SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Amire a gyerekeknek az egészséges lelki fejlődéshez szükségük van

- 2017-11-17
Az újszülöttel, a gyermekekkel a foglalkozás, törődés már megérkezésük előtt megkezdődik, már akkor, amikor a leendő szülők elhatározzák, hogy egy vagy több gyermeket szeretnének. Attól a pillanattól kezdve tervezgetnek, fantáziálgatnak. A fantáziálás főleg a leendő gyermekre vonatkozik, a tervezés a teendőkre, a közös, új élet berendezésére.
Ahhoz hogy a család harmonikusan fejlődjön, szükséges, hogy az újszülött és a már meglevő családtagok igényeit a lehetőségekhez mérten egyaránt figyelembe vegyük.
Amire a gyerekeknek az egészséges lelki fejlődéshez szükségük van

A gyermekek legfontosabb, szükségletei:

  1. az érzelmi biztonság
  2. a megfelelő élettér
  3. a táplálkozás
  4. az alvás


Az érzelmi biztonság megteremtése:

Tudjuk, hogy a gyermekek egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen biztonságérzetük megteremtése. Ezt elsősorban a meleg, szeretetteljes, feltétel nélküli elfogadást közvetítő, megfelelő érzelmi kapcsolatok biztosítják. A család minden tagjának fel kell készülnie az új „jövevény” érkezésére. Ha vannak testvérek, jó, ha már a várandóság alatt beszélgetünk velük a leendő testvérről, bevonjuk őket a tervezgetésbe: pl. hogy hívják majd a kicsit, hol legyen az ágya. Fontos, hogy a szülők és a gyerekek is tudják, hogy a kicsi sok örömöt, de sok gondot is jelent majd mindenki számára. Bár kezdetben az újszülött sokkal inkább az anyjára utalt, fontos, hogy mind az apa, mind – ha már vannak –, a testvérek is az első perctől részt vehessenek a baba körüli teendőkben.

Az egyik elsődleges feladat annak elképzelése, hogy hol fogjuk az új jövevényt elhelyezni, a megfelelő lakóteret, életteret kialakítani számára.

Mikor már kúszik-mászik, lehetőleg készítsünk el egy sarkot, és ott a földön lehessenek a játékai, illetve olyan magasságban, hogy elérje. Az elkerítés lehetőleg jól rögzített farács legyen, ami a felállás megtanulásában, gyakorlásában segíti, de nem akadályozza a kilátásban, abban, hogy a felnőttel kölcsönösen szemmel tarthassák egymást. Ezzel a gyermek magára maradottságának érzését csökkentjük.
Ügyelni kell, hogy a konnektorokon védődugó legyen. Amikor már ceruzát, zsírkrétát vesz a kezébe, nagyon jó, ha egy nagy táblát tudunk elhelyezni, vagy a falra több rétegben csomagolópapírt tudunk erősíteni, hogy firkálhasson.

Fontos, hogy már pici korától lehessen egy kincses ládája vagy fiókja, amiben gyűjtheti az általa fontosnak tartott dolgokat. Ez teljesen képezze aző tulajdonát, tudja, érezze, hogy tiszteletben tartjuk, nem nyúlunk bele. Legfeljebb ha már kifolyik belőle a „kincs”, biztassuk a gyereket, hogy mi nem bántjuk az ő dolgait, de ennek fejében neki is be kell tartania a szabályokat: nem terjeszkedhet a kincsekkel. Attól kezdve, hogy hobbijuk, majd „ideáljuk” kezd kialakulni, számolni kell azzal, hogy ezek képeivel lesz tele a fal. Sok szülőnek nem tetszenek ezek a képek, de végül is az a cél, hogy a gyerek jól érezze magát otthon, szeressen otthon lenni. A képek elfogadása is beletartozik gyerekünk elfogadásába, és nagyon sok esetben, ha a gyerek ezt abból is érzi, hogy még a képeit is megtűrik, nem is lesz olyan fontos többé a kép. Ahol egy vagy több, már otthon lévő gyerekhez visznek még egy testvért, ott nagyon fontos, hogy együtt tervezzenek, együtt készítsenek helyet a kis jövevény számára.

Jó, ha figyelembe tudjuk venni gyerekünk kéréseit, ötleteit, mert ezzel megelőzhetjük, vagy legalábbis csökkenthetjük a féltékenységet, és így ő is nagyobb örömmel várja a testvér érkezését.


Fotó: sathyatripodi / pixabay

Amikor valamennyi családtag érdekének figyelembevételére törekszünk, azt jól csak úgy tudjuk megoldani, ha kialakítunk egy napirendet, amely rugalmas, s amelyhez alkalmazkodni lehet. Újszülött esetében „engedékenyebbek” vagyunk, bizonyos határok között alkalmazkodhatunk a gyermek étkezési igényeihez.

De már ekkor is segíthetünk neki a napirend kialakításában, pl. a rendszeres levegőztetés, a „családi együttlét” és a fürdetés nagyjából állandó időpontjával. A napirend a későbbiekben is több szempontból fontos a gyermekek számára. Egyrészt gondolnunk kell arra, hogy a kisgyermekek mennyire kiszolgáltatottak a felnőttek világának: velük mindig akkor és úgy történnek a dolgok, ahogy a szüleik akarják. Jó tehát, ha van legalább időbeli kapaszkodó az életükben, ami lassan reflexszerűvé válhat, s ezzel megkönnyítheti a gyermek számára a tájékozódást.

Másrészt fontos a kisgyermekeknek a napirend azért is, mert az idő fogalom nagyon nehezen, és későn alakul ki, a nagyjából állandó napirend ezt a folyamatot elősegíti.

A cikk segíti az online betegfelvilágosítást, a hiteles, szakmailag megalapozott információszerzést, azonban nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot.

Több, hasonló cikket is találsz a https://www.gyogyhirek.hu oldalon.

Fotó: regina_zulauf / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja