11-13
A szoptatás csodálatos, ám többféle nehézséggel szembesülhet a kismama az anyatejes táplálás időszakában. Ezek közül az egyik az, amikor nem elegendő a mennyiség, a kisbabának több tejre lenne szüksége. Mutatunk 15 praktikát, ami segíthet!
Mit tegyen a kismama, hogy több teje legyen? - 15 ötlet, ami segíthet

Mit tehet a kismama, hogy több teje legyen?

A kismamák számára fontos, hogy megfelelő mennyiségű tejük legyen a baba szoptatásához. Ha úgy érzed, nem elég kisbabád számára az anyatejed mennyisége, néhány egyszerű tipp segíthet növelni a tejtermelést:

  1. Gyakori szoptatás: a gyakori szoptatás segíthet növelni a tejtermelést, mivel az anya teste egyre több tejet fog termelni a baba igényeihez igazodva. Az ajánlott gyakoriság 24 óra alatt 8-10 alkalom, a baba igényeihez alkalmazkodva.

  2. Pihenés: a kismama testének sok pihenésre, regenerálódásra, nyugalomra van szüksége ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű tejtermelést biztosítson a babának.

  3. Egészséges táplálkozás: az egészséges és kiegyensúlyozott étrend kulcsfontosságú a tejtermelés szempontjából. Fogyassz sok folyadékot, és olyan ételeket, amelyek gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban. Arra azonban figyelj, hogy ne ess túlzásba! A túl sok (napi 3-4 liter) folyadék elfogyasztása már gátolja a tejtermelést.

  4. Bővítsd az étrendedet: néhány étel természetes módon növeli a tejtermelést, ezért a következőkből érdemes többet fogyasztani: például zabpehely, sörélesztő, lenmag, gyümölcsök, zöldségek és mandula.

  5. Masszázs: a mellmasszázs segíthet a tej kiürülésében, ezzel támogatva a szoptatást. Kérj segítséget egy szoptatási tanácsadótól, aki megtanít a megfelelő technikára.

  6. Képzeld el, hogy a baba szopik: játszd el képzeletben, ahogy a kisbabád szopik, miközben a melled masszírozod. Ez a módszer szintén segíthet a tejtermelés serkentésében.

  7. Szoptatást támogató gyógyteák: ezek a készítmények olyan növényi hatóanyagokat tartalmaznak, melyek stimulálják a tejtermelést. Azonban mielőtt bármelyiket kipróbálnád, kérd ki az orvosod véleményét, mivel egyes növények hatóanyagai ellenhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel.

  8. Kérj segítséget: A védőnők a főiskolai oktatásuk során részesülnek szoptatást támogató elméleti és gyakorlati képzésben. Minden ismeretük megvan ahhoz, hogy hatékony tanácsokat adjanak a kismamáknak. Ebben a kérdésben a védőnő és a szoptatási tanácsadó a kompetens.
    Ha problémád van a szoptatással, és nem tudod, hogyan növeld a tejtermelést, kérj segítséget a védőnődtől vagy egy szoptatási tanácsadótól. A szakemberek segíthetnek a helyes szoptatási pozíciók kiválasztásában, és a megfelelő technikák megtanításában.

  9. Bővítsd a szoptatás időtartamát: nemcsak a gyakoriság, de az időtartam növelése is segíthet a tejtermelés serkentésében. Ha a baba az egyik mellből fél órán keresztül szopik, akkor törekedj rá, hogy ugyanannyi időt töltsön a másik oldalon is.

  10. A mell kiürítése: ez szintén segíthet növelni a tejtermelést. Ha ugyanis nem ürül ki teljesen a mell, az olyan jelzést adhat az anya testének, hogy kevesebb tejre van szükség, ezért kevesebb lesz a termelés is. A kiürítést akár fejéssel is megteheted.

  11. Káros szokások elhagyása: ha esetleg dohányzol, tudnod kell, hogy amellett, hogy a saját és kisbabád egészségét is károsítod vele, még a tejtermelést is negatívan befolyásolja.

  12. Laktációs készítmények: a laktációs szakaszban léteznek olyan gyógyszerek, amelyek elősegíthetik a tejtermelést, de csak az orvossal történő konzultáció után alkalmazhatók.

  13. Hagyományos gyógynövények: bizonyos hagyományos gyógynövények, például az édeskömény, csalán, kecskerutafű is segíthetnek a tejtermelés serkentésében, de mielőtt használnád bármelyiket is, beszélj róla az orvosoddal.

  14. Pumpálás: a mell pumpálása is segíthet növelni a tejtermelést, különösen akkor, ha a baba nem szopik rendszeresen vagy hatékonyan.

  15. Mellbimbóvédő használata: A mellbimbó fájdalma és sérülése a tejtermelést is csökkentheti, ezért segíthet a tejtermelés növelésében, ha ezeket a kellemetlen tüneteket kiküszöböljük. A mellbimbóvédő használata azonban csak indokolt esetben javasolt: akkor, ha a mellbimbó sérült a helytelen szopási technika következtében.

Ha a fenti módszerek nem segítenek, akkor fontos, hogy konzultálj szoptatási tanácsadóval vagy orvossal, mivel az egészségi állapotod is befolyásolhatja a tejtermelést. A szakemberek segíthetnek az okok feltárásában, és a megfelelő kezelési terv kialakításában.

Nézd meg korábbi videónkat a témáról, melyben laktációs szaktanácsadóval beszélgettünk: Csaladinet.hu podcast - Kevés a tej? Mi a sikeres szoptatás titka?

Figyelem! A cikk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi tanácsadást!
 

A cikket lektorálta Nagy Edit szakértőnk:

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja